Alles over dakherstellingen

Daken
the_title()

Beschadigingen aan je dak herstel je best zo snel mogelijk om (grotere) problemen te vermijden. In dit artikel vind je alles over dakherstellingen: wanneer het nodig is om je dak te herstellen, kleine en grote dakherstellingen, dakherstelling bij platte en hellende daken en de prijs van dakherstellingen.

Wanneer is het nodig om je dak te herstellen?

Schade aan je dak kan tot waterproblemen in je woning leiden. Beschadigingen aan je dak kunnen ontstaan door verschillende redenen: een slechte plaatsing, storm, etc. Het is een goed idee om je dak regelmatig te inspecteren om beschadigingen vroegtijdig op te merken. Wanneer je een probleem opmerkt, laat je dit best meteen repareren. Dit kan je in sommige gevallen zelf doen of je kan een vakman inschakelen om de dakherstellingen uit te voeren.

Kleine en grote dakherstellingen

Kleine dakherstellingen

Het is een goed idee je dak regelmatig te inspecteren. Op die manier merk je problemen snel op en kom je er meestal met een kleine dakherstelling van af. Dit gaat bijvoorbeeld over een lekkage die zou leiden tot problemen aan de dakconstructie als je het niet tijdig repareert.

Naast het feit dat het grote problemen vermijdt, is het ook goed voor je portemonnee: kleine dakherstellingen zijn meestal relatief snel en goedkoop op te lossen.

Grote dakherstellingen

Een slecht onderhouden dak, leidt tot structurele schade. Dit is vaak het geval bij oude daken. hierbij zijn er regelmatig veiligheidsproblemen en in veel gevallen voldoen de daken niet aan de isolatienormen. In dit geval zijn grotere  herstellingswerken onvermijdelijk. Meestal gaat het over de versteviging van de dakconstructie en een nieuwe dakbedekking.

Herstellingen bij platte en hellende daken

Herstellingen bij platte daken

Na verloop van tijd treedt er bij platte daken vaak dakschade op door UV-licht of doordat het vaak belopen wordt. Kleine schade kan je op een plat dak makkelijk en snel herstellen. Een EPDM dak kan je repareren met een speciale reparatiekit,  voor roofing heb je een waterdichte dakpasta met bitumen nodig.

Als er grotere schade aanwezig is, zijn deze methoden niet geschikt. In dit geval is er vaak een gedeeltelijke of complete vervanging van het dak nodig.

Herstellingen bij hellende daken

Schuine daken herstellen is wat moeilijker dan het herstellen van een plat dak. Bij traditionele materialen, bijvoorbeeld pannen en leien, en rieten daken is een plaatselijke vervanging bijna altijd nodig. Moderne materialen, zoals zink en aluminium, zijn wat steviger. Hierbij is het echter moeilijker om een plaatselijke herstelling te doen.

Het is bij alle daken belangrijk ook te denken aan herstellingen aan de dakconstructie, dakgoten of regenpijpen. Beschadigingen aan dakconstructies kunnen bijvoorbeeld voor ernstige veiligheidsproblemen zorgen en problemen met waterafvoer leidt tot vochtproblemen.

Dakherstellingen zelf uitvoeren of een vakman inschakelen?

Kleine herstellingen kan je in principe zelf doen, zeker bij platte daken. Het is wel belangrijk rekening te houden met je eigen kunnen en de veiligheid: denk je dat je de werken zelf niet op een kwaliteitsvolle en veilige manier kan uitvoeren? Schakel dan een vakman in.

Het is, vooral bij hellende daken, belangrijk de herstelling uit te voeren op een zonnige, droge dag en schoenen met een goede grip te dragen. Daarnaast is het aangeraden een dakharnas te dragen. Ook is het een goed idee om hulp in te schakelen, zodat er iemand aanwezig is mocht er iets mislopen.

Een vakman inschakelen heeft echter veel voordelen. je bent zeker van kwalitatief materiaal en een goed uitvoering, de veiligheid is gegarandeerd en de herstelling zal sneller verlopen.

Prijs dakherstellingen

De prijs van dakherstellingen verschilt sterk afhankelijk van de specifieke beschadiging, het soort dak, de bereikbaarheid van je dak, … om een juiste prijs te weten te komen, schakel je best een vakman in. Die kan de ernst van het probleem in kaart brengen en een correcte prijsschatting geven.

Gemiddeld kost het herstellen van een plat dak 130-420 euro per vierkante meter en het herstellen van een hellend dak 255-285 euro per vierkante meter.

Kleine herstellingen kosten meestal wat meer per vierkante meter dan grotere herstellingen, maar de totaalprijs ligt veel lager dan die van een grotere herstelling. Als je de werken zelf uitvoert liggen de kosten lager dan wanneer je een vakman inschakelt, maar je bent bij een vakman wel zeker van de kwaliteit.

Als je niet weet of er op dit moment beschadigingen zijn aan je dak, raden we aan eens een kijkje te gaan nemen. Merk je een beschadiging op en twijfel je of je dit zelf kan oplossen? Schakel dan een vakman in. Zij kunnen je bijstaan met advies en een veilige en kwalitatieve herstelling.

Vraag een gratis offerte aan voor een dakherstellingen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.