De thermische isolatie van je woning verbeteren

Isolatie
the_title()

Een goed geïsoleerde woning biedt een hoog wooncomfort en een lagere energierekening. Thermische isolatie zorgt er voor dat de temperatuur in je woning aangenaam en constant blijft. In dit artikel vertellen we je welke stappen je kan ondernemen om de thermische isolatie van je woning te verbeteren.

Waarom isoleren?

Isoleren heeft verschillende voordelen. Je wooncomfort zal stijgen doordat warmte in koude periodes niet naar buiten kan en hitte in de zomer buiten blijft. De temperatuur van je woning blijft constant en je hebt geen last van tocht. Hierdoor zal je minder snel gebruik maken van je ventilatie- of verwarmingsinstallatie, wat goed is voor het klimaat én je energierekening. Alleen maar voordelen dus! Wil je graag meer te weten komen over het nut van isolatie? Vraag dan informatie aan een isolatiespecialist.

De thermische isolatie van je woning verbeteren

Er zijn verschillende onderdelen van je woning die je thermisch kan isoleren. We sommen de meest effectieve op.

Thermische isolatie dak

Dakisolatie is erg belangrijk omdat hier de grootste hoeveelheid warmte verloren gaat. Dit komt doordat warme lucht stijgt. Er zijn drie manieren om je dak te isoleren:

Dakisolatie langs binnen

Als je dakisolatie plaatst aan de binnenkant van je dak, moet er niets gebeuren met je dakbedekking. Deze methode is vooral aangeraden bij hellende daken. Als je een plat dak hebt, zit de dakconstructie niet mee in de isolatieschil waardoor deze extra gevoelig is voor temperatuurswisselingen.

Dakisolatie langs buiten

Als je van plan bent om je dakbedekking te vervangen, is dit een ideale optie. Dakisolatie langs de buitenkant van je dak is iets duurder, maar je verliest geen ruimte in je woning en de dakconstructie zit mee in de isolatieschil waardoor je dak beter beschermd is tegen weersinvloeden en vocht.

Isolatie zoldervloer

Als je de zolder niet als leefruimte gebruikt, kan je er voor kiezen om je zoldervloer te isoleren in plaats van je dak. Deze methode is goedkoper en je bespaart extra op je energierekening omdat je zolder niet opgewarmd moet worden.

Materialen dakisolatie

Afhankelijk van de beschikbare ruimte, je budget en de isolatiemethode kan je kiezen tussen een aantal materialen.

MateriaalToepassingInformatie
IsolatieplatenHellend dak (binnen en buiten)Plat dakZoldervloerIsolatieplaten hebben een hoge isolatiewaarde, waardoor je het minder dik moet aanbrengen dan enkele andere materialen. Het is ook makkelijk om te plaatsen.
Gespoten PURHellend dak langs binnenZoldervloerDit materiaal staat toe elke scheur en kier makkelijk te dichten. Bovendien isoleert het bij een beperkte dikte al goed.
GlaswolHellend dak langs binnenZoldervloerGlaswol is vrij goedkoop en weegt niet veel. Het neemt wel relatief veel ruimte in beslag.
Rotswolhellend dak langs binnenZoldervloerRotswol is een beetje duurder dan glaswol, maar heeft een hogere densiteit. Hierdoor werkt het ook erg goed als akoestische isolatie.

Wil je meer informatie over verschillende materiaalmogelijkheden? Neem dan contact op met een isolatiespecialist.

Thermische isolatie ramen

Ook via je ramen kan veel warmte verloren gaan. Er zijn twee zaken waar je aan moet denken:

Isolerende beglazing

Vandaag de dag is hoogrendementsglas standaard bij nieuwbouw en renovatie. Deze beglazing isoleert tot zes keer beter dan enkel glas en tot drie keer beter dan standaard dubbel glas.

Isolerende raamkaders

Zijn je raamkaders al oud? Dan is de kans groot dat ze veel wind en toch doorlaten. Dit kan je oplossen door goed isolerende raamkaders te plaatsen.

