Wat is de prijs om een gevel te impregneren?

Gevel Vocht
the_title()

Er zijn een aantal methoden om doorslaand vocht te behandelen. Je gevel impregneren is hier één van. Bij deze techniek wordt een impregneermiddel op de gevel aangebracht. Hierdoor kan het vocht in de toekomst niet meer binnendringen. Het is belangrijk je woning goed te beschermen tegen vocht en eventuele vochtproblemen zo snel mogelijk op te lossen. Het kan immers leiden tot ernstige schade aan je woning, vochtplekken, schimmels en gezondheidsproblemen. In dit artikel vind je meer informatie over impregneren, het verschil met muren injecteren, de voor- en nadelen van het impregneren van je gevel en de prijs.

Waarom en wanneer je gevel impregneren?

Wanneer je last hebt van doorslaand vocht, is je gevel impregneren een mogelijke oplossing. Vochtproblemen kunnen voor allerlei problemen zorgen, zoals schade aan de constructie van je woning, schimmels, vochtplekken, gezondheidsproblemen, een stijgende energierekening, … Wanneer je een vochtprobleem hebt, laat je dit dus best zo snel mogelijk oplossen. Afhankelijk van de oorzaak van het probleem kan je een oplossing bepalen. Bij doorslaand vocht is impregneren dus een goede oplossing.

Als je gevel ernstig beschadigd is, je de gevelbekleding sowieso wil veranderen of isolatie wil plaatsen, is een nieuwe gevelbekleding misschien een beter optie bij doorslaand vocht. Als je kiest voor een waterafstotende gevelbekleding, hoef je de gevel niet meer te impregneren.

Verschil impregneren en injecteren

Muren impregneren en injecteren worden regelmatig met elkaar verward. Het zijn echter twee verschillende methodes die op andere momenten toegepast worden:

Muren impregneren

Je muren impregneren is dus een methode om doorslaand vocht te behandelen of vermijden. Doorslaand vocht ontstaat wanneer vocht, bijvoorbeeld door regen, via de gevel naar binnen dringt. Dit gebeurt vooral bij gevels die niet meer al te stevig zijn.

Bij deze techniek wordt een transparant impregneermiddel op de gevel aangebracht. Dit middel vormt een beschermende laag, waardoor vocht niet meer kan binnendringen. Zo is de gevel beschermd tegen verschillende weersomstandigheden.

Muren injecteren

Je muren injecteren is een methode die gebruikt wordt bij opstijgend vocht. Opstijgend vocht ontstaat doordat de muren grondvocht absorberen. Meestal merk je opstijgend vocht in het begin op aan de onderkant van de muur.

Bij deze techniek worden de binnen- of buitenmuren geïnjecteerd met een vochtwerend middel. Hierdoor wordt het opstijgend vocht tegengehouden.

Voor- en nadelen impregneren gevel

Voordelen impregneren gevel

  • De gevel is beschermd tegen doorslaand vocht
  • Je gevel blijft langer schoon omdat algen en mossen zich minder makkelijk hechten aan het impregneermiddel
  • De levensduur van je gevel is langer
  • Een propere, goed beschermde wegel doet de waarde van je woning stijgen
  • Het is meestal goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding
  • Het voorkomst vorstschade

Nadelen impregneren gevel

  • Gemiddeld beschermd impregneermiddel zo’n 10 jaar. Je moet dit proces dus af en toe herhalen
  • Bepaalde gevelwerken zijn moeilijker als er impregneermiddel aanwezig is. Er kan bijvoorbeeld niet overheen geschilderd worden
  • De gevel moet schoon en in goede staat zijn: er kunnen eventuele reinigings- en herstellingswerken nodig zijn voordat je de gevel kan impregneren

Muren impregneren: een stappenplan

STAP 1: gevel inspecteren en bepalen impregneermiddel

Niet elke gevel is geschikt om te impregneren tegen vocht. Sommige gevelbekledingen, zoals een geverfde gevel of kunsthars gevel, zullen er voor zorgen dat het impregneermiddel niet in de muur kan trekken. Eerst en vooral moet er dus bepaald worden of deze oplossing geschikt is om jouw woning te behandelen tegen doorslaand vocht.

STAP 2: schade aan de gevel herstellen en gevel reinigen

Impregneermiddel hecht zich niet goed aan een vuile of beschadigde gevel. Eventuele scheuren moeten gerepareerd worden en de gevel moet gereinigd worden indien nodig.

STAP 3: muren impregneren tegen vocht

Alle ramen en deuren moeten goed afgeplakt worden. nadien kan je het impregneermiddel aanbrengen op de muur. als het hele proces klaar is, is de muur ongeveer 10 jaar beschermd. Nadien herhaal je de behandeling.

Prijs impregneren gevel

De totale prijs voor het impregneren van je gevel, hangt af van de oppervlakte, de bereikbaarheid van de gevel, eventuele schoonmaakkosten vooraf en enkele andere zaken. Gemiddeld betaal je 8-12 euro per vierkante meter. Een exacte prijsschatting voor jouw situatie kan je aanvragen bij een vakman.

Vermoed je dat je last hebt van doorslaand vocht of wil je je woning preventief beschermen tegen vochtproblemen?

Vraag een gratis offerte aan voor het impregneren van je gevel

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.