Asbest verwijderen

Daken
the_title()

Asbest is een gevaarlijke stof die in veel verschillende materialen aanwezig kan zijn. Over het algemeen laat je asbesthoudend materiaal best zo snel mogelijk verwijderen. Asbest kan voor verschillende gezondheidsproblemen zorgen. In dit artikel lees je meer over wat asbest precies is, wie het mag verwijderen en waar asbestafval naartoe moet.

Wat is asbest?

Asbest is een schadelijke stof die opgebouwd is uit kleine vezels die je niet met het blote oog kan zien, waardoor je vaak niet weet dat er asbest aanwezig is. Er zit asbest verwerkt in meer dan 3500 toepassingen, bijvoorbeeld in dakbedekkingen, golfplaten, oude rioolbuizen, isolatiemateriaal en oude vloerbekleding.

Vermoed je dat er asbest aanwezig is in je woning, maar weet je het niet zeker? Neem dan contact op met een vakman. Zij kunnen je vertellen of er al dan niet asbest is en kunnen je indien nodig helpen met het verwijderen van het asbesthoudend materiaal.

Waarom moet je asbest verwijderen?

Asbest is een schadelijke stof die gezondheidsproblemen zoals asbestziekte kan veroorzaken. Het risico op asbestziekte is vooral groot als je veel asbestvezels hebt ingeademd, herhaaldelijk asbestvezels hebt ingeademd of rookt en asbestvezels hebt ingeademd. Tot nu toe toont onderzoek aan dat asbest aanraken niet per se gevaarlijk is. Toch was je best je handen als je in contact bent geweest met asbest zodat je het zeker niet inademt. De symptomen komen meestal pas op na 30-40 jaar. Het kan verschillende ziektes veroorzaken, vaak gaat het over long- en luchtwegproblemen.

Asbest verwijderen: wie mag het doen?

Onder bepaalde voorwaarden en wanneer je goede voorzorgsmaatregelen neemt, mag je sommige asbesttoepassingen zelf verwijderen. Andere toepassingen moet je verplicht overlaten aan een erkende asbestverwijderaar.

Asbest zelf verwijderen

Of je asbest al dan niet zelf mag verwijderen, hangt vooral af van de plaats van het asbest. We geven hieronder een kort overzicht van asbest dat je zelf mag verwijderen.

Asbest binnen in een gebouw

In binnenruimtes mag je hechtgebonden asbest dat niet beschadigd is verwijderen. Het materiaal moet dus volledig intact zijn er mogen geen vrije asbestvezels zichtbaar zijn.

Asbest buiten een gebouw

Wanneer je asbest buiten een gebouw verwijdert, mag je zowel hechtgebonden asbest dat niet beschadigd is als hechtgebonden asbest dat wel beschadigd is en waarbij vrije asbestvezels te zien zijn verwijderen.

Voor het verwijderen van beschadigd asbest zijn er wel enkele voorwaarden:

  • Er mag niemand anders in de buurt zijn
  • De asbesttoepassing mag niet verder beschadigen of verbrokkelen tijdens of na de werken

Asbest binnen of buiten een gebouw

Er zijn een aantal asbesthoudende materialen die je sowieso zelf mag verwijderen:

  • Koordingen en andere geweven materialen
  • Dichtingen of pakkingen
  • Remvoeringen of gelijkaardige toepassingen

Dat je asbest in deze toepassingen zelf mag verwijderen, betekent natuurlijk niet dat je dit zelf moet doen. Schakel je liever een vakman in om het asbest te verwijderen? Dat is ook mogelijk. Je let er best op dat deze persoon het jaarlijkse opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen’ heeft.

Asbest laten verwijderen

Meer risicovolle toepassingen mogen enkel verwijderd worden door erkende asbestverwijderaars. Zij voeren de werken uit onder strike veiligheidsprocedures.  Vakmannen met het attest ‘eenvoudige handelingen’ mogen zowel asbest van de toepassingen hierboven verwijderen, als de volgende toepassingen:

  • Losgebonden asbesthoudend plaatmateriaal, asbestkarton: als het asbest gefixeerd is en eenvoudig gedemonteerd, weggenomen en verpakt kan worden zonder de materialen te beschadigen of breken.
  • Asbestcontaminatie waarbij geen zichtbare asbestresten aanwezig zijn

Aannemers moeten vooraleer ze de werken starten verplicht een asbestinventaris opmaken en een melding van de verwijdering doen bij de FOD werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Wat doen met asbestafval?

Asbesthoudend materiaal moet weggegooid worden als asbestafval. Op welke manier dit precies gebeurt, verschilt afhankelijk van de manier waarop de werken zijn uitgevoerd.

Zelf verwijderd asbest weggooien

Als je zelf hechtgebonden asbesttoepassingen verwijderd hebt, zijn er twee opties:

  1. Asbestafval naar het recyclagepark brengen

Het is belangrijk het materiaal goed te verpakken zodat er geen stofvorming en breuken ontstaan tijdens het vervoer. Je kan het bijvoorbeeld verpakken in dubbele plastic zakken, doorschijnende asbestzakken of asbestfolie. Sommige recyclageparken bieden gratis verpakkingsmateriaal voor asbest aan.

  • Asbestafval laten ophalen door een geregistreerde inzamelaar

Als je grotere hoeveelheden asbesthoudend materiaal hebt of het gewoon liever laat ophalen, kan je contact opnemen met een geregistreerde asbestinzamelaar. Zij brengen het materiaal naar een verwerkingsinstallatie. Vraag hierbij naar een ondertekend identificatieformulier voor afvalstoffen zodat je kan bewijzen dat het afval correct is afgevoerd.

Asbest dat verwijderd wordt door een erkende asbestverwijderaar weggooien

Hierbij moet je zelf niets doen: de asbestverwijderaar zorgt er zelf voor dat het afval op een correcte manier wordt afgevoerd, verwerkt en gestort. Ook hierbij vraag je best om een ondertekende kopie van het identificatieformulier voor afvalstoffen.

Premies asbest verwijderen

Sinds begin 2021 biedt de Vlaamse regering premies aan voor het verwijderen van asbest in woningen, scholen en zorginstellingen. De premie bedraagt 8 euro per vierkante meter als je:

  • Je gevel isoleert en tegelijkertijd asbesthoudende gevelbekleding laat verwijderen
  • Je dak isoleert en tegelijkertijd asbestleien of asbesthoudend onderdak laat verwijderen

Dus heb je recht op deze premie indien je voldoet aan een aantal voorwaarden. Zo moet je de werken bijvoorbeeld laten uitvoeren door een professionele aannemer die de regels en wetgevingen goed naleeft en de asbestverwijdering en isolatiewerken moeten binnen de 12 maanden gebeuren.

Meer informatie over de voorwaarden en de aanvraagprocedure vind je bij netbeheerder Fluvius. Voor bedrijven, scholen en zorginstellingen zijn er aangepaste premies beschikbaar.

Bevat je woning asbest? Of wil je meer informatie over asbest, het verwijderen ervan, de kosten en beschikbare premies? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan om asbest te verwijderen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.