Hoe je radiatoren ontluchten?

Verwarming
the_title()

Worden je radiatoren slechts deels of helemaal niet meer warm of hoor je een borrelend of rammelend geluid? Op het eerste zicht lijkt dit misschien helemaal niet goed, maar je kan dit makkelijk oplossen door je radiatoren te ontluchten. De problemen ontstaan doordat er luchtbelletjes in de leidingen zitten. Dit gebeurt vaak aan de start van koudere seizoenen. Naast geluid en een gebrek aan warmte, zorgt het er ook voor dat je energie en geld verspild en de kans bestaat dat buizen gaan oxideren. Genoeg redenen om aan de slag te gaan! In dit artikel leggen we je uit hoe je je radiatoren ontlucht.

Radiatoren ontluchten: voorbereiding

Je verwarming ontluchten is niet al te moeilijk. Als je een beetje handig bent en je goed voorbereid, kan je dit klusje waarschijnlijk zelf uitvoeren. Heb je hier zelf geen tijd voor of geen zin in? Dan kan je het natuurlijk ook aan een vakman overlaten, zo ben je meteen zeker dat het op een goede manier wordt uitgevoerd.

Om je radiatoren te ontluchten heb je enkel een emmer, doek en ontluchtingssleutel nodig. Dit soort sleuteltje kost ongeveer 10 euro. Om je voor te bereiden volg je dit stappenplan:

Stap 1: zet de verwarming op een hoge stand

Zet je radiatoren minstens een kwartier aan op een temperatuur van minstens 25 graden. Op deze manier accumuleert de lucht zich bij het ontluchtingsventiel.

Stap 2: Schakel de verwarming weer uit

Na een kwartier schakel je het verwarmingssysteem volledig uit. De circulatiepomp mag geen lucht en verwarmingswater meer door de buizen pompen.

Stap 3: veiligheid boven alles

Om te vermijden dat je je verbrandt aan het verwarmingswater, wacht je een uurtje voordat je aan de radiatoren begint te werken.

Stappenplan ontluchten radiatoren

Na de voorbereidingen kan je starten aan het ontluchten van je radiatoren.

Stap 1: draai het ventiel open met de ontluchtingssleutel

Allereerst breng je de ontluchtingssleutel in het ventiel. Meestal bevindt dit zich links of rechts vanboven op de radiator. Moet je meerdere radiatoren ontluchten? Start dan bij diegene die het laagst geplaatst is. Plaats je emmer onder het ventiel om het verwarmingswater op te vangen. Als je vloerbedekking hebt die niet goed tegen water kan, is het aangeraden de vloer zelf ook goed te bedekken.

Stap 2: laat de lucht uit de buizen ontsnappen

Draai de sleutel nu voorzichtig naar de linkerkant. Een halve draai is waarschijnlijk genoeg, als je te ver draait, stroomt er een grote hoeveelheid water weg. Als het goed is hoor je nu de lucht met een sissend geluid ontsnappen.

Stap 3: draai het ventiel weer dicht

Wanneer alle lucht ontsnapt is, loopt het water naar buiten. Nu kan je het ventiel weer dichtdraaien. Je kan eventuele waterresten opdrogen met een doek.

Stap 4: zet je verwarming opnieuw aan

Zijn alle radiatoren ontlucht? Dan kan je het verwarmingssysteem weer opstarten. Het zou kunnen dat de waterdruk in het verwarmingscircuit te laag is door het ontluchtingsproces. Dit kan je makkelijk oplossen door het water bij te vullen. De ideale drukwaarde is 1,4-1,6 bar. Deze waarde kan je terugvinden om je digitale of analoge nanometer. Controleer of alle radiatoren weer goed opwarmen.

Vakman inschakelen?

Wil je je radiatoren liever niet zelf ontluchten? Schakel dan een professionele installateur in. Ook als je terugkerende problemen hebt met je verwarming, is het aangeraden een expert te raadplegen. Je hebt mogelijk een lek of een ander probleem met je radiatoren of verwarmingssysteem.

Mocht je een specialist inschakelen, kan je het ontluchten combineren met een onderhoud. Als je centrale verwarming op mazout werkt, is het overigens verplicht elk jaar een keuring te doen. Werkt je centrale verwarming op gas? Dan ben je verplicht ze elke twee jaar te laten keuren. Als deze keuring niet gebeurt, ben je niet verzekerd bij een eventuele brand. Voor een onderhoud betaal je gemiddeld 150 euro.

Vraag een gratis offerte aan om je radiatoren te ontluchten

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.