Een woning optimaal isoleren

Isolatie
the_title()

Het heeft veel voordelen om je woning optimaal te isoleren. De belangrijkste reden is warmteverlies tegengaan, wat leidt tot een verhoogd wooncomfort en een lagere energierekening. Er zijn meerdere plaatsen in huis waar een goede isolatie belangrijk is. In dit artikel vind je een overzicht.

Waarom isoleren?

De meeste huizen kunnen zonder al te veel gedoe geïsoleerd worden. Wanneer je woning optimaal geïsoleerd is zal warmte binnenblijven in de winter en hitte buiten blijven in de zomer. Het is goed voor het milieu, het bespaart geld en zorgt ervoor dat schimmels en vochtplekken vermeden worden.

Welke isolatie je huis precies nodig heeft en welke isolatiematerialen het best gebruikt worden, kan sterk verschillen. Om zeker te zijn van kwaliteit is het handig een expert in te schakelen. Zij kunnen je bijstaan om je woning optimaal te isoleren.

Welke woningonderdelen isoleren?

Dakisolatie

Dakisolatie is de meest effectieve vorm van isolatie. De manier waarop je dak geïsoleerd moet worden, hangt af van enkele factoren. Zo zijn er verschillen tussen het type dak (hellend of plat) en kan isolatie zowel aan de binnen- als buitenkant geplaatst worden. 

Een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Type dakPlaatsing van isolatieGemiddelde prijs per m²
Hellend dakBinnenkant€ 20-50 exclusief afwerking
Plat dakBinnenkant€ 30-40 exclusief afwerking
Hellend dakBuitenkant€ 40-60 exclusief afwerking
Plat dakBuitenkant€ 70-115 inclusief afwerking

Als de zolderverdieping van je woning niet gebruikt en dus niet verwarmd wordt, is het ook een optie om zoldervloerisolatie te plaatsen in plaats van dakisolatie. Dit kost ongeveer € 25-30 euro per vierkante meter.

Vloer

Ook vloeren zijn belangrijk om optimaal te isoleren. Vloerisolatie kan op verschillende manieren geplaatst worden, afhankelijk van de eigenschappen en bouw van je woning

De kosten verschillen onder andere door het soort isolatiemateriaal dat gebruikt wordt. Een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Soort vloerisolatieGemiddelde prijs per m² (inclusief btw & arbeidskosten)
Isolatieplaten/EPS-platen€ 20-25 per m²
Gespoten PUR€ 30-35 per m²
Isolatiechape€ 30-35 per m²

Muurisolatie

Er zijn verschillende manieren om een muur optimaal te isoleren. Hieronder worden enkele belangrijke mogelijkheden besproken:

  • Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie die wordt toegepast in de spouwmuur, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur van je woning. Het doel van spouwmuurisolatie is om warmteverlies te verminderen en de energie-efficiëntie van een woning of gebouw te verbeteren.

Het isoleren van de spouwmuur gebeurt door materialen, zoals glaswol, steenwol, EPS-parels (geëxpandeerd polystyreen) of purschuim in je muur te plaatsen. Het gekozen isolatiemateriaal wordt door gaten in de buitenmuur of binnenmuur geblazen of gespoten, waardoor de spouwmuur opgevuld wordt.

Spouwmuurisolatie helpt om de warmte binnen te houden in de winter, waardoor de verwarmingskosten kunnen worden verlaagd. In de zomer kan het isolatiemateriaal ook helpen om de behoefte voor airconditioning te verminderen. Door het verminderen van warmteverlies kan spouwmuurisolatie ook bijdragen aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het verbeteren van de energie-efficiëntie van een gebouw.

Voordat spouwmuurisolatie kan worden toegepast, is het belangrijk om te controleren of de spouwmuur geschikt is voor isolatie. Niet alle woningen hebben een geschikte spouwmuur of kunnen om andere redenen niet worden geïsoleerd. Het is raadzaam om een professioneel bedrijf in te schakelen dat gespecialiseerd is in spouwmuurisolatie om de situatie te beoordelen en de isolatie correct uit te voeren.