Materialen raamisolatie

Bij de keuze van nieuwe raamkaders zijn er verschillende materiaalopties. Elk materiaal heeft een U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

MateriaalU-waarde
Hout0,8 – 0,63 W/m²K
PVC1,2 – 0,78 W/m²K
Aluminium1,5 – 0,8 W/m²K
Staal2,6 – 1,9 W/m²K

Goede thermische raamisolatie kan bovendien vaak evengoed doorgaan als akoestische isolatie, wat handig is als je in een luidruchtige buurt woont.

Thermische isolatie muren

Voor het thermisch isoleren van je muren, kan je kiezen uit drie methodes:

Spouwmuurisolatie

Hierbij wordt de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, de spouw genoemd, opgevuld met isolatiemateriaal. Het is belangrijk dat de spouw minstens 5 cm breed en volledig schoon is.

Binnenmuur isolatie

Het isoleren van je binnenmuren is de minst aangeraden optie. Je verliest ruimte in je woning en de werkzaamheden zijn ingrijpend.

Buitenmuur isolatie

Als je geen spouwmuur hebt of die niet kan laten isoleren, kan je er voor kiezen je buitenmuren te isoleren. Zo heb je geen ruimteverlies in je woning en je kan je woning een frisse uitstraling geven door nieuwe gevelbekleding te plaatsen.

Materialen muurisolatie

ToepassingGeschikte materialen
SpouwmuurisolatieGlaswol, steenwol, PUR-isolatie
Binnenmuur isolatieCellenbeton blokken, Multipor-isolatiepanelen, voorzetwanden met minerale wol
Buitenmuur isolatieIsolatieplaten in kunststof

Thermische isolatie vloer

Er zijn twee manieren waarop je vloeren kan isoleren. Als je een kelder hebt volg je de eerste optie en als je geen kelder hebt de tweede.

Je hebt een kelder = vloer isoleren langs onder

Een vakman plaatst het isolatiemateriaal tegen het plafond van je kelder. Op deze manier komt de koude van de kelder niet naar de verwarmde ruimtes en ontsnapt er geen warmte van de leefruimtes naar de kelder. Deze methode heeft twee grote voordelen: er zijn geen breekwerken nodig en je huidige vloer blijft gewoon bestaan.

Je hebt geen kelder = vloer isoleren langs boven

Hier wordt de bestaande vloer opengebroken vooraleer de isolatie geplaatst is. Nadien moet je een nieuwe vloerbedekking plaatsen. Het is echter ook mogelijk het isolatiemateriaal en de nieuwe vloerbedekking bovenop je huidige vloer te plaatsen. In dit geval kies je best voor een dun materiaal met een hoge isolatiewaarde zodat de vloeropbouw niet te dik wordt.

Materialen vloerisolatie

MateriaalToepassingInformatie
VloerisolatieplatenOnderkant vloerBovenkant vloerVloerisolatieplaten zijn harde, drukvaste platen in EPS, PUR of PIR. Als je er voor kiest langs onder te isoleren, moeten ze goed bestand zijn tegen vocht. Als je ze aan de bovenkant plaatst moeten ze vooral een hoge isolatiewaarde hebben en veel gewicht aan kunnen.
Isolerende chapebovenkant vloerDit materiaal zorgt voor een goede thermische én akoestische isolatie. De isolatiewaarde van chape is relatief laag, waardoor het aangeraden is dit materiaal met een ander isolatiemateriaal te combineren.
Gespoten PUR-schuimOnderkant vloerBovenkant vloerAls er buizen aan je kelderplafond zijn, kan je er toch voor kiezen langs onder te isoleren door gespoten PUR-schuim te gebruiken. Ook de bovenkant van je vloer kan je goed isoleren met dit materiaal. Dit kan snel en eenvoudig, én het isoleert goed waardoor je slechts een dun laagje nodig hebt.

Premies

Isoleren is niet goedkoop, maar het is de investering waard. Gelukkig zijn er een aantal premies en financiële voordelen waar je misschien beroep op kan doen om de werken haalbaarder te maken.

  • Isolatiepremies
  • Totaalrenovatiebonus
  • Gemeentelijke premies
  • Verlaagd BTW-tarief

Om recht te hebben op deze premies, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Vaak is het verplicht om samen te werken met een vakman. Die kan je ineens begeleiden in het proces van de aanvraag. Ook voor andere informatie over thermische isolatie kan je bij hen terecht.

Vraag een gratis offerte aan om de thermische isolatie van je woning te verbeteren

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.