Gietvloer voor buiten

Vloer
the_title()

Gietvloeren zijn naadloze vloeren die gegoten worden op een ondergrond. Ze hebben verschillende positieve eigenschappen: ze zijn geluiddempend, makkelijk te onderhouden en ze zien er mooi uit. Meestal worden gietvloeren binnen gebruikt, maar ook een gietvloer voor buiten is een optie. Als je hiervoor kiest, zijn er een aantal extra zaken waar je rekening mee moet houden. Daarover lees je meer in dit artikel.

Wat is een gietvloer

Er bestaan verschillende soorten gietvloeren. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk, is dat ze allemaal op een ondervloer gegoten worden. Een gietvloer is naadloos, dun en doet de ruimte groter ogen. Gietvloeren hebben verschillende voordelen, zo zijn ze vaak geluiddempend, makkelijk te onderhouden, duurzaam en beschikbaar in verschillende kleuren en structuren. De meest voorkomende gietvloeren zijn polyurethaan, epoxy, cementgebonden gietvloeren, mortex en troffelvloer. Deze en alle andere types gietvloeren hebben elk hun eigen kenmerken, voor- en nadelen.

Gietvloeren worden voornamelijk als binnenvloer gebruikt. Buiten een gietvloer aanleggen is moeilijker, maar wel mogelijk.

Gietvloer voor buiten

Wanneer je buiten een gietvloer wil plaatsen, moet je rekening houden met verschillende zaken:

Geschikt materiaal

Gietvloeren zijn dus ook geschikt om buiten te plaatsen. Het is wel belangrijk hier goed over na te denken. Niet alle gietvloeren die binnen geplaatst worden, kunnen ook buitenhuis aangebracht worden. een gietvloer die buiten geplaatst wordt moet bestand zijn tegen temperatuurswisselingen, hagel, regenbuien en UV-stralen. Een vakman kan je bijstaan om hierin de juiste keuze te maken.

De ondergrond

Naast een geschikt materiaal, moet je er ook voor zorgen dat de ondergrond in orde is. De ondergrond voor een gietvloer moet droog, vlak en schoon zijn zodat de gietvloer op een egale manier aangebracht kan worden. Buiten zul je sneller een ondergrond hebben die niet altijd droog is of makkelijk vocht aantrekt. Als dit het geval is, moet er eerst een vochtwerende onderlaag geplaatst worden.

Het juiste moment

Daarnaast is het belangrijk om een goed moment uit te kiezen voor het plaatsen van de gietvloer. Gietvloeren aanbrengen duurt minstens enkele dagen. Het wordt per laag aangebracht en elke laag moet goed drogen vooraleer de volgende laag geplaatst kan worden. Tussendoor mag de vloer niet nat worden, wat niet altijd even makkelijk te regelen is als je de vloer buiten plaatst. Als de buitenvloer niet overdekt is, moet je hier goed mee oppassen.

Meestal worden buitengietvloeren in de zomer aangebracht. Dit is goed omdat het weer dan vaker meezit, maar er moet nog steeds opgepast worden: de temperaturen mogen ook niet te hoog zijn bij het aanbrengen van een gietvloer. Je kiest best een periode van minstens 4-5 droge dagen voor het aanbrengen van je gietvloer.

Als het weer uiteindelijk toch niet meezit, betekent dit niet automatisch dat je de vloer niet kunt laten leggen. In deze situatie moet je het gedeelte waar de gietvloer buiten aangebracht wordt volledig winddicht maken en afschermen tegen de regen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit voor extra kosten zorgt.

Voordelen van een gietvloer

Gietvloeren hebben verschillende positieve eigenschappen, ook als ze buiten geplaatst worden.

We lijsten de belangrijkste voordelen kort op:

Gietvloer laten overlopen van binnen naar buiten

Als je binnen in je woning een gietvloer hebt, is het mooi om deze te verbinden met een gietvloer buiten. Er wordt een ruimtelijk gevoel gecreëerd in de binnenruimte op deze manier.

Comfort

Veel gietvloeren zijn gemaakt van lichte, elastische materialen. Zeker in combinatie met vloerverwarming is het een comfortabele ervaring om op het egale oppervlak van een gietvloer te lopen.

Hygiëne

Aangezien het om naadloze vloeren gaat, is vuil makkelijk te verwijderen: er kunnen namelijk geen lose stoffen tussen voegen belanden, wat dus gietvloeren heel eenvoudig maakt om schoon te houden.

Uiterlijk

Met het uiterlijk van gietvloeren kan je verschillende kanten op. Je hebt onder andere keuze qua kleur, structuur en afwerking waardoor er veel toepassingsmogelijkheden zijn zoals bv in een particuliere badkamer of in een industriële keuken. In de badkamer is de kunsthars ook populair als wandafwerking om een strakke, rustige sfeer te creëren. Ga zeker in gesprek met je vakman over de mogelijkheden.

Vloeistofdicht

Niet elke gietvloer is vloeistof- en/of waterdicht. Veel gietvloeren moeten afgewerkt worden met een speciale coating vooraleer ze tegen water kunnen. Zeker wanneer je de gietvloer buiten wilt plaatsen, is het belangrijk om dit goed in orde te brengen.

Zelf gietvloeren plaatsen is moeilijk. Het is sowieso aangeraden om een vakman in te schakelen. Die kan je bijstaan bij de keuze voor een geschikte buitengietvloer en de afwerking hiervan.

Prijs gietvloer

De prijs van een gietvloer hangt af van verschillende factoren. Onder andere de oppervlakte, het materiaal en de arbeidstijd spelen een rol. Wanneer de gietvloer buiten geplaatst wordt, moet je nog rekening houden met enkele andere kosten: het plaatsen van een vochtwerende onderlaag en eventuele wind- en regen werende maatregelen als het weer niet meezit bijvoorbeeld. Gemiddeld kost een gietvloer buiten 50-65 euro per vierkante meter. De exacte prijs voor jouw gietvloer buiten kan hier echter sterk van verschillen. Om een juistere schatting te krijgen, neem je best contact op met een vakman.

Ook wanneer je andere vragen hebt, meer informatie wilt over de verschillende types gietvloeren of je jezelf afvraagt of jouw ondergrond geschikt is om een buitengietvloer op te plaatsen, kan je terecht bij een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een gietvloer voor buiten

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.