Wat is de prijs van kaleien per m2?

Gevel
the_title()

Is je gevel toe aan een gevelrenovatie? Om je gevel er zo goed als nieuw uit te doen zien of om hem een nieuwe look te geven, kan je er voor kiezen om je gevel te kaleien. Kalei is een mengsel van kalk en rivierzand dat kan worden aangebracht op zowel binnen- als buitenmuren. Meestal komt kalei voor in een witte kleur, maar toch zijn er ook enkele alternatieven beschikbaar. In dit artikel krijg je een overzicht van wat kaleien inhoudt en op welke kosten je kan rekenen. We geven je telkens de prijs van kaleien per m2.

Wat is kaleien?

Kaleien is een vorm van gevelbepleistering. Het is een schildertechniek waarbij dunne kalkpleister met een blokkwast wordt aangebracht. Zoals vermeld in de inleiding is het een mengsel van kalk en rivierzand dat wordt aangebracht op je muur of gevel. Het kan een natuurlijke en vaak landelijke uitstraling geven aan je woning. Daarnaast is kaleien ook een veel milieuvriendelijker alternatief dan andere synthetische verven. Kalei wordt zowel gebruikt bij renovaties als bij nieuwbouw.

Kalei wordt met een blokkwast aangebracht op je muur of gevel in verschillende lagen. De gevel moet hiervoor goed voorbereid worden. Mos en oude verfresten dienen eerst verwijderd te worden van de muur. Vaak wordt er ook gekozen om de voegen eerst op te vullen.

Na de voorbereiding wordt de kalkverf aangebracht. Kalei kan je meestal aankopen in blok– of poedervorm, dit wordt dan gemengd met water. Om het aanbrengen van kalei zo nauwkeurig mogelijk te laten verlopen en morsen te vermijden, want kalkverf is een vaak moeilijk te verwijderen substantie, laat je dit best doen door een professional. Het aanbrengen van kalei moet ook steeds gebeuren op een vochtige ondergrond en kan niet zomaar in elke temperatuursomstandigheden. Een bewolkte dag tussen de 10 en 20 graden is ideaal om te kaleien. De lagen waarmee kalei wordt aangebracht zijn meestal maar enkele millimeters dun, het is dus een werkje dat enige nauwkeurigheid en wat geduld vereist. Wanneer je aan een volgende laag begint, mag de vorige laag ook nog niet volledig uitgedroogd zijn.

Ter afwerking moet de laatste laag kalei afgeborsteld worden. Zo worden de laatste losse zandkorreltjes nog verwijderd.

Kleuren en korrelgroottes

Kalei kom je meestal tegen in witte tinten, maar je kan ook voor andere kleuren kiezen zoals bruin of andere aardekleuren. Je moet er zeker ook rekening mee houden dat de kleur van kalei soms iets anders kan uitkomen dan je had gedacht. Dit heeft vaak te maken met de vochtigheid van je ondergrond.

De dikte van de zandkorrels en de hoeveelheid zandkorrels in de kalei kan ook een verschil maken met het uiteindelijke uitzicht. Ook door het gebruiken van verschillende afwerkingstechnieken kan de kalei er heel verschillend uitzien. Door een kaleilaag te poliëren met een droge blokborstel of een spons kan je verschillende soorten effecten creëeren.

Waarom kiezen voor kaleien?

Een van de grote voordelen om bij een gevelrenovatie te kiezen voor kalei is dat de kalk in kalei een stevige beschermingslaag vormt tegen vocht. Een gekaleide gevel is dus perfect beschermd tegen verschillende weersomstandigheden. Oneffenheden op je muren worden ook moeiteloos verborgen door kalei. Qua estethische overwegingen is kaleien dus zeker een goede optie voor een authentieke en toch nieuwe look waarmee oude beschadigingen en oneffenheden gemakkelijk weggewerkt worden.

De prijs per m2

Een gevel kaleien kost gemiddeld 25 à 40 euro per vierkante meter wanneer je het laat doen door een vakman. Voor het materiaal, de kalei, zelf zonder toegevoegde kleurpigmenten betaal je maar 6 tot 8 euro per m2. Dit is natuurlijk zonder ander materiaal dat je nodig hebt zoals een blokkwast ingerekend, en zonder de werktijd die je of zelf verliest of die je uitbesteedt aan een vakman.

Een vakman inschakelen?

Om kwaliteit te verzekeren, kan je advies, informatie en offertes opvragen bij vakmannen. Zo verlies je zelf geen kostbare tijd en kan je rekenen op een duurzaam en nauwkeurig resultaat.

Vraag een gratis offerte aan voor een gevel kaleien

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.