Wat is de prijs van natuurlijke isolatie?

Isolatie
the_title()

Isolatie zorgt voor een hoog wooncomfort, een lagere energierekening en het is goed voor het klimaat. Wil je nog beter keuzes maken om de planeet te beschermen? Dan kan je kiezen voor natuurlijke isolatie. In dit artikel bieden we je antwoord op verschillende vragen: wat is natuurlijke isolatie? Welke soorten natuurlijke isolatie bestaan er? En hoeveel kost natuurlijke isolatie?

Wat is natuurlijke isolatie?

Natuurlijke isolatie bestaat voor 100% uit natuurlijke materialen. Deze isolatiematerialen hebben een aantal voordelen in vergelijking met traditionele isolatiematerialen. Het is duurzaam, recyclebaar en milieuvriendelijk. Bovendien heb je natuurlijk nog steeds de algemene voordelen van isolatie: je woning zal energiezuiniger worden en je wooncomfort zal stijgen.

Het is belangrijk om te weten dat je veel natuurlijke materialen beter niet gebruikt in vochtige ruimtes, zoals kruipkelders. Informeer je bij een expert over welke materialen eventueel wel toepasbaar zijn in vochtige ruimtes.

Soorten natuurlijke isolatie

Er zijn verschillende soorten materialen voor natuurlijke isolatie. Het gaat dus steeds om materiaal dat in de natuur te vinden is en niet kunstmatig gemaakt wordt. Hieronder sommen we de soorten natuurlijke isolatie, hun eigenschappen en voor- en nadelen voor je op.

Cellulose (papiervlokken isolatie)

Cellulose wordt gemaakt van gerecycled krantenpapier. Het krantenpapier wordt versnipperd en er wordt boorzout aan toegevoegd waardoor het vochtwerend wordt. Tijdens dit productieproces komt hars vrij, wat gebruikt wordt om de vlokken te verwerken tot platen. Je kan cellulose verkrijgen in de vorm van platen of vlokken.

VoordelenNadelen
Goede vochtregulatie zolang het materiaal niet te lang vochtig blijft, Schimmelwerend, Insecten werend, Handig bij renovaties, Relatief goedkoopBrandvertragend, maar niet brandbestand

Hennep

Hennepplanten leveren sterke houtachtige vezels. Het is een snelgroeiend gewas dat zich makkelijk laat verbouwen. Van de vezels wordt hennepwol van gemaakt, wat voor een goede isolatie zorgt. Je kan hennep verkrijgen in de vorm van flexibele isolatieplaten en blokken.

VoordelenNadelen
Hoge CO2-opname, Vochtregulerend, Bestand tegen bacteriën en schimmels, Recyclebaar, Niet irriterend voor de huid of longen, Weinig energieverbruik nodig voor productie, Zeer goede akoestische isolatieDe isolerende werking wordt negatief beïnvloed door te veel vocht

Houtwol

Houtwol isolatieplaten worden gemaakt van houten krullen en een kleine hoeveelheid boorzout of een ander additief. Je kan het verkrijgen in de vorm van flexibele isolatieplaten, stugge isolatieplaten en vlokken. Het wordt voornamelijk gebruikt voor dakisolatie langs de binnenkant en vloerisolatie.

VoordelenNadelen
Vochtregulerend, Makkelijk op maat te maken, Bestand tegen schimmel, Geen vrijkomende vezels bij het snijdenNiet geschikt voor vochtige ruimtes

Kurk

Kurk is een zeer goed isolerend materiaal. Het wordt gemaakt van de schors van een kurkeik. Je kan het gebruiken als vloerisolatie, dakisolatie en wandisolatie.

VoordelenNadelen
Geluiddempend, Waterafstotend, Blijft schimmelvrij, Duurzaam omdat de isolatiewaarde lang hoog blijftduur

Métisse (katoen)

Deze isolatiesoort wordt gemaakt van oude kleding. Er wordt telkens 70% katoen, 15% wol en acryl, en 15% bindende vezels gebruikt. Omdat de vochtopname van métisse erg goed is, kan het gebruikt worden zonder damprem of vochtwerende folie.

