Isolatiepremies in Vlaanderen

Geen categorie
the_title()

Isolatie houdt een woning fris in de zomer en lekker warm in de winter. Omdat de warmte langer wordt vastgehouden, verbruik je minder om je woning te verwarmen, en je betaalt dus ook minder verbruikskosten. Daarnaast wordt er ook nog eens minder CO2 uitgestoten en help je het milieu. Het is natuurlijk wel een grote investering, wat soms afschrikkend kan zijn, maar het is zeker een investering die loont. Om de bevolking te stimuleren om hun huis te isoleren, voorziet de Vlaamse overheid verschillende isolatiepremies om de kosten hiervan te beperken. In dit artikel vind je een duidelijk overzicht terug van alle soorten isolatiepremies die beschikbaar zijn in Vlaanderen. Elk van deze premies heeft een eigen procedure en voorwaarden. De isolatiepremies van Fluvius zijn enkel geldig voor woningen die voor 1 januari 2006 aangesloten werden op het elektriciteitsnet. Op de website van de Vlaamse overheid vind je nog meer details over alle beschreven premies.

Dak- en zoldervloerisolatie

Met dakisolatie bespaar je energie. Sinds januari 2020 kan een woning in Vlaanderen ongeschikt voor bewoning verklaard worden, indien die niet voldoende geïsoleerd is. Daarom voorziet de overheid enkele interessante premies. Je kunt bijvoorbeeld bij netbeheerder Fluvius een premie aanvragen als je dakisolatie of zoldervloerisolatie plaatst. Vroeger was dit ook geldig voor isolatie die je zelf plaatste, maar vanaf 2021 komt dat niet meer in aanmerking, en is het de bedoeling je je isolatie laat plaatsen door een aannemer.

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan het aanvragen van deze premie. Zo is de premie voor de zoldervloerisolatie enkel mogelijk als de zolder niet verwarmd wordt.

In onderstaand schema, dat gepubliceerd is op de website van de Vlaamse overheid, krijg je een duidelijk overzicht van het bedrag van de premie. Ook kan de dak- of zoldervloerisolatie gecombineerd worden met een asbestverwijdering.

Premie voor zelfgeplaatste isolatie (dak of zoldervloer)
Eindfactuur in 20202 euro per m2
Eindfactuur in 2021geen premie
Premie voor isolatie (dak of zoldervloer) die door aannemer werd geplaatst
Eindfactuur in 2021Dakisolatie of zoldervloerisolatieAsbestverwijdering + dakisolatie of zoldervloerisolatie
Basispremie4 euro per m212 euro per m2
Klant met ‘uitsluitend nachttarief’6 euro per m214 euro per m2

Spouwmuurisolatie

Ook voor de isolatie van een spouwmuur kan je bij Fluvius een premie aanvragen. Een spouwmuur is een muur waarbij er een open ruimte is tussen de binnen- en buitenkant. Net zoals de uitvoering van de dakisolatie, moet je ook voor isolatie van een spouwmuur beroep doen op een aannemer. Op de website van de Vlaamse overheid staan de bedragen voor een spouwmuurisolatie vermeld.

Eindfactuur inpremie isolatie van een spouwmuur
20205 euro per m2
20215 euro per m2
2021 – Klant met ‘uitsluitend nachttarief7,5 euro per m2

Premie voor een muur langs de buitenzijde en binnenzijde

Ook voor het isoleren van buitenmuren van je woning, kan je bij Fluvius terecht. De voorwaarden zijn te vinden op de website van de Vlaamse overheid. In onderstaande tabellen vind je de bedragen van respectievelijk de premie voor een muur langs de buitenzijde en de premie voor een muur langs de binnenzijde.

Eindfactuur inpremie isolatie van de buitenmuur langs de binnenzijde
202015 euro per m2
202115 euro per m2
2021 – Klant met ‘uitsluitend nachttarief22,5 euro per m2
Eindfactuur inpremie isolatie van de buitenmuur langs de buitenzijde
202015 euro per m2
202130 euro per m2
2021 – Klant met ‘uitsluitend nachttarief45 euro per m2

Vloerisolatie of kelderplafondisolatie

Als je in je woning of appartement vloerisolatie laat plaatsen op volle grond of op het plafond van een kelder of een verluchte ruimte onder een verwarmde ruimte, dan kan je ook hiervoor een premie krijgen van Fluvius. Ook hiervoor moet je beroep doen op een aannemer om vloerisolatie te plaatsen. Hieronder vind je de bedragen.

