Een aannemer of vakman inschakelen: waar moet je rekening mee houden

Bouwen
the_title()

Weet je niet goed waar je een erkende vakman kan zoeken. Ga zeker offertes aanvragen bij verschillende aannemers zodat je een weloverwogen keuze maken om de meest geschikte vakmannen voor je project te vinden.

Op welke manieren kan ik een vakman vinden?

Om een mooi eindresultaat te verkrijgen voor jouw werkzaamheden schakel je best een ervaren en betrouwbare vakman in. Zeker voor grote klussen of wanneer je zelf niet over de tijd beschikt, doe je best beroep op een ervaren klusser. Om welke reden dat je ook op zoek bent naar een klusser die jouw project kan uitvoeren, je wilt dat de werkzaamheden tot in detail uitgevoerd worden en tegen de best mogelijke prijs. Het vinden van een echte professional om je project aan toe te vertrouwen is dan ook noodzakelijk. Weet je niet waar te beginnen? TrustUp.be helpt je graag op weg met je zoektocht naar de ideale vakman. Hieronder volgen een aantal manieren waarop je op zoek kan gaan naar een juiste professional. 

Facebook

Soms kan het heel gemakkelijk zijn om je zoektocht naar een vakman te starten. Het kan zelfs vanachter je bureau. Zo kan je bijvoorbeeld op zoek gaan naar vakspecialisten op Facebook. Dankzij dit platform kan je verschillende profielen van vakmannen openklikken en vergelijken. Aan de hand van foto’s van eerdere realisaties kan je de professionaliteit van de vakman en de kwaliteit van zijn werk nagaan. Bovendien kan je reviews lezen die vorige klanten hebben achtergelaten. Daarbovenop kan je de reacties van klanten onder geplaatste berichten doornemen. Wil je contact opnemen met een vakman die je via Facebook gevonden hebt? Raadpleeg de contactgegevens in de rubriek details van het profiel. 

Mond tot Mondreclame, Vrienden en Familie

Online vind je vaak een heleboel reviews die een waardevolle bron van informatie kunnen bieden. Staar je er echt niet blind op want het kan natuurlijk zijn dat de reviews niet representatief zijn voor de werkelijkheid. Op zoek naar een betrouwbare referentie? Dan kan het misschien interessant zijn rondvraag te doen bij buren, vrienden en familie. Vraag hen naar goede ervaringen met vakmannen en ga na of deze personen ook iets voor jou zouden kunnen betekenen.

Ga zeker op zoek naar gelijkaardige situaties en projecten om er zeker van te zijn dat de vakman een meerwaarde kan bieden voor jou. Bovendien hebben je omringenden misschien wel enkele tips waarmee je aan de slag kan gaan in het vinden van de juiste vakman voor jouw werkzaamheden. Zo kan het interessant zijn om op zoek te gaan via kanalen die zij zoal gebruiken om een klusser te vinden. Zie een busje van een vakman zoals een schilder of elektricien in je buurt of straat, dan kan je aanbellen bij degene bij wie de vakman de klus uitvoert. Misschien mag je het geleverde werk even bekijken en krijg je te horen over ervaringen tot dusver met de vakman. 

Professionele verenigingen 

Een andere interessante manier om een professionele vakman vast te krijgen, is door te zoeken via professionele verenigingen. Wanneer een vakman lid is van een beroepsorganisatie zoals de Confederatie Bouw of de Bouwunie, dan is dat sowieso een extra troef. 

Dit kan bovendien een goede manier zijn om te kijken of een vakman over de nodige expertise bezit. Een echte vakman herken je namelijk eerst en vooral aan zijn uitgebreide kennis over zijn vak. De vakman weet je meteen te vertellen wat de verschillende mogelijkheden zijn en wat de beste optie is. Wanneer een de vakman aangesloten is bij een beroepsorganisatie, weet je dat dat je specialist up-to-date zal blijven over de ontwikkelingen in het vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan technische vernieuwingen binnen de branche of veranderingen in de reglementering. Bovendien is de vakman bereid daarvoor de nodige bijscholingen te volgen. 