  • Buitenmuur isoleren 

Het kan dat je woning geen spouwmuur heeft of dat het niet mogelijk is om die op te vullen. Een andere mogelijkheid is om de buitenmuur langs de buitenkant te isoleren.

Buitengevelisolatie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal en de specifieke situatie van het gebouw. Meestal wordt er isolatiemateriaal zoals geëxpandeerd polystyreen (EPS), minerale wol of hardschuimisolatieplaten tegen de buitenmuur geplaatst. Vervolgens wordt er een afwerking aangebracht, zoals pleisterwerk, steenstrips of gevelpanelen.

Je hebt verschillende voordelen verbonden aan buitengevelisolatie. Het zorgt voor een betere thermische isolatie, waardoor warmteverlies wordt verminderd en de energie-efficiëntie van een gebouw wordt verbeterd. Bovendien kan buitengevelisolatie de esthetiek van een gebouw verbeteren, omdat er verschillende afwerkingsmogelijkheden zijn die de gevel een nieuwe uitstraling kunnen geven. Daarnaast kan buitengevelisolatie ook geluidsisolerende eigenschappen hebben en de levensduur van de buitenmuur verlengen door bescherming tegen weersinvloeden.

Het isoleren van de buitenmuur is een complexere en kostbaardere methode dan spouwmuurisolatie. Het vereist professionele installatie en kan de nodige bouwkundige aanpassingen met zich meebrengen, zoals het verwijderen en opnieuw aanbrengen van bepaalde afwerkingsmaterialen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een gespecialiseerd bedrijf dat ervaring heeft met buitengevelisolatie om de beste aanpak voor uw specifieke situatie te bepalen.

  • Binnenmuur isoleren

Het voordeel van de binnenmuur isoleren, is dat je in fases kan werken en niet afhankelijk bent van het weer. Deze methode heeft ook enkele nadelen: je verliest ruimte in huis en het kost meer moeite omdat de kamers leggemaakt moeten worden, schakelmateriaal opnieuw aangesloten moet worden, vensterbanken aangepast moeten worden, …

Je kan je binnenmuur laten isoleren afhankelijk van je specifieke behoeften en omstandigheden:

  1. Voorzetwand: Een voorzetwand is een nieuwe wand die voor de bestaande binnenmuur wordt geplaatst. Hierbij wordt isolatiemateriaal, zoals glaswol of steenwol, tussen de nieuwe wand en de bestaande muur geplaatst. Deze methode kan geluidsoverdracht verminderen en thermische isolatie bieden.
  2. Isolatieplaten: Isolatieplaten, zoals gipsvezelplaten met een isolerende laag aan de achterkant, kunnen direct tegen de binnenmuur worden bevestigd. Deze platen bieden zowel geluidsisolatie als thermische isolatie.
  3. Spuitisolatie: Spuitisolatie is een methode waarbij isolatieschuim rechtstreeks op de binnenmuur wordt gespoten. Dit vormt een naadloze isolatielaag die zowel thermische isolatie als geluidsisolatie biedt.
  4. Isolerende verf: Er zijn speciale isolerende verven op de markt die thermische isolatie kunnen bieden wanneer ze op de binnenmuur worden aangebracht. Hoewel de isolatiewaarde van deze verf meestal lager is dan andere isolatiemethoden, kan het nuttig zijn in bepaalde situaties.

Bij het isoleren van een binnenmuur is het belangrijk om rekening te houden met de juiste isolatiewaarde (R-waarde) van het isolatiemateriaal en de benodigde dikte om de gewenste isolerende eigenschappen te bereiken. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een specialist op het gebied van isolatie om de meest geschikte isolatiemethode en materialen voor uw specifieke situatie te bepalen.

