Buitenmuur behandelen tegen vocht

Vocht
the_title()

Vocht in je muren kan tot ernstige problemen leiden. Vochtproblemen zorgen voor schimmels, vochtplekken, beschadigingen aan je woning, problemen met de constructie van je woning en gezondheidsproblemen. Het is dan ook belangrijk een vochtprobleem zo snel mogelijk te laten behandelen. In dit artikel vertellen we meer over vocht in de buitenmuur, soorten vochtproblemen en hoe je je buitenmuur kan behandelen tegen vocht.

Hoe merk je dat er vocht in je buitenmuur zit?

Natte muren in je woning merk je vaak op aan vochtplekken, een muffe geur, schimmel, afbrokkelende verf of behangpapier. De signalen van vocht in de buitenmuur zijn wat anders. Dit kan je opmerken doordat de gevelmuren langer nat blijven na regen, er scheuren in de gevel komen of de gevelbekleding afbladdert.

Het is belangrijk om vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. Het kan ernstige consequenties hebben voor je woning en jezelf. De constructie van je woning kan aangetast worden en je kan gezondheidsproblemen ontwikkelen. Twijfel je of er sprake is van een vochtprobleem? Neem dan contact op met een vakman.

Soorten vochtproblemen in de buitenmuur en hun behandeling

De geschikte behandeling hangt af van het soort vochtprobleem. Hieronder bespreken we de meest voorkomende vochtproblemen en hun behandeling. Het is, zoals je hierboven al kon lezen, om verschillende redenen belangrijk vochtproblemen zo snel mogelijk aan te pakken. Het kan soms verleidelijk zijn enkel de zichtbare vochtplekken te verwijderen, maar dit lost het probleem niet op. Als je het probleem niet meteen aanpakt, zal je op termijn een nog groter probleem moeten aanpakken.

Doorslaand vocht

Doorslaand vocht kan ontstaan door verschillende redenen, zoals barsten in de gevel, beschadigd voegwerk en poreuze stenen. Ook een gevelrenovatie, een lekke dakgoot of verkeerd geplaatste regenpijp kan tot vochtproblemen leiden. Vocht kan hierdoor makkelijk in de gevel dringen en zo voor schade zorgen.

Muren impregneren

Als de muur beschadigd is, kan je de muur laten impregneren. Hierbij worden scheuren of gaten gedicht en vervolgd wordt er impregnatievloeistof met een roller of sproeier aangebracht op de muur. Deze vloeistof dringt in de muur en zorgt er voor dat deze waterdicht wordt.

Voegen herstellen

Als je barsten of beschadigingen in de voegen opmerkt of de voegen los zitten, kan het soms voldoende zijn om voegwerken te laten uitvoeren om het vochtprobleem op te lossen. De oude voegen moeten verwijderd worden door ze uit te slijpen of uit te hakken. Vervolgens worden er nieuwe voegen geplaatst. Dit gebeurt best met een waterdichte metselspecie.

Nieuwe gevelbekleding

Als het probleem zeer ernstig is of je gevel al sterk vervuild is door de vochtplekken, kan je nieuwe gevelbekleding laten plaatsen. Eerst los je het vochtprobleem bij de buitenmuur op en werk je de vlekken weg. Nadien kan je je woning een hele nieuwe uitstraling geven door het plaatsen van de nieuwe gevelbekleding. Mocht je nog geen goede isolatie hebben, kan je hier ook meteen voor zorgen. De prijs van deze behandeling, hangt sterk af van de soort gevelbekleding je kiest. Heb je vragen over verschillende soorten gevelbekleding, hun eigenschappen en voor- en nadelen? Neem dan contact op met een vakman.

Opstijgend vocht

Als de vochtplekken op grondniveau zitten, is er meestal sprake van opstijgen vocht. Het vocht dat voor problemen zorgt, is afkomstig van grondwater. Dit grondwater wordt in de muur omhoog gezogen. Opstijgend vocht komt regelmatig voor bij woningen met een verouderde fundering die niet voorzien is van een vochtkering.

Muren injecteren

Een eerste mogelijke oplossing bij opstijgend vocht is je muren injecteren. Bij deze techniek worden er gaten in de muur geboord, die geïnjecteerd worden met een vochtwerende vloeistof. Deze vloeistof zet zich uit in de muur, waardoor voorkomen wordt dat er in de toekomst nog meer grondwater naar boven dringt.

Muren onderkappen

Muren onderkappen wordt minder vaak gedaan dan muren injecteren omdat het heel wat breekwerken met zich mee brengt. Er worden horizontale sleuven in de gevel gemaakt waarin een nieuwe vochtkering wordt geplaatst. Deze vochtkering houdt het vocht tegen.

Prijs buitenmuur behandelen tegen vocht

Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem, de staat van je woning en nog een aantal andere factoren zal het kostenplaatje van de behandeling variëren. Een exacte prijsschatting voor jouw situatie vraag je best aan een vakman. Hieronder vind je enkele richtprijzen.

Soort vochtprobleemOplossingGemiddelde prijs
Doorslaand vochtMuren impregneren   Voegen herstellen         Nieuwe gevelbekleding€ 8-15 per vierkante meter   Voegen verwijderen: € 33-50 euro per vierkante meter Nieuw voegwerk: vanaf € 8 per vierkante meter   € 30-300 per vierkante meter
Opstijgend vochtMuren injecteren   Muren onderkappen€ 100-150 per vierkante meter   € 70 per meter

Vochtproblemen zijn niet altijd even makkelijk op te merken. Ook als er geen zichtbare verschijnselen zijn van een vochtprobleem, zou het kunnen dat er toch één is. Vermoed je dat er vocht in je (buiten)muren zit? Neem dan contact op met een vakman. Zij kunnen indien nodig een lekdetectie uitvoeren en het probleem aanpakken.

Vraag een gratis offerte aan voor vochtbestrijding

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.