Trustup.be

Op zoek naar een bekwame vakman om jouw werken uit te voeren en wil je een nauwkeurig resultaat? Dan doe je best beroep op een professionele vakman om jouw project in goede banen te leiden. TrustUp.be biedt jou een complete selectie van vakmannen in België. Op ons platform vind je reviews van vroegere klanten en vind je een reeks foto’s van eerder voltooide werken van de vakmannen. Je kan via dit platform ook gemakkelijk een offerte aanvragen. TrustUp.be adviseert je meerdere offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Op die manier kan je vlot vergelijken alvorens je definitieve keuze te maken.

Hoe weet ik welke soort vakman ik nodig heb?

De soort vakman die je nodig hebt hangt af van welk type werkzaamheden je wil laten uitvoeren. Je kan een onderscheid maken tussen vakmannen die jou helpen met de voorbereiding van jouw verbouwing en vakmannen die de bouw daadwerkelijk uitvoeren. Bij de eerste groep spreekt men vaak van bijvoorbeeld een aannemer of een architect. Een aannemer is degene die de bouwwerken leidt en die ervoor zorgt dat het gewenste eindresultaat geleverd wordt. Een aannemer gaat dus op zoek naar vakmannen die jouw project uitvoeren. Naast technische kennis heeft een goede aannemer ook veel verstand van milieuvergunningen, contracten, verzekeringen en meer.

Een architect ontwerpt gebouwen zoals woningen en kantoren. Deze vakspecialist heeft bovendien vaak een begeleidende rol gedurende de realisatie van het ontworpen gebouw. Daarnaast bestaan er ook bouwkundige tekenaars, die aan de slag gaan met het ontwerp van jouw (ver)bouwwerken. 

Wat betreft vakmannen die bouwwerken uitvoeren, zijn er heel wat specialisaties waarin je een onderscheid kan maken. Voorbeelden zijn sloopwerkers, timmermannen, dakwerkers, loodgieters, stukadoors, schilders, tegelzetters en elektriciens. Een tegelzetter kan bijvoorbeeld handig zijn wanneer je je badkamer wil verbouwen. Ben je op zoek naar badkamermeubels, dan kan je beroep doen op een schrijnwerker. 

Weet je nog steeds niet 100 procent zeker of je wel de juiste vakman voor je hebt? Aarzel niet om contact op te nemen met de vakman en je te bevragen over wat hun expertise voor jou zou kunnen betekenen. Ga bovendien op zoek naar foto’s van of reviews over eerdere realisaties om te kijken of er projecten tussen zitten die vergelijkbaar zijn met het project dat jij zou willen laten uitvoeren. 

Hoe kies je een betrouwbare aannemer?

Certificaten

Om te weten of je aannemer een goede en betrouwbare vakman is, kan je onderzoeken of hij/zij beschikt over bepaalde certificaten. Bevestiging vanuit erkende organen kan in bepaalde gevallen wijzen op een betrouwbare aannemer. Let op: dit is geen garantie, maar kan een hulpmiddel zijn in het vinden van jouw ideale vakman. 

Twee voorbeelden van certificaten zijn het ATG-label en het VCA. Het acroniem ATG staat voor “Algemene Technische Goedkeuring” en beoordeelt de stabiliteit, de brandveiligheid, de thermische en akoestische isolatie en de duurzaamheid. Dit geldt voor zowel de materialen als de opbouw.

Daarnaast heb je VCA, wat staat voor “VeiligheidsChecklijst Aannemers”. Dit is opgedeeld in tien hoofdstukken, waar rekening wordt genomen met onder meer het beleid op vlak van veiligheids, gezondheid, en milieu, de selectie van personeel, de regels of voorschriften, de voorbereiding van noodsituaties, alles in verband met de melding, de registratie en het onderzoek van ongevallen/incidenten en onveilige situaties-handelingen.

Laat je dus niet blindelings leiden door deze certificaten. Het is vooral belangrijk na te gaan of het bedrijf van je vakman voldoende solvabel is en of het haar werk goed uitvoert. Ga dus zeker ook op zoek naar referenties.

