Aan welke energienormen moet een huis voldoen?

Duurzame energie
the_title()

Één van de maatregelen die de Vlaamse Overheid neemt om de ernstige gevolgen van de klimaatcrisis te vermijden, is het instellen van enkele energienormen waar woningen aan moeten voldoen. Zowel voor nieuwbouw als voor woningen die gerenoveerd worden, moet hier rekening mee gehouden worden. Bovendien zijn er ook reeds enkele regels die nageleefd moeten worden voor woningen waar geen renovatiewerken aan gebeuren. Er worden namelijk boetes gegeven wanneer dit niet gebeurt. 

Energiedoelstellingen tegen 2050

Er is een renovatiepact opgesteld met maatregelen om woningen energiezuiniger te maken. Er zijn twee manieren om aan deze energiedoelstellingen te voldoen.

  1. Elk onderdeel van de woning voldoet aan aparte eisen
  2. De woningen en appartementen behalen het label A of A +

Op dit moment is het nog niet verplicht aan de doelstellingen te voldoen tegen 2050. Wel zijn er regels waar aan voldaan moeten worden voor nieuwbouw of bij renovatieprojecten. Het kan ook zeker geen kwaad om hier toch al mee aan de slag te gaan. Het verhoogt namelijk de waarde van je woning, het wooncomfort en het verlaagt je energierekeningen

EPC

EPC staat voor Energieprestatiecertificaat. Dit is een certificaat dat aangeeft hoe energiezuinig je woning is. Bij verkoop of verhuur van je huis moet je verplicht over een EPC beschikken.

Op het EPC staat een label van A+ (heel energiezuinig) tot F (energieverslindend). Met het renovatiepact wil de Vlaamse Overheid er dus voor zorgen dat zoveel mogelijk woningen tegen 2050 een zo hoog mogelijk level hebben. Er wordt ook een energiescore berekend op het EPC.

Het label en de energiescore hangen af van:

  • Vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie
  • De ramen en deuren
  • De installaties voor verwarming, koeling ventilatie en soms verlichting
  • Aanwezige installaties op zonne-energie

Het EPC geeft ook tips en aanbevelingen om de energiezuinigheid van je woning te verhogen. Je kan dit certificaat laten opmaken door een energiedeskundige

Er zijn EPC-labelpremies beschikbaar.

EPB-eisen

EPB staat voor ‘Energieprestatie en Binnenklimaat’. Alle gebouwen in Vlaanderen waar een stedenbouwkundige vergunning voor wordt aangevraagd of melding van wordt gedaan, moet aan bepaalde energienormen voldoen. Om de paar jaar worden de eisen strenger. Tegen 2021 zouden alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BEN) moeten gebouwd worden.

Ze hangen af van drie zaken:

  • De bestemming van het gebouw (een woning, winkel, …)
  • De aard van de werken (nieuwbouw, renovatie, …)
  • Het jaar van de aanvraag van de vergunning of melding

De EPB-regelgeving uit zich in algemene energieprestatie-eisen (E-peil) en binnenklimaateisen om ventilatie en verhitting te vermijden. Hoe lager het E-peil, hoe energiezuiniger het gebouw.

Via de EPB-wegwijzer kan je bekijken aan welke EPB-eisen je bouwproject moet voldoen. Als je EPB-aangifteplichtig bent en niet voldoet aan één of meer EPB-eisen, kan je een boete krijgen. Hoe groter de overtreding, hoe hoger de boete. 

BEN: bijna-energieneutraal bouwen

Sinds 2021 is bouwen volgens de BEN-principes verplicht in heel Europa. BEN-gebouwen verbruiken weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De nodige energie wordt uit groene energiebronnen gehaald. Dit is goed voor het milieu, maar bespaart ook geld op je energierekening. 

Er zijn een aantal eisen:

  • De BEN-woning of het BEN-appartement moet een E-peil hebben van E30 of lager
  • Er moet voldaan worden aan EPB-eisen voor
    • Thermische isolatie en netto-energiebehoefte voor verwarming 
    • Risico op verhitting
    • Ventilatie
    • Minimumaandeel hernieuwbare energie

Verplichte energienormen

De maatregelen rondom de energiedoelstellingen zijn nog niet verplicht voor iedereen, maar er zijn wel enkele andere zaken die verplicht zijn voor bijna alle gebouwen:

Dakisolatienorm

Alle daken moeten sinds 2020 geïsoleerd zijn. Nieuwbouwwoningen die in orde zijn met de energieprestatieregelgeving voldoen automatisch aan deze dakisolatienorm, maar ook andere woningen moeten hier dus aan voldoen. 

Je kan aantonen dat je dak aan de isolatienorm voldoet via een EPC, het postinterventiedossier van je woning of een bouwplan, lastenboek of factuur. Als je deze documenten niet hebt, kan je een beoordeling laten opstellen door een energiedeskundige.

Als je dakisolatie niet aan de norm voldoet, kan dit bestraft worden met strafpunten. Vanaf 15 punten mag de woning niet meer verhuurd worden.

Voor de plaatsing van dakisolatie of zoldervloerisolatie, wat even goed is indien er geen leefruimte is op zolder, kan je een premie krijgen.

Raamnorm

Sinds 2020 moeten ramen minstens dubbelglas hebben. Als je hoogrendementsglas plaatst kan je in sommige gevallen ook een premie krijgen. Enkel in de inkomhal is enkel glas nog toegestaan. 

Ook hier worden strafpunten uitgedeeld: 3 strafpunten voor één raam met enkele beglazing en 9 punten als er meerdere ramen met enkele beglazing zijn.

Verplichting voor centrale verwarming

Er zijn een aantal verplichtingen bij cv-installaties. Zo moeten de installaties onder andere regelmatig onderhouden worden, het verbrandingselement moet voldoende hoog zijn en er moet een verwarmingsaudit plaatsvinden om de vijf jaar.

De energienormen maken je huis milieuvriendelijker, maar ook los daarvan haal je er voordeel uit. Het wooncomfort verhoogt, onder andere doordat de isolatie in je woning ervoor zorgt dat warmte binnenblijft en schimmels vermeden worden. Mogelijke maatregelen om aan de energienormen te voldoen zijn vaak niet goedkoop, maar er zijn heel wat premies beschikbaar en door de besparing op je energierekening wordt dit op termijn terugverdiend.

Vraag advies bij een elektricien over de energienormen die je nog mist

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.