Deuren schilderen

Ramen en deuren Schilderwerken
the_title()

Hebben je deuren een nieuw laagje verf nodig? Deuren schilderen kan je zelf doen of je kan het overlaten aan een schilder. In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Geschikte verfsoorten en benodigdheden

Vooraleer je start met schilderen, is het belangrijk dat je alle materialen in huis hebt. Niet elke verf is even geschikt en de lijst met benodigdheden is langer dan je misschien zou denken. Hieronder bespreken we kort de twee basissoorten verf voor deuren en de materialen die je nodig hebt om aan de slag te gaan.

Verfsoorten

Er zijn twee verfsoorten die erg geschikt zijn voor deuren: acrylverf en alkydverf. Bij elke verfsoort kan je ook nog kiezen voor een matte tint (zijdeglans) of een glanzende tint (hoogglans). Welke soort je best kiest, hangt af van de locatie van je deur. Acrylverf is geschikt voor het schilderen van binnendeuren. Deze verfsoort droogt snel en geeft geen sterke geur af. Alkydverf is dan weer erg geschikt om buitendeuren te schilderen. Het geeft iets meer dekking en een gladder eindresultaat. Deze verfsoort geeft wel een sterke geur af, dus als je er voor kiest alkydverf binnenhuis te gebruiken, moet je zeker goed ventileren. Meer informatie over verschillende types verf kan je vragen aan een vakman.

Materialen en benodigdheden

  • Materialen: ammoniak of een ontvetter, grondverf, lakverf & plamuursel
  • Gereedschappen: schuurpapier, plamuurmes, verfkrabber, verfborstel en/of roller, verfbak, roerhoutje, schroevendraaier, tafel, staalborstel en staalwol, stofdoek, stofmasker & werkhandschoenen.

Afhankelijk van je exacte schilderproject kan je andere materialen en gereedschappen nodig hebben.

Deuren schilderen: een stappenplan

Stap 1: voorbereiding

  • Ontvet de deur met ammoniakwater of een speciale ontvetteren droog af met een schone doek.
  • Schuur het hout in de richting van de houtnerf.
  • Ontstof de deur met een zachte borstel.
  • Plak de randen goed af zodat je geen verf morst.

Stap 2: grondlaag

  • Breng eerst een primer aan. Grote oppervlakken verf je met een rol, hoekjes en randen met een borstel.
  • Laat de primer drogen. Nadien schuur je de deur op en ontstof je opnieuw.

Stap 3: lakken

  • Roer de verf goed vooraleer je start met schilderen.
  • Schilder grote oppervlakken met een rol en hoekjes en randen met een borstel.
  • Is de lak droog? Schuur de deur dan opnieuw op en ontstof.
  • Breng een tweede laag aan.
  • Verwijder de afplaktape.
  • Heb je de deur losgeschroefd om hem te schilderen? Wacht dan zeker tot de verf droog genoeg is vooraleer je hem weer in de scharnieren hangt.

Deur schilderen: tips

Er zijn verschillende manieren waarop je deuren kan schilderen. Hieronder geven we een aantal tips om het schilderwerk zo goed mogelijk te laten verlopen.

Schilder de deur liggend

Je kan de deur in de scharnieren laten hangen, maar je kan er ook voor kiezen de scharnieren er uit te halen en de deur horizontaal neer te leggen. De tweede manier leidt tot een mooier resultaat.

Roller of kwast

Schilders gebruiken vaak een schuimroller van tien centimeter breed. Gebruik je een watergedragen verf? Dan gebruik je best een roller speciaal voor acrylverf. Je kan ook schilderen met een borstel. Als je hier voor kiest, gebruik je best een ronde verfborstel.

Buitendeuren en weersomstandigheden

Een buitendeur schilder je beter niet op een natte of net zonnige dog. Een bewolkte, maar droge dag is ideaal.

Strepen vermijden

Er zijn een aantal manieren waarop je strepen tijdens het schilderen kan vermijden: begin met een goede grondverf, gebruik een roller, schilder met de houtnerf mee, werk van boven naar beneden, gebruik niet te veel verf en breng de verf aan in verticale banen om het in horizontale richting te verwerken.

Zelf doen of een schilder inschakelen?

Als je een beetje handig bent, kan je in principe zelf je deuren schilderen. Foutjes zijn als doe-het-zelver echter snel gemaakt. Bovendien heeft het inschakelen van een schilder een aantal voordelen:

Kwaliteit

Laat de werken doen door een professionele schilder, dan ben je er zeker van dat alles goed verloopt. Zo verzeker je jezelf van een mooi en kwaliteitsvol eindresultaat. Een vakman kan je persoonlijk advies geven en neemt zelf het nodige materiaal mee: Professionele schilders beschikken zelf over kwaliteitsvol materiaal, je persoonlijk geen extra aankopen zal moeten doen.

Garantie

Garantie werkt rustgevend omdat als er toch iets zou mislopen met de vakman’s schilder werk, dit direct kan worden terechtgesteld aan geen extra kost. Ook geven schilders vaak afbouwende garantie, waarbij de termijn vaak vier jaar is. Zo krijgt het eerste jaar 100% garantie, het 2e jaar 75% garantie afbouwend naar 0% garantie in het vijfde jaar.

Advies

Een vakman geeft je graag meer uitleg over de mogelijkheden voor jouw buitenschilderwerken. Deze informatie komt handig uit om een goed geïnformeerde keuze te maken. Je vakman zal zijn kennis en ervaring enthousiast met jou delen, bijvoorbeeld adviseren over welke verf het beste is of welke verfkleur het mooiste zal uitkomen.

Materiaal

Als je zelf het materiaal moet aankopen, kan het kostenplaatje hoog oplopen. Je schilder kan gebruik maken van gereedschap zoals een hamer, schroevendraaier, krabber, plamuurmes en brander om de oude verf eraf te krijgen en reparaties uit te kunnen voeren. Daarnaast heeft de schilder natuurlijk een set aan kwasten en een goede roller voor het afwerken. Daarnaast kan een schilder een ladder, trap of hoogwerker meenemen om de hogere delen mooi te kunnen schilderen.

Kostprijs deuren schilderen

De prijs die je betaalt om je deuren te laten schilderen hangt af van verschillende factoren. Laat je verschillende deuren in één keer schilderen? Dan zal je in verhouding minder betalen per deur. Ook de moeilijkheidsgraad, materiaalkosten en voorrijkosten bepalen het kostenplaatje mee.

Om een standaarddeur te laten schilderen betaal je gemiddeld 60-90 euro. Kies je een schilder die werkt met een uurtarief? Gemiddeld is dit tarief 35-40 euro per uur. Voor een meer exacte prijsschatting kan je een aantal offertes aanvragen.

Ben je op zoek naar een goede schilder om je deuren te schilderen of wil je graag advies? Aarzel niet om een ervaren en betrouwbare schilder te contacteren via TrustUp.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.