Vakman die je wasmachine herstelt

Referenties

Voor een eerlijke referentie kan je best eerst rondvraag doen bij vrienden, familie en buren. Misschien heeft de aannemer in het verleden voor iemand van hen een opdracht uitgevoerd? Mond-op-mondreclame geeft je vaker beter inzicht in de kwaliteit en de manier van werken van een aannemer. Is er niemand in je omgeving die de aannemer kent? Dan kan je online op zoek gaan naar foto’s van eerdere realisaties. Je kan zelfs soms een bezoekje brengen aan enkele van de projecten. Verder kan je op het internet recensies lezen om na te gaan of vorige klanten tevreden waren van de aannemer of waar hij of zij tekortschoot. Blijf altijd kritisch als het over online referenties gaat. 

Kan de vakman een duidelijk uitleg geven wat er moet gebeuren?

Wanneer je een goede aannemer denkt gevonden te hebben, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Afspraken maken met elkaar is daar een cruciaal onderdeel van. Om af te wegen of je aannemer weet van pakken, kan je afgaan op enkel punten die bij de afspraken samen met de aannemer besproken zouden moeten worden. Spreekt de vakman een bedrag af voor de gehele klus, dan biedt dat meer overzicht dan een uurtarief en sluit je extra kosten uit.

Vergeet niet om alle gemaakte afspraken vast te leggen op papier, zodat je deze ten alle tijde kan raadplegen. Je kan ook best in termijnen betalen. Op die manier vermijd je dat er misverstanden ontstaan wanneer zou blijken dat de plannen niet overeenkomen met de uitvoering. Betaal dan ook nooit vooraf, tenzij dit in de vorm is van een aanbetaling. 

Wat moet er in de offerte worden opgenomen door een klusjesman?

Een offerte is een voorstel waarin vakmannen de diensten die ze kunnen leveren beschrijft en tegen welke prijs je vakman werk zal leveren. Je hoeft niet akkoord te gaan met een offerte omdat het dus een voorstel is, nog geen opdracht.

vakman zoeken die een kwalitatieve dienst komt doen.

Wat zeker in de offerte moet staan, zijn een aantal wettelijke eisen. Voorbeelden hiervan zijn de bedrijfsgegevens van de vakman, de gegevens van jou als klant, de datum van de offerte, het offertenummer, een samenvatting van de werkzaamheden, het tarief of de prijs voor het project, de geldigheidsduur van de offerte en een verwijzing naar de algemene voorwaarden. Ga dus zeker na of je vakman deze elementen in de offerte heeft geïncorporeerd. Daarnaast kan je vakman overwegen bijvoorbeeld volgende punten op te nemen: het inkoopnummer, een contactpersoon en een verzoek om ontvangstbevestiging

Wat is de prijs van een goede klusjesman per uur?

Klusjesmannen werken meestal volgens een vaste prijs per uur. Gemiddeld bedraagt de prijs voor het inschakelen van een klusjesman tussen de 20 en 50 euro per uur. Het verschil in prijs kan bijvoorbeeld liggen aan het aantal jaren ervaring en aan de kwaliteit van de uitgevoerde werken. De tarieven kunnen erg variëren van klusjesman tot klusjesman. Wil je weten wat een klusjesman jou exact zal kosten? Omdat de prijzen zo uiteenlopend zijn en niet elke vakman te werk gaat volgens dezelfde werkwijze, raden we bij TrustUp.be aan meerdere offertes aan te vragen bij verschillende vakmannen. Dankzij ons platform kom je in contact met verschillende potentiële vakmannen in jouw regio en vraag je gemakkelijk je offerte aan op maat. Op die manier is het eenvoudig verschillende offertes te vergelijken en de geschikte vakman te selecteren voor jouw project.

 Zijn er tips bij het zoeken van de juiste aannemer voor een project?

Mensen die willen bouwen of verbouwen komen regelmatig in contact met een aannemer. In veel gevallen is dit ook logisch. De aannemer is namelijk degene die de bouwactiviteiten coördineert. De taak van de aannemer is om een bouwproject in goede banen te leiden van begin tot einde. Kort gezegd ga jij in gesprek met de aannemer en geef je aan wat je wil bereiken en wat er moet gebeuren. Voor een afgesproken prijs regelt de aannemer de juiste vakmannen om je werkzaamheden uit te voeren. Naast een flinke portie technische kennis heeft een bekwame aannemer ook veel verstand van milieuvergunningen, contracten, verzekeringen en meer. 

