Wat is de prijs van een gevelisolatie?

Gevel Isolatie
the_title()

Gevelisolatie betreft de isolatie van de gevel of buitenmuren van een woning. Er wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen binnengevelisolatie, buitengevelisolatie en spouwmuurisolatie. Gevelisolatie wordt gebruikt om het energieverbruik van de woning te verminderen. Maar daarnaast zijn er heel wat andere voordelen. Het zorgt natuurlijk ook voor een mooiere buitenzijde van je woning omdat het uitzicht van het huis heel erg verandert. Ook is het uitstekend om de warmte te reguleren, en is er zelden of nooit nog last van schimmelvorming. Er bestaan verschillende soorten isolatie waar je uit kan kiezen om je gevel te isoleren. We bekijken deze soorten eerst voor binnengevelisolatie, daarna voor buitengevelisolatie en ten slotte voor spouwmuurisolatie. Je kan voor gevelisolatie ook gebruikmaken van verschillende premies in Vlaanderen. Meer info hieromtrent vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.

Binnengevelisolatie 

Je kan je gevel zowel langs binnen als langs buiten isoleren. Met binnengevelisolatie verlies je natuurlijk wel een beetje ruimte, wat niet het geval is bij buitengevelisolatie. Deze optie wordt dan ook enkel gebruikt als buitengevelisolatie om een of andere reden niet mogelijk is, ook omdat het wel meer tijd en moeite kost. Voor dit soort isolatie wordt vaak gekozen voor gipskartonplaten. Die platen worden dan tegen de binnenzijde van de gevel gekleefd en werken uitstekend tegen warmteverlies. Zoals eerder vermeld, is dit soort isolatie wel minder interessant dan het isoleren van de buitengevel. Er zou bijvoorbeeld condensatie kunnen ontstaan tussen de isolatie en de buitenmuur. De kostprijs van binnengevelisolatie hangt af van verschillende factoren zoals het gebruikte materiaal, de oppervlakte, etc. Gemiddeld zal je zo’n 40 à 80 euro per m² moeten rekenen inclusief de plaatsing

Buitengevelisolatie en afwerking

Je gevel langs buiten isoleren heeft een aantal pluspunten. Met dit soort isolatie bespaar je het meeste energie, en het is redelijk makkelijk aan te brengen. Ook verlies je geen ruimte in je huis en kan er meteen een nieuwe gevel als afwerking worden geplaatst. Het isoleren van de buitengevel kan op verschillende manieren gebeuren. De verschillende materialen die gebruikt kunnen worden zijn onder andere resolschuim, PUR-PIR (een licht- en drukvast kunststofschuim) en icynene. Resolschuimplaten zijn hardschuimplaten met een zeer goede isolatiewaarde. Icynene is een duurzaam PU-isolatieschuim dat bestaat uit polyurethaan met een open celstructuur en wordt vaak gebruikt bij het isoleren van lastige oppervlakken. 

Nadat de isolatie geplaatst wordt, moet de gevel natuurlijk nog afgewerkt worden. Ook dit kan je doen op verschillende manieren. Een eerste manier is met crepi, gevelbepleistering of spuitkurk. Deze techniek is het makkelijkst te realiseren. De muur wordt geïsoleerd door middel van een laagje aan de buitenkant. Dit soort buitenmuurisolatie is ook zeer vochtwerend en is beschikbaar in verschillende kleuren en is aan te brengen op verschillende ondergronden

Daarnaast kan een woning ook afgewerkt worden met steenstrips. Dit is een iets duurdere maar wel zeer duurzame optie. Er worden eerst isolatieblokken geplaatst waar deze strips vervolgens op worden aangebracht. Je kan er dus voor kiezen om je hele woning zo een nieuwe uitstraling te geven of om de oude gevel wat op te frissen. 

Ook houten gevelbekleding is een goede optie. Het is iets goedkoper dan steenstrips, maar wel iets minder duurzaam. Tijdens het plaatsen van de isolatieblokken worden er houten balken op de gevel geplaatst, waar later de gevelbekleding heel makkelijk op gemonteerd kan worden. 

De duurste variant van buitenmuurisolatie is baksteen. Er wordt een volledig nieuwe buitenmuur gecreëerd naast de bestaande gevel. Het is wel zeer duurzaam en sterk. Hiernaast zijn er nog andere opties zoals aluminium gevelpanelen, leien, etc. 

De kostprijs van buitengevelisolatie hangt af van de oppervlakte van je gevel, de moeilijkheid van de werken en de gewenste gevelafwerking. Het isoleren en bepleisteren van de buitengevel is bijvoorbeeld goedkoper dan het isoleren in combinatie met een houten of metalen gevelbekleding. Gemiddeld betaal je voor buitengevelisolatie zo’n 100 à 500 euro per m² inclusief btw, plaatsing en de afwerking

Spouwmuurisolatie 

Een buitenmuur kan ook via een spouwmuur geïsoleerd worden. Een spouwmuur is de muur binnen een bestaande muur. Tussen de binnen- en buitenmuur zit een ruimte van ongeveer vijf centimeter, die de spouw word genoemd. De isolatie kan vrij makkelijk in de spouw geplaatst worden, waardoor er geen muur verwijderd hoeft te worden. Voor dit soort isolatie kunnen synthetische materialen zoals PUR-schuim of EPS parels gebruikt worden, of minerale isolatiematerialen zoals glaswol- of rotswolvlokken. Je wint hier zeker en vast veel tijd mee, maar ook geld. Waar je wel voor moet opletten, is dat een spouwmuur bij oudere huizen vaak niet bestaat. In dat geval is het beter om te kiezen voor een buiten- of binnenmuurisolatie. De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de te isoleren oppervlakte, de dikte van de spouw en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld bedraagt de kostprijs zo’n 15 à 30 euro per m², exclusief btw

Er zijn dus tal van mogelijkheden van gevelisolatie waaruit je kan kiezen op basis van de situatie van je woning en het budget dat je wenst te besteden. 

Vraag een gratis offerte aan voor gevelisolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.