Wat is de prijs van een binnenverlichting?

Elektriciteit
the_title()

Binnenverlichting is enerzijds functioneel en anderzijds decoratief. Afhankelijk van de ruimte en het doel, kies je voor een andere soort verlichting en lichtbron. Er zijn veel mogelijkheden. In dit artikel vertellen we je meer over de verschillende soorten en de prijs van binnenverlichting.

Soorten binnenverlichting

We onderscheiden 5 soorten verlichting:

Basisverlichting of algemene verlichting

Basisverlichting is onmisbaar in je woning. Je vindt deze soort verlichting in elke ruimte en gebruikt het vaak zonder er over na te denken. Basisverlichting is direct licht dat zich egaal over de ruimte verspreidt. Vaak zie je dit terug in de vorm van spots, hanglampen en plafonnières. Omdat het licht zich gelijkmatig verspreidt, hangt het meestal in het midden van de ruimte.

Accentverlichting

Met accentverlichting verlicht je een specifiek deel van de ruimte waardoor die plek extra in het oog springt. je kan het op een bepaald object laten schijnen, zoals je favoriete schilderij. Dit soort verlichting herken je door gekaderd, direct licht, vaak in de vorm van spots of ledstrips.

Functionele verlichting

Functionele verlichting zijn lampen die als doel hebben de zichtbaarheid van een ruimte of specifieke plek te verhogen. Het licht is direct en gericht, vaak wordt er witter, koeler licht gebruikt. Deze soort verlichting wordt ook wel eens werkplekverlichting genoemd. Ideaal voor een late avond aan je bureau of wanneer je ’s ochtends vroeg de klant wil lezen aan de keukentafel. Functionele verlichting combineer je best met basisverlichting zodat je geen vervelende schaduwen krijgt.

Sfeerverlichting

Sfeerverlichting zorgt voor gezelligheid. Er wordt gebruik gemaakt van zacht, indirect licht. Sfeerlampen kan je vaak dimmen. De lichtkleur is warmer dan bij de andere soorten verlichting, het is eerder geeloranje dan wit. Sfeerverlichting kan ook decoratief zijn.

Decoratieve verlichting

Tot slot hebben we nog decoratieve verlichting. Het enige doel van deze soort verlichting is de esthetische waarde van je woning verhogen. Het is zachte, indirecte verlichting zoals kerstlichtjes of een light box. Wil je graag dat alle verlichting in je woning perfect aansluit bij je interieur? Een interieurarchitect kan je hierbij helpen.

Soorten lichtbronnen

Elke lichtbron heeft een aantal voor- en nadelen. We bespreken ze kort.

Gloeilamp

De gloeilamp is de oudste elektrische lichtbron. Sinds 2012 zijn gloeilampen verboden in Europa, onder andere omdat slechts 5% van de verbruikte energie omgezet wordt in licht, de overige energie gaat op aan warmte. Eventuele voorraden mogen wel nog verkocht worden. Zoek je een bestaande variant van de gloeilamp? Dan kan je voor een halogeen lamp of kooldraad lamp kiezen.

Halogeen lamp

Halogeen lampen hebben ongeveer 2000 branduren en zijn efficiënter dan gloeilampen.

Kooldraad lamp

Kooldraad lampen hebben een vintage uiterlijk door de bedrading in het bolletje. Ze branden ongeveer 1000 uur, je kan ze dimmen en ze zijn erg geschikt als sfeerverlichting.

Spaarlamp

Spaarlampen geven helder, warm licht en zijn ideaal als basisverlichting. Een spaarlamp is energiezuinig en brand tussen de 6000 en 20.000 uur. Het duurt wel een tijdje vooraleer het licht tot volle sterkte komt. Je plaats deze lampen dan ook best in ruimtes waar het licht langere tijd brandt.

Led verlichting

Led verlichting is een ideale vervanging voor de gloeilamp of halogeenlamp. Deze lichtbron verbruikt 85% minder energie dan gloeilampen en is dus een pak beter voor het klimaat. Een groot voordeel tegenover spaarlampen is dat een LED lamp meteen op volle sterkte gaat. je kan LED verlichting vinden die wit licht uitstraalt, maar je kan ook kiezen voor meer warme kleuren.

Soorten lampen

Naast de keuze van de soort verlichting, kan je allerlei verschillende lampen kiezen. we sommen er een aantal voor je op:

  • Hanglampen
  • Vloerlampen
  • Plafondlampen
  • Tafellampen
  • Bureaulampen
  • Wandlampen

Voor elk doel en elk interieur, is er een geschikte lamp. Is je stroomnetwerk op dit moment niet uitgebouwd voor de verlichting die jij wilt plaatsen? Vraag dan raad aan een elektricien.

Prijs binnenverlichting

Een exacte prijs voor je binnenverlichting kunnen we je niet geven, hiervoor vraag je best een offerte aan. Het kostenplaatje wordt beïnvloed door verschillende factoren. Hoeveel ruimtes wil je verlichten? Wat voor soort verlichting wil je? Daarnaast speelt de soort lamp ook een grote rol. Er zijn goedkope modellen, maar ook erg luxueuze en dure modellen. Hieronder geven we je een overzicht van de kostprijs voor het aanleggen van verlichting. Het gaat hier dus niet over de prijs van specifieke lampen, maar de kosten die je hebt wanneer een elektricien verlichting komt aansluiten.

Plaats van verlichtingGemiddelde prijs (exclusief lampen)
Gehele woning€ 1700-2000
Keuken€ 450-570
Badkamer€ 140-260
Woonkamer€ 390-570
Hal€ 140-260
Slaapkamer€ 140-260

Dit zijn richtprijzen. Vraag een offerte aan voor een correcte prijsschatting van jouw project.

Bij het kiezen van binnenverlichting moet je dus heel wat keuzes maken. Heb je hier hulp bij nodig? Aarzel niet om een vakman in te schakelen.

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.