Wat is de prijs van een airconditioning?

Airconditioning
the_title()

Tijdens de hittegolven in België is het ondraaglijk warm in huis. Daarom kiezen steeds meer mensen voor airconditioning om te voorkomen dat het huis te veel opwarmt en de hele dag (en vooral ‘s nachts) van een aangename frisse temperatuur te genieten. Hoeveel kost airconditioning?

De prijs van mobiele airconditioning

Dit soort modellen vindt u in doe-het-zelfzaken. Ze worden gebruikt om kleine ruimten te koelen en hebben meestal geen al te hoog vermogen.

Vanwege hun kleine formaat kunnen ze vrij gemakkelijk van de ene naar de andere kamer worden verplaatst. Ze hebben echter een afvoer nodig, wat meestal gebeurt via een koker die naar het raam wordt geleid. Het betreffende raam vervolgens worden verzegeld om te voorkomen dat al het koelvermogen verloren gaat. Hiervoor bestaan ​​kits. Als leidraad geven de fabrikanten de maximale grootte aan van de ruimte waar de airconditioner kan worden gebruikt.

Hoeveel kost mobiele airconditioning? Deze eenheden kosten € 150 tot € 900 afhankelijk van het gewenste vermogen.

De prijs van vaste airconditioning

Een mono-split

Dit is het meest eenvoudige en zuinige systeem. Het bestaat uit een externe unit en een interne unit die temperatuurregeling in één ruimte mogelijk maakt.

Systemen met een terminal kosten tussen € 2.000 en € 2.500 btwi. Wandmodellen (met een binneneenheid) kosten tussen € 1.800 en € 2.900.

Dit zijn prijzen voor omkeerbare airconditioning. Modellen die alleen koelen kosten gemiddeld € 500 minder, maar voor de winter moet u dan conventionele verwarming voorzien.

Een multi-split

Dit systeem bestaat uit een of meer externe units en meerdere interne units die warmte en koelte door het huis verspreiden. De installatie is complexer dan die van het mono-splitsysteem omdat de leidingen in de vloeren, muren of plafonds van het gebouw moeten lopen voor de installatie van de interne units.

De prijs wordt berekend op basis van het aantal ruimten en hun oppervlakte. Voor een huis met 5 kamers van ongeveer 100 m² in totaal, met een interne unit en 5 externe units, kost een systeem inclusief installatie ongeveer € 9.000.

Airconditioning met kanaalsysteem

Deze systemen zijn de meest comfortabele en esthetische die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. In de ruimten is er geen interne unit, maar enkel een rooster dat koele of warme lucht blaast en een afzuigrooster, waardoor de kamer niet onder druk komt te staan. Het systeem bestaat dus uit een klassieke externe unit en een grote interne unit die meestal op de zolder van het huis wordt geplaatst. Van daaruit vertrekken meerdere kanalen om de lucht in alle kamers op temperatuur te brengen.

Dit duurdere systeem is erg discreet en houdt de kamers allemaal op dezelfde temperatuur. Voor hetzelfde huis van 100 m² en vijf kamers die moeten worden voorzien van airconditioning, zal de prijs ongeveer 12.000 euro bedragen met de installatie inbegrepen.

Vergelijking van systemen voor airconditioning

MobielMono-splitMulti-splitMet kanalen
InstallatieUzelfEen vakmanEen vakmanEen vakman
VermogenEen kleine ruimteEen grote ruimteVolgens het mogelijke aantal externe unitsHet hele huis
Prijsvan € 150 tot € 900€ 2.000 tot € 2.500 met terminal € 1.800 tot € 2.900 wandmodel€ 9.000 voor 100 m2Ongeveer € 12.000

Vraag een gratis offerte aan voor airconditioning

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.