Je keuken demonteren

Keuken
the_title()

Als je een nieuwe keuken gaat plaatsen, moet je je oude keuken demonteren en afvoeren. Keukenkastjes, keukenapparaten, het werkblad en tegels: het moet allemaal weg. In principe kan je deze werken zelf uitvoeren, maar als je hier geen zin in hebt kan je altijd een vakman inschakelen die je keuken komt demonteren en de overblijfselen meteen afvoert.

Je keuken demonteren: hoe pak je dit aan?

Stroom-, gas- en watervoorziening afsluiten

Eerst en vooral moet je de stroom-, gas- en watervoorziening afsluiten. Voordat je start, moet je de juiste groep in je meterkast uitschakelen. Nadien kan je schakelaars, stopcontacten en verlichting verwijderen. Op loshangende elektriciteitsdraden kan je kroonsteentjes plaatsen, voor andere zaken zijn lasdoppen handig. Als je alles beschermd hebt, kan je de stroom opnieuw aanzetten.

Nu kan je het gas en de hoofdkraan van het water dichtdraaien, daarna tap je het water af. Als al het water weg is, plaats je een afsluitdop op de leidingen en kan je de hoofdkraan weer opendraaien.

Keukenkastjes afbreken

De meest handige manier om keukenkastjes te slopen, is door eerst de keukendeurtjes te demonteren en nadien de kastjes te verwijderen. Wanneer de deuren er niet meer aan vast zitten, zijn de kasten lichter en dus makkelijker weg te halen. Vaak zitten de deurtjes vast aan de kastjes met een schroef. Je kan de deurtjes makkelijk verwijderen door deze schroef los te draaien. Keukenkasten die aan de muur hangen doormiddel van een hangsysteem kan je gewoon van de muur aftillen.

Keukenapparatuur

Ook al je keukenapparatuur moet verwijderd worden. Je dampkamp kan je makkelijk verwijderen. Eerst verwijder je de filter. Achter deze filter vindt je een aantal schroeven waarmee de dampkap vastzit. Je verwijdert deze schroeven en vervolgens kan je de dampkap makkelijk verwijderen. Ook de oven en het gasstel kan je makkelijk demonteren, zorg wel dat het gas zeker dichtgedraaid is. Nadien kan je andere apparaten zoals de koelkast verwijderen en de kraan afbreken.

Werkblad

Als je kraan verwijderd is, kan je het keukenblad demonteren. Vaak zit het aanrechtblad vastgeschroefd aan de onderkant. Draai de schroeven los en snij de kitrand ook los. Als je een hoekblad hebt, kan je best eerst de koppelbouten losdraaien. Is het werkblad vastgelijmd? Dan is het wat moeilijker om dit te demonteren, zeker als je niet wilt dat het stuk gaat.

Keukentegels

Tenslotte moet je de vloertegels en wandtegels verwijderen. Hiervoor heb je een hamer, steenbeitel en veiligheidsbril nodig. Werk van boven naar beneden en hou de beitel zo vlak mogelijk. hierdoor heb je de grootste kans dat de tegel er in één geheel afgaat, waardoor je de tegels eventueel kan verkopen.

Waar breng je de gedemonteerde keuken naar toe?

Keukenonderdelen die nog in goede staat zijn, kan je verkopen, weggeven of naar een tweedehandswinkel brengen. Onderdelen die niet meer bruikbaar zijn, moet je afvoeren. Hiervoor kan je een demontage bedrijf inschakelen. Ook de sloopwerken zelf kan je natuurlijk altijd aan een vakman overlaten.

Kosten keuken demonteren

Als je er voor kiest de keuken zelf te demonteren, heb je enkel de materialen nodig om dit te doen en de middelen om het afval weg te voeren. Hiermee bespaar je dus op arbeidskosten, maar je hebt wel energie, tijd en kennis nodig. Heb je hier geen zin om deze werken zelf uit te voeren? Dan kan je een vakman inschakelen. De kosten variëren afhankelijk van een aantal factoren. Onder andere de oppervlakte van de keuken, de afwerking en de hoeveelheid kasten, tegels en andere zaken spelen een rol. Gemiddeld zal je 250-650 euro betalen om je keuken te demonteren en zo’n 100-250 euro om de keuken af te voeren.

Twijfel je of je een vakman wil inschakelen om je keuken te demonteren? We sommen de voordelen van een vakman nog even voor je op:

  • De demontage gebeurt op een kwalitatieve manier
  • Het bespaart je tijd en stress
  • Je moet de keuken niet zelf afvoeren. Veel vakmannen demonteren de keuken én brengen ze weg

Een nadeel is dan weer de hogere prijs. Heb je vragen over het demonteren van je keuken of wil je offertes aanvragen?

Vraag een gratis offerte aan om je keuken te demonteren

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.