Vraag zeker gratis offertes aan om de juist vakmensen te vinden waarmee je in zee gaat

Eenmaal je beslist te bouwen of verbouwen, moet je dus op zoek naar een bekwame en betrouwbare aannemer. Vooreerst kan je je onderzoek starten op basis van ervaringen van kennissen, vrienden en familie. Kortom, mond-op-mondreclame kan er al snel voor zorgen dat je niet langer hoeft verder te zoeken. Wat als je echter niet veel informatie over aannemers te weten komt? TrustUp.be geeft je graag onderstaande tips om je wegwijs te maken

Wil je een goede vakman zoeken die kwalitatief werk levert?

Vraag referenties. Neem contact op met personen zoals vrienden en familie maar ook met vorige klanten die reviews of contactgegevens hebben achtergelaten. Vorige realisaties geven vaak een goed beeld van de kwaliteit en de werkwijze van de aannemer.

betrouwbare vakmannen

Onderzoek de beroepsbekwaamheid van de aannemer. Wat houdt dit nu exact in? Wel, om te bouwen moet de aannemer voor heel wat bouwactiviteiten aantonen dat hij over voldoende vakkennis en vakmanschap beschikt. Elke aannemer moet zich immers inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een ondernemingsloket. Bij deze inschrijving vermeldt de aannemer de commerciële activiteiten die hij of zij uitvoert. Het ondernemingsloket gaat na of de aannemer voldoet aan de vereiste ondernemersvaardigheden en aan de technische kennis als het om een gereglementeerd beroep gaat. Je kan de inschrijving van de aannemer in de KBO altijd online controleren via “KBO public search“.

Daarnaast kan je onderzoeken of de aannemer over een erkenning beschikt. Hoewel zo’n erkenning enkel verplicht is voor openbare werken, geeft ze aan dat de technische capaciteit alsook de financiële draagkracht van de aannemer onderzocht werden. Je kan hier de lijst van de erkende aannemers vinden. Vergis je niet: het is niet omdat je een aannemer niet terugvindt in de lijst dat je daaruit mag afleiden dat hij of zij geen goed werk zou leveren. Het wil enkele zeggen dat de aannemer geen openbare werken uitvoert. Het gaat dan vaak ook over grote bedrijven. 

Als laatste kan je nagaan of de aannemer in orde is met sociale en fiscale verplichtingen. Je kan online nakijken of de onderneming financiële schulden heeft en kampt met financiële problemen. 

Wat als je geen match voelt bij een vakman?

Indien je het gevoel hebt dat een vakman niet geschikt is voor je project, zal je moeten nagaan wat er precies voor gezorgd heeft dat het geen match werd. Vooraleer je op zoek gaat naar een andere vakman, bekijk je dus best nog eens de eventuele offerte en andere schriftelijke informatie alsook de informatie die je vergaard hebt over de vakman en hun werkzaamheden. Ga na waarom je geen match voelt bij de vakman. Lijkt de werkwijze van de vakman niet direct een match of heb je elkaar misschien niet goed begrepen? Indien je niet langer met de vakman wil samenwerken, ga je best op zoek naar een andere vakman die beter aansluit bij jouw project. Raadpleeg op het platform van TrustUp.be verschillende vakmannen in jouw regio. Vraag meerdere offertes aan zodat je ze kunt vergelijken. 

Wat is het verschil met Trustup.be en andere platformen?

TrustUp.be brengt particulieren en vakmannen dichter bij elkaar. Wij bieden oplossingen door een gebruiksvriendelijk platform aan te bieden waar de brug tussen beide partijen kleiner wordt. Dankzij TrustUp.be heb je steeds een duidelijk overzicht van elk profiel. Je krijgt er meer info over de werkzaamheden van de vakman en je verwerft inzicht over de waarden die centraal staan in het bedrijf van je vakspecialist. Bovendien kan je reviews van vorige klanten lezen en foto’s bekijken van eerdere realisatie. 

Om je zoektocht naar je favoriete vakman te vergemakkelijken, kan je jouw zoekopdracht aanpassen naar regio. Hierdoor vind je eenvoudig een vakman bij jou in de buurt en vermijd je extra vervoerskosten. Neem contact op met potentiële vakmannen en vraag gemakkelijk jouw offerte aan op maat.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis een offerte aan om je te laten informeren over jouw werken.

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.