Eindfactuur inpremie isolatie van vloer of kelderplafond
20206 euro per m2
20216 euro per m2
2021 – Klant met ‘uitsluitend nachttarief9 euro per m2

Huur-en-isolatiepremie

Daarnaast bestaat er ook een huur-en-isolatiepremie. Dit is een extra hoge premie voor een dak- of spouwmuurisolatieproject in slecht geïsoleerde huurwoningen. Daarbij begeleidt een projectpromotor de huurder en verhuurder bij de uitwerking van de werken. Hier hangen wel enkele voorwaarden aan vast. Het gaat om woningen op de private huurmarkt met een bewoner die bijvoorbeeld behoort tot een van volgende doelgroepen: een beschermende afnemer met recht op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit, een huurder in schuldbemiddeling, een huurder die een actieve budgetmeter heeft voor elektriciteit en aardgas, etc. In ruil hiervoor wordt verwacht dat de verhuurder de huurprijs niet verhoogt of het huurcontact voortijdig opzegt. Hieronder vind je een overzicht van de bedragen van de premies.

Sociaal dakisolatieproject– 20 euro per m2 voor de projectpromotor
– 200 euro per dossier voor de projectpromotor
Sociaal spouwmuurisolatieproject– 12 euro per m2 voor de projectpromotor
– 200 euro per dossier voor de projectpromotor

Als de premie niet voldoende is om de kosten te dekken, kan het zijn dat de verhuurder het eventuele restbedrag zal moeten betalen. Een volledige opsomming van de voorwaarden kan je terugvinden op de website van de Vlaamse overheid.

Gemeentelijke en provinciale premies

In een aantal gemeenten in Vlaanderen is het ook nog mogelijk om een gemeentelijke of provinciale premie te krijgen voor je dakisolatie. Neem zeker contact op met je gemeente om na te gaan of dit bij jou mogelijk is.

Overige premies

Naast al deze isolatiepremies in Vlaanderen, zijn er ook nog algemenere premies waar isolatiepremies onder vallen. Je kunt bijvoorbeeld, samen met je buren, een burenpremie aanvragen voor een collectief renovatieproject. Dit is een project waarbij een projectbegeleider helpt om 10 woningen energiezuinig te maken. Je kunt dus bijvoorbeeld met 9 buren samen hiervoor kiezen. De projectbegeleider zal er vervolgens voor zorgen dat de energierenovatiewerken vlotter, kwaliteitsvoller en goedkoper uitgevoerd worden. In ruil krijgt de projectbegeleider een burenpremie van maximaal 400 euro per woning of wooneenheid. Als deelnemer heb je dan recht op de premies van Fluvius. Onder die premies vallen dus ook de isolatiepremies van Fluvius.

Een laatste optie die je hebt, is een totaalrenovatiebonus van Fluvius. Die kan je verkrijgen door in drie of meer energiebesparende maatregelen tegelijk te investeren. Als je minstens drie premies van Fluvius aanvraagt binnen een periode van 5 jaar, dan krijg je daarbovenop nog een bonus. Hoe meer premies je aanvraagt, hoe hoger de bonus zal zijn. Hieronder vind je een duidelijk overzicht van het bedrag van de bonus zoals gepubliceerd op de website van de Vlaamse overheid.

Eengezinswoningen– Totaalrenovatiebonus voor 3 investeringen: 1 250 euro
– Totaalrenovatiebonus voor 4 investeringen: 1 750 euro
– Totaalrenovatiebonus voor 5 investeringen: 2 750 euro (+ bewijs met EPC dat de woning voldoet voor de eerste 5 investeringen)
– Totaalrenovatiebonus voor 6 investeringen: 3 750 euro
– Totaalrenovatiebonus voor 7 investeringen: 4 750 euro
Appartementen– Totaalrenovatiebonus voor 3 investeringen: 625 euro
– Totaalrenovatiebonus voor 4 investeringen: 875 euro
– Totaalrenovatiebonus voor 5 investeringen: 1 375 euro (+ bewijs met EPC dat de woning voldoet voor de eerste 5 investeringen)
– Totaalrenovatiebonus voor 6 investeringen: 1 875 euro
– Totaalrenovatiebonus voor 7 investeringen: 2 375 euro

Zoals je ziet, zijn er dus een heleboel isolatiepremies in Vlaanderen waar je je financieel voordeel mee kan doen, naast de positieve effecten die het isoleren van je huis uiteraard heeft op het milieu.
Wil je onmiddellijk aan de slag met je isolatieproject?

Vraag een gratis offerte aan voor je isolatieproject

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.