Wat is een groendak

Daken
the_title()

Een groendak draagt bij aan de biodiversiteit in steden. Het is goed voor het milieu, zorgt voor minder wateroverlast, vangt fijnstof op, etc. De lijst met voordelen is eindeloos. In dit artikel vind je meer informatie over wat een groendak precies is, de voordelen, de opbouw en de prijs.

Wat is een groendak?

Het is een dak dat voorzien is van vegetatie. Dit kan gaan over kruiden, sedum, bloemen, grassen, vetplanten en bomen. Het kan gecombineerd worden met zonnepanelen of windmolens, waardoor er een energiedak ontstaat. Er is een specifieke opbouw zodat de dakbedekking beschermd wordt. Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een groendak.

Twee soorten groendaken

Intensief groendak

Een intensief groendak is een daktuin. Het dak is gelijkaardig aan een tuin die je ook op de begane grond kan hebben. het is hierbij belangrijk dat de dakconstructie stevig genoeg is. Het vraagt veel onderhoud.

Kenmerken intensief groendak

  • Dak is beloopbaar
  • Het dak heeft veel onderhoud nodig, net zoals bij een tuin
  • De laagdikte moet groter dan 20 cm zijn
  • het gewicht is 200 kilo per vierkante meter: hierdoor is er een aangepaste dakconstructie nodig
  • Een vergunning en controle van de draagkracht door een bouwkundige is verplicht
  • Het is toepasbaar op daken met een helling van 1-4 graden

Extensief groendak

Een extensief groendak is een dak waarop vegetatie groeit dat weinig onderhoud nodig heeft. Het is meestal niet beloopbaar en weegt minder dan een intensief groendak.

Kenmerken extensief groendak

  • Dak is niet beloopbaar
  • Er is weinig onderhoud nodig
  • De laagdikte is kleiner dan 20 cm
  • Het gewicht is 40-110 kilo per vierkante meter
  • Een vergunning is niet nodig, maar een controle van de draagkracht door een bouwkundige is wel vereist

Opbouw van een groendak

De opbouw van een groendak kan op verschillende manieren gebeuren:

Eenlagig systeem

Hierbij is er een sterk drainerende grondlaag die vlak boven een beschermende waterkerende dakbedekkingslaag geplaatst wordt. De planten groeien in de grondlaag

Tweelagig systeem

Dit systeem bestaan uit een grondlaag waar een extra drainagelaag aangebracht wordt die kan bestaan uit speciale drainagematten of een laag sterk absorberende minerale stoffen. Boven de drainagelaag wordt een filterlaag geplaatst  en daarbovenop een laag van mineraal substraat. In deze laag wordt de vegetatie aangebracht

Drielagig systeem

Een drielagig systeem is het duurste en meest kwalitatieve systeem. De opbouw is identiek aan het tweelagig systeem, maar er wordt een hemelwaterreservoir gebruikt. Hierdoor worden de planten ook in droge periodes voorzien van voldoende water.

Wil je meer weten over de verschillende systemen? Een vakman kan je advies geven en helpen bij de keuze.

Voordelen van een groendak

Waterbuffer

Het vormt een waterbuffer bij stortregen. De verharding in steden zorgt er voor dat regenwater hier moeilijk in de grond kan dringen. In de plaats wordt het afgevoerd via de riolering. Die raakt al snel overbelast, wat kan leiden tot overstromingen. Het neemt een deel van dit water op en laat het langzaam wegstromen. Bovendien wordt een deel ook verdampt.

Temperatuur en vochtigheid in steden

De temperatuur in steden ligt gemiddeld 2-3 graden hoger dan buiten de steden. Groene daken absorberen deze warmte waardoor de hitte vermindert.  Het vocht wordt verdampt, waardoor ze afkoelen en op hetzelfde moment voor meer luchtvochtigheid zorgt.

Opvangen fijnstof

De luchtkwaliteit verbetert doordat groene daken stofdeeltjes en schadelijke stoffen opnemen en afbreken. Op een klassiek dak blijven stofdeeltjes liggen, tot het dak opdroogt en het stof wegwaait. Bij een groendak worden de deeltjes opgevangen of stromen ze weg via de afvoer.

Langere levensduur dakbedekking

Daken zijn gevoelig voor temperatuurschommelingen. Groene daken beschermen het dak hiervoor, waardoor de levensduur verlengt wordt. Ook bij extreme weersomstandigheden beschermt een groendak het dak.

Biodiversiteit

Groendaken zorgen voor meer groen en voor meer insecten en vogels. Ze zijn een voedselbron voor vlinders en bijen en een broedplaats voor vogels. Sommige mensen denken dat een groendak voor meer insecten in huis zorgen, maar dit klopt niet: ze leven liever in hun natuurlijke habitat, in dit geval dus op het dak.

Beter voor pv-zonnepanelen

Pv-zonnepanelen werken minder goed bij te hoge temperaturen. Door gebruik te maken van groendaken zal je dus de hitte pieken vermijden en je pv-zonnepanelen veel beter laten presteren.

Nadelen groendak

Onderhoud

Een intensief groendak vraagt vrij veel onderhoud. Als je het onderhouden van een tuin fijn vindt, is dit geen probleem. Anders is dit een punt om over na te denken.

Lekkages zijn moeilijker op te sporten

Het dak zelf is minder goed zichtbaar: hierdoor zijn lekkages moeilijk op te sporen en te repareren

Kosten

Prijs van een groendak

De prijs hangt af van verschillende factoren: de bereikbaarheid van je dak, de prijs van de ondergronden, eventuele aanpassingen aan je dak, de soort vegetatie die je plant, de oppervlakte, … daarnaast hangt het ook af van het soort groendak dat je aanlegt. De gemiddelde prijs per vierkante meter:

  • Intensief groendak: 85-200 euro
  • Extensief groendak: 40-100 meter

Deze prijzen zijn slechts richtprijzen. Voor een exacte prijs kan je contact opnemen met een vakman.

Premies en subsidies

Ondanks de vele voordelen die op termijn ook kosten besparen, is het aanleggen van een groen dak een hele investering. Daarom bieden verschillende steden een premie aan voor een groendak. Wil je weten of jouw stad dit doet? Dan kan je dit navragen bij de gemeente.

Daarnaast heb je onder bepaalde voorwaarden ook recht op de Vlaamse renovatiepremie voor een groen dak. Of je al dan niet recht hebt op deze premie is afhankelijk van je inkomen.

Ben je overtuigd van de voordelen van een groendak of heb je nog vragen? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een groendak

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.