VoordelenNadelen
Vochtregulerend, Thermisch isolerend, Bestand tegen schimmels, Makkelijk te snijden, zonder irritaties te verwerken, Sterk materiaal, Damp-open, VormvastMinder geschikt voor vochtige ruimtes, Niet geschikt voor mensen die allergisch zijn aan spijkerstof

Perliet

Dit materiaal is een korrelisolatiemateriaal. Perliet is gemaakt van vulkanisch glas. Het is heel duurzaam, maar de isolatiewaarde is eerder laag. Het wordt onder  andere gebruikt voor het isoleren van openhaarden, leidingkokers, schoorsteenkanalen, …

VoordelenNadelen
Brandwerend, Vezelarm duurzaamRelatief lage isolatiewaarde

Schapenwol

Schapenwol is geschikt als thermische- en akoestische isolatie van daken, vloeren, binnenmuren, gevels en plafonds. Je kan het verkrijgen in de vorm van platen en dekens.

VoordelenNadelen
Goede vochtregulatie, Brandveilig, Goed bestand tegen schimmels, Neutraliseert schadelijke gassen in huisDuur in aankoop, Niet de meest milieuvriendelijke keuze door de CO2 uitstoot van schapen

Schelpen

Schelpen zijn geschikt voor de bodemisolatie van kruipruimtes. Het heeft een positieve invloed op de vochtigheid in huis. de bovenste laag schelpen isoleert en de onderste laag condenseert vocht.

VoordelenNadelen
Positieve invloed op vochtigheid in woning, Kan gebruikt worden in vochtige kruipruimtes, BrandbestendigRelatief lage isolatiewaarde

Stro

Isoleren met stro komt tegenwoordig steeds vaker voor. Stro heeft weinig bewerking nodig vooraleer het als isolatiemateriaal gebruikt kan worden. het is een restproduct uit de landbouw, waardoor het niet duur is. Het is vooral geschikt voor muren. Hou er rekening mee dat niet elke isolatie-specialist werkt met stro. Het heeft bovendien verschillende nadelen. Informeer je bij een vakman als je wilt weten of dit isolatiemateriaal geschikt is voor jouw project.

VoordelenNadelen
Goedkoop, Duurzaam, Kan bijna onbewerkt toegepast worden, VochtregulerendLage isolatiewaarde, zeer dikke laag nodig om voldoende te isoleren, Moet droog blijven om rotten tegen te gaan, Minder geschikt voor woonhuizen

Vlaswol

Vlas wordt gemaakt om linnen te creëren. Na dit proces blijft er een restmateriaal over, waarvan vlasisolatie gemaakt wordt. Het is dus een zeer milieuvriendelijk isolatiemateriaal.

VoordelenNadelen
Goed bestand tegen schimmel en vochtplekken, Recyclebaar, Geluiddempend, Heel milieuvriendelijkNiet geschikt in vochtige ruimtes, Vrij stug, lastiger te verwerken

Hoeveel kost natuurlijke isolatie?

De prijs van je isolatieproject hangt af van verschillende factoren. Vraag een offerte aan bij een isolatiebedrijf voor een meer exacte prijsschatting. In de tabel hieronder vind je alvast richtprijzen per isolatiemateriaal.

IsolatiemateriaalGemiddelde prijs per vierkante meter
Cellulose30 euro per m²
Hennep isolatieplaten Hennepblokken32 euro per m² 55 euro per m²
Houtwol32 euro per m²
Kurk60 euro per m²
Métisse32 euro per m²
Perliet25 euro per 100 liter korrels
Schapenwol40 euro per m²
Schelpen25 euro per m²
Stro10 euro per m²
Vlas40 euro per m²

Wil je meer informatie? Neem dan contact op met een isolatiespecialist of vraag via TrustUp het advies en een offerte bij meerdere vakmannen.

Vraag een gratis offerte aan voor natuurlijke isolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.