BENOveren: verbouwen en renoveren met oog voor de toekomst

Renovatie
the_title()

BENOveren staat voor beter renoveren. Het doel is je woning zo energiezuinig mogelijk te maken: verbouwen en renoveren met oog voor de toekomst. Een energiezuinige woning is beter voor het milieu én je portemonnee. In dit artikel lees je meer over de stappen die je doorloopt in een BENOvatieproject, de vele voordelen en beschikbare premies.

Wat is BENOveren?

BENOveren staat voor ‘BEter reNOveren’. Wanneer je BENOveert, renoveer je je woning op een zo energiezuinig mogelijke manier. Het streefdoel is een energiepeil van 60 of een EPC van 100. Energiezuinige huizen zorgen voor minder CO² en zijn bijgevolg beter voor het milieu.

Wat kan je BENOveren?: Een BENOvatie stappenplan

Een goede BENOvatie doe je best in een bepaalde volgorde:

1. Begin bovenaan

Als je woning niet goed geïsoleerd is, gaat er warmte verloren. Het grootste deel van de warmte ontsnapt via het dak. Het is dus een goed idee om te beginnen met het isoleren van je dak. 

2. Muren

Via het dak gaat het grootste deel van de warmte verloren, muren staan op plaats twee. Er zijn drie manieren om je buitenmuren te isoleren: spouwmuurisolatie, binnenmuurisolatie en buitenmuurisolatie.

3. Ramen en deuren

Om zo weinig mogelijk warmte te verliezen via je ramen, kies je best voor hoogrendementsglas. Ook goede raamprofielen zijn van belang. Als je ramen al wat ouder zijn, is de kans groot dat ze dit niet hebben. Naast ramen zijn ook goed geïsoleerde buitendeuren belangrijk.

4. Vloeren

Vloeren die niet goed geïsoleerd zijn, voelen koud aan en zorgen ervoor dat de gehele ruimte minder warm voelt. Het is dus ook belangrijk om je vloeren te isoleren. Als je een kelder of kruipruimte hebt, kan je de onderkant van je vloer isoleren. Is er geen ruimte onder de vloer, dan kan je oftewel bovenop de vloer een isolatielaag aanbrengen ofwel tussen de draagvloer en vloerbekleding isoleren.

5. Technieken

Als je alle bovenstaande stappen hebt uitgevoerd, ben je al goed bezig. Wil je nog een stapje verder? Dan kan je ook de verwarming, warm water, ventilatie, verlichting en elektriciteit aanpakken. Ook voor deze zaken zijn er meer duurzame en milieuvriendelijkere opties. Vind een specialist in verwarming.

Voordelen van BENOveren

BENOveren heeft verschillende voordelen, zowel voor jezelf als voor het milieu. 

Lagere energierekening

Een geBENOveerd huis, is een goed geïsoleerd huis. Zonder goede isolatie gaat er veel warmte verloren, waardoor je sneller de verwarming zult aanzetten en je energierekening hoger zal zijn. Als je dak, muren, vloeren, ramen en deuren geïsoleerd zijn, zal je veel minder geld verliezen. Bovendien stijgt de waarde van je woning.

Gezonder binnenklimaat

Een goede ventilatie in huis is belangrijk om vochtproblemen en schimmels te vermijden. Bovendien  zorgt een betere luchtkwaliteit voor minder gezondheidsproblemen. Het is dus een meerwaarde om ook de ventilatie van je woning aan te pakken tijdens je BENOvatieproject.

Meer comfort

Een warm, tochtvrij huis is aangenaam om in te leven. Bovendien zorgt isolatie er naast het behoud van warmte ook voor dat je tijdens de warme zomermaanden minder last hebt van de hitte in huis. 

Minder onderhoud

Een huis dat niet goed gerenoveerd is, heeft sneller kleine mankementen. Na je BENOvatieproject is er veel minder onderhoud nodig. Heb je toch een probleem? Neem dan contact op met een vakman.

Esthetische meerwaarde

Tijdens de BENOvatiewerken, kan je meteen aandacht besteden aan de esthetiek van je woning. Een mooie gevelbekleding, nieuwe dak en goede afwerking aan de binnenkant van je huis, geven je woning een beter uitstraling.

Goed voor de toekomst

Enerzijds is het goed voor je eigen toekomst: je levenskwaliteit verbetert en de waarde van je huis stijgt. Anderzijds is het ook goed voor het milieu, wat helpt om de klimaatproblemen tegen te gaan.

De overheid steunt

Een energiezuinig huis bespaart je op termijn een hoop geld, maar in het begin is het een vrij grote investering.  Daarom biedt de overheid allerlei soorten premies en ondersteuning aan om dit haalbaarder te maken.

Premies en ondersteuning 

De overheid biedt verschillende premies en ondersteuning aan zodat je BENOvatieproject betaalbaar en haalbaar wordt. Of je hier recht op hebt, hangt af van verschillende factoren. Dit kan je terugvinden op de site van Fluvius of navragen bij een vakman.

BENOpremie

Een BENOpremie is een individuele premie. Je kan deze aanvragen als je slechts één investering doet, bijvoorbeeld je dak of muur isoleren, hoogrendementglas plaatsen of een zonneboiler installeren. 

Renteloze renovatielening

Wanneer je een woning met een slechte energieprestatie koopt, kan je een renteloos renovatiekrediet afsluiten als je binnen de vijf jaar de energieprestatie aanzienlijk verbetert.

BENOpass

Een BENOpass is een totaalrenovatiebonus. Je kan dit aanvragen als je minstens drie werken laat uitvoeren binnen de vijf jaar. Je krijgt dan bovenop andere premies een totaalrenovatiebonus. Deze bonus wordt automatisch toegekend als je per investering premies op een correcte manier hebt aangevraagd. Het bedrag van deze premie kan oplopen tot 4750 euro.

BENOcoach

Een BENovatiecoach is ideaal als je graag wilt renoveren, maar niet weet waar te starten. De bedoeling is dat je samen met negen andere gezinnen uit je regio renovaties uitvoert onder begeleiding van een BENOvatiecoach. Deze persoon geeft advies en neemt veel administratieve taken over.

Meer informatie en voorwaarden, vind je terug op de website van Fluvius.

Vraag een gratis offerte aan voor een benovatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.