Is je woning klaar voor je oude dag?

Renovatie
the_title()

Ouder worden kan je niet vermijden. Wil je graag zo lang mogelijk in je eigen woning blijven wonen? Daar heb je wel invloed op. Er zijn verschillende kleine en grote maatregelen die je kan nemen om er voor te zorgen dat je woning klaar is voor je oude dag.

Een aantal van deze maatregelen zijn een hele investering en laat je best uitvoeren door een erkend en betrouwbaar renovatiebedrijf of een aannemer die gespecialiseerd is in algemene renovatie. Gelukkig zijn er premies beschikbaar om de kosten te drukken. In dit artikel vertellen we hoe benoveren ideaal is voor nu en later en vertellen we je meer over de Vlaamse aanpassingspremie. Onder deze premie vallen allerlei werken die je woning klaar maken voor je oude dag.

Benoveer

Benoveren is renoveren met oog op betere energieprestaties. Dit heeft voordelen voor nu en later. Door te woning te benoveren stijgt je wooncomfort, krijg je een lagere energiefactuur en een gezonder binnenklimaat, de uitstraling van je woning verbetert, de waarde van je woning stijgt, je draagt je steentje bij aan een beter klimaat, er is minder onderhoud nodig en je hebt mogelijk recht op een aantal renovatiepremies, energieleningen, premies van de netbeheerder

Daarnaast kan je je woning meteen klaar maken voor je oude dag. Enerzijds verbetert de leefkwaliteit van je woning en dalen de kosten, wat allebei positief is wanneer je op pensioen bent. Maar door nu doordacht te benoveren, kan je meteen het gebruiksgemak, de veiligheid en de toegankelijkheid van je woning bevorderen. Zo is je  woning al klaar voor je oude dag en hoef je hier later niet meer over na te denken. Heb je zelf geen tijd of energie om alles uit te zoeken en te regelen? Dan kan je een benovatiecoach inschakelen. Deze persoon begeleid je doorheen het hele proces.

Vlaamse aanpassingspremie

Kleine veranderingen hoeven niet veel te kosten, grotere verbouwingen en technische hulpmiddelen nemen wel meteen een groot deel van je budget in beslag. Met de Vlaamse aanpassingspremie kan je hierop besparen. Deze premie is voor 65-plussers die hun woning willen aanpassen aan de noden van het verouderen.

Je kan de premie aanvragen als bewoner of verhuurder

Je bent bewoner als je de woning op grond van een zakelijk recht zelf bewoont op de aanvraagdatum of wanneer je een huurovereenkomst hebt voor meer dan drie jaar. Het is ook mogelijk een premie-aanvraag te doen voor een 65-plusser die bij je inwoont als de persoon een bloedverwant of aanverwant is tot de tweede graad. Je bent verhuurder als je de woning op de aanvraagdatum voor minstens negen jaar verhuurt aan een sociaal verhuurkantoor.

Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Hieronder vind je een korte samenvatting van de belangrijkste voorwaarden:

VoorwaardeInformatie
LeeftijdDe aanvrager of het inwonend familielid moet minstens 65 jaar oud zijn
InkomenHet inkomen van de 65-plusser, en eventueel de persoon waarmee die gehuwd is of samenwoont, mag niet meer bedragen dan het volgende bedrag: 32.980 euro voor 1 aanvrager zonder persoon ten laste46.170 euro voor 1 aanvrager met 1 persoon ten laste. Dit bedrag verhoogt met 3700 euro per bijkomende persoon ten laste46.170 euro voor 2 aanvragers. Dit bedrag verhoogt met 3700 euro per bijkomende persoon ten laste.
WoningDe woning moet in het Vlaams Gewest liggen, de 65-plusser mag geen andere woning in volle eigendom hebben en de woning moet de hoofdverblijfplaats zijn van de aanvrager.
FacturenDe facturen zijn op de aanvraagdatum maximum 2 jaar oud en bedragen minstens 1200 euro. Het factuur moet op naam van de aanvrager staan.

Je kan de aanpassingspremie aanvragen bij Wonen-Vlaanderen via een digitaal aanvraagformulier of een papieren aanvraagformulier. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je per categorie 50% van de som van de facturen terug, met een maximumbedrag van 1250 euro.

In 10 jaar tijd kan je per persoon en per woning maximum 2 keer een aanpassingspremie aanvragen, één keer per categorie:

1. Technische installaties en hulpmiddelen

Onder deze categorie vallen volgende werken:

  • Een aangepaste badkamer maken of een tweede badkamer die zich bevindt op een andere woonverdieping dan de eerste badkamer
  • Een aangepast toilet plaatsen en eventueel een tweede toilet plaatsen op een andere woonverdieping dan het eerste toilet
  • Elektromechanische hulpmiddelen aanbrengen om je te verplaatsen in de woning. de toestellen moeten vast verankerd zijn aan de woning.
  • De installatie van een traplift of rolstoelplateaulift
  • Het automatiseren van bestaande toegangsdeuren, garagepoorten of rolluiken
  • Het aanbrengen van handgrepen en steunmiddelen in sanitaire ruimtes
  • Verbouwingen om de toegankelijkheid van de woning te bevorderen.

Onder deze categorie vallen volgende werken:

  • De woning toegankelijk maken via hellende vlakken, de toegangsdeur verbreden en hinderlijke toegangsdrempels wegwerken
  • Niveauverschillen op de woonverdieping wegwerken door vloeren te verhogen of verlagen
  • Voldoende ruimte creëren door de gangbreedte en deuropeningen te verbreden of bepaalde ruimtes functioneel te herschikken
  • Verbouwings- en inrichtingswerkzaamheden om een entiteit in te richten in de woning waar de bejaarde zelfstandig en afzonderlijk kan wonen
  • Veilig beloopbare trappen plaatsen om de verdiepingshoogte te overbruggen

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.