Hoe domotica je comfort kan verhogen

Domotica
the_title()

Een mooie en comfortabele woning maakt je dagelijkse leven aangenamer. Om je wooncomfort nog tot een niveau hoger te tillen, kan je een domotica-systeem installeren. Altijd een aangename temperatuur, rolluiken vanuit je bed omhoog doen, de ramen vanop afstand sluiten wanneer je dit vergeten bent, etc. Het kan allemaal. In dit artikel vertellen we je meer over wat domotica is, welke soorten systemen er zijn en hoe domotica je comfort kan verhogen.

Wat is domotica?

Domotica wordt ook wel huisautomatisering of smart home genoemd. Het bevat allerlei technologieën die handelingen in je huis automatiseren. Dit is handig voor mensen die minder mobiel zijn en extra zorg nodig hebben, maar het heeft voordelen voor iedereen: je hebt meer vrije tijd, je comfort stijgt, je energiefactuur verlaagt, je woning wordt veiliger, etc.

Soorten domotica-systemen

Draadloos of bekabeld

Een draadloos systeem kan je makkelijk integreren in een bestaande woning. het werkt op batterijen, de plaatsing is goedkoper dan een bekabeld systeem en er zijn geen verbouwingswerken nodig. Bij een draadloos systeem vinden echter wel iets vaker storingen plaats en het verbruikt meer energie.

Een bekabeld systeem is ideaal als je sowieso al van plan bent om te bouwen of verbouwen. Dit type systeem is centraal gestuurd. Een bekabeld systeem is energiezuiniger, de verbinding is snel en stabiel en het is betrouwbaarder dan een draadloos systeem. Nadelen zijn dan weer de prijs en de werken die bij de plaatsing komen kijken.

Centraal of decentraal

Bij een centraal systeem is er één toestel dat alles regelt. Bij een decentraal systeem werken alle onderdelen op zichzelf. Het voordeel van een decentraal systeem is dat wanneer er één onderdeel niet werkt, de andere onderdelen gewoon blijven verder werken.

Open of gesloten

Tot slot heb je de keuze tussen een open en een gesloten systeem. Bij een open systeem kan je componenten van andere merken aansluiten. Bij een gesloten systeem is dit vaak niet het geval: je kan hierbij enkel componenten van hetzelfde merk of dezelfde fabrikant aansluiten.

Hieronder sommen we allerlei voorbeelden op van hoe domotica je comfort kan verhogen. Twijfel je welk systeem het best bij je past? Vraag dan advies aan een expert.

Hoe domotica je comfort kan verhogen: enkele interessante toepassingen

Verlichting

Heb je geen zin om op te staan om het licht aan te doen? Merk je op je werk plots dat je vergeten bent om lichten uit te doen?  Dan zijn slimme lampen ideaal. Vanop afstand kan je de lampen in je woning bedienen.

Verwarming

Veel mensen hebben regelmaat in hun dagelijkse leven. Ze staan op hetzelfde uur op, komen rond hetzelfde uur thuis van hun werk, etc. Het is ideaal als je woning hierop afgestemd is. Met automatische verwarming zorg je ervoor dat je thermostaat perfect aansluit op jouw dagelijkse activiteiten. Zo kom je steeds thuis in een aangename temperatuur en staat de verwarming niet nodeloos te branden. Dit alles zonder dat jij er nog over hoeft na te denken. Natuurlijk kan je het ook op ieder gewenst moment anders instellen. Kom je eerder of later thuis? Geen enkel probleem. Vanop afstand kan je makkelijk instellen dat je verwarming wat eerder of later moet aanspringen. Naast verwarming kan je ook koeling perfect instellen.

Veiligheid

Er bestaan heel wat beveiligingssystemen die je kan verwerken in je domotica-systeem: slimme deursloten, rookmelders, alarmsystemen, etc. Ook een audio- en videosysteem aan je deur kan helpen: zo weet je steeds wie er aanbelt en of je deze persoon al dan niet wilt binnenlaten.

Energieverbruik

Met domotica kan je je energieverbruik monitoren en optimaliseren. Je hebt een mooi overzicht van (misschien onnodige) energie die je verbruikt en kan op basis hiervan veranderingen doorvoeren.

Zonwering

Je rolluiken ’s ochtends automatisch omhoog laten gaan zodat je wakker wordt door het zonlicht? Ze vanop afstand weer naar beneden doen zodat de warmte niet in je woning dringt? Domotica is de perfecte oplossing.

Dit zijn slechts een klein aantal voorbeelden in de wondere wereld van domotica. Er is nog veel meer mogelijk dan wat hierboven beschreven staat. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met een elektricien die gespecialiseerd is in domotica.

Kostprijs domotica

De prijs van de installatie van een domotica-systeem varieert sterk afhankelijk van het soort systeem dat je kiest en het aantal toepassingen. Een standaard bekabeld domotica systeem zal je minstens 3800 euro betalen, voor de installatiekosten zal je ongeveer zo’n 35-40 euro per uur betalen. Deze prijs is een richtprijs en kan zoals gezegd sterk variëren. Voor een beter prijsschatting kan je een offerte aanvragen bij een elektricien.

Heb je nog vragen? Contacteer dan gerust een vakman. Zij helpen je graag verder.

Vraag een gratis offerte aan voor domotica

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.