De prijs hangt onder andere af van het soort isolatiemateriaal. Een overzicht van de prijzen: 

Soort muurisolatieGemiddelde prijs per m², inclusief arbeidskosten, exclusief btw
Spouwmuurisolatie€ 15-30 per m²
Buitenmuur isoleren langs buiten€ 100-150 per m²
Binnenmuur isoleren€ 50 per m²

Raamisolatie

Goed geïsoleerde ramen zorgen zowel voor thermische als akoestische isolatie. Ramen isoleren gebeurt over het algemeen met hoogrendementsglas. Wanneer het hele raam vervangen wordt, wat aangeraden wordt bij oudere woningen, moet ook rekening gehouden worden met het raamkader.

De prijs voor het isoleren van ramen hangt onder andere af van het type raam en het gebruikte isolatiemateriaal. Een overzicht van de gemiddelde prijzen:

Type raamIsolatiemateriaalGemiddelde prijs per m² inclusief BTW en plaatsing
Vast raamPVC Hout Aluminium€ 100-250 per m² | € 150-300 per m² | € 250-400 per m²
Draaikiepraam/valraamPVC Hout Aluminium€ 150-300 per m² | € 250-400 per m² | € 400-550 per m²
Schuifraam PVC Hout Aluminium € 700-900 per m² | € 800-1000 per m² | € 1100-1500 per m²

Isolatiemateriaal

Er zijn veel verschillende isolatiematerialen. Elk materiaal heeft voor- en nadelen en elk huis heeft andere behoeften. Het is dus aangeraden om goed uit te zoeken welke isolatiematerialen je zult gebruiken. Om zeker te zijn van de kwaliteit is het aangeraden om dit steeds door een vakman te laten doen.

Lambda-waarde

De lambda-waarde (W/mK) geeft aan hoe goed een bepaald materiaal warmte geleidt. De lambda-waarde is hoger als de warmtegeleiding beter is en dit betekent dat het materiaal slechter isoleert

Het materiaal met de laagste lambda-waarde isoleert dus het best. Materialen met een hogere lambda-waarde kunnen even goed isoleren, er is alleen meer isolatiemateriaal nodig.

Om te weten te komen hoe goed een isolatiemateriaal isoleert, rekening houdend met zowel de lambda-waarde als de dikte van het materiaal, is er de R-waarde of warmteweerstand.

Naast de isolatiewaarde is het bij de keuze van een isolatiemateriaal ook belangrijk om rekening te houden met het gebruiksgemak, de milieuvriendelijkheid en de kosten

Er zijn vijf grote categorieën van isolatiematerialen:

  1. Minerale wol
  2. Kunststof
  3. Cellenglas
  4. Natuurlijke materialen
  5. Reflecterende materialen

Zelf isoleren of een aannemer inschakelen?

In principe kan veel isolatie zelf geplaatst worden, maar het heeft voordelen een specialist in te schakelen. Zo ben je zeker van de kwaliteit, de werken gebeuren veilig en de noden van jouw specifieke woning kunnen in kaart gebracht worden. Daarnaast worden veel premies pas toegekend als de werken uitgevoerd worden door een (erkende) aannemer en in veel gevallen betalen aannemers minder btw. 

Premies en subsidies

De kosten die komen kijken bij het isoleren van je woning kunnen oplopen. Over het algemeen worden deze terugverdiend door het geld dat bespaard wordt op de energierekening, maar het is ook nuttig te kijken of je in aanmerking komt voor isolatiepremies.

Er zijn een aantal premies waarvoor je in aanmerking kan komen bij isolatiewerken

  • Premie voor isolatiewerkzaamheden
  • Burenpremie
  • Totaalrenovatiebonus
  • Overkoepelende renovatiepremie
  • Huur- en isolatiepremie
  • Gemeentelijke isolatiepremies

Vraag een gratis offerte aan voor isolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.