Kiezen tussen bad en douche

Badkamer
the_title()

Is je badkamer niet groot genoeg voor een bad en een douche en weet je niet welke keuze je best maakt? In dit artikel overlopen we de voor- en nadelen van een bad of een douche en welke opties je allemaal hebt om je zo te helpen kiezen tussen een bad of een douche.

Er zijn verschillende zaken om rekening mee te houden zoals bijvoorbeeld gezinssamenstelling: zijn er jonge kinderen of mensen die niet goed te been zijn? Zijn je leidingen en het kraanwerk in je woning meer compatibel met een douche of een bad? Wat is de meest ecologisch vriendelijke optie voor je noden? Voor het kiezen tussen een bad en een douche kan je steeds advies vragen aan een vakman of badkamerspecialist die aan de hand van bijvoorbeeld je badkamerruimte of de locatie van de leidingen voor het toe- en afvoer van het water kan helpen met deze beslissing.

Waarom een douche?

Een douche is natuurlijk de ideale optie op vlak van snelheid. Je moet niet wachten tot je een volledig bad gevuld hebt met warm water en je gaat ook niet de neiging hebben om uren te blijven zitten. Voor de mensen die graag elke ochtend voor hun werk of andere activiteiten zich snel wassen is een douche dus de ideale optie. Ben je iemand die niet te veel tijd spendeert aan in de douche staan? Dan is een douche meestal de meest ecologisch vriendelijke optie op vlak van waterverbruik.

Ook op praktisch vlak heeft een douche heel wat voordelen. Zo is het een stuk gemakkelijker om je haren te wassen in de douche in de plaats van in een bad. Ook voor senioren blijkt een douche vaak een veiligere optie te zijn doordat er niet over de rand van een bad gestapt moet worden. Om een douche extra veilig te maken kan je zelfs kiezen voor een antislipmat of antisliptegels.

Daarnaast neemt een bad meestal ook een stuk meer ruimte in dan een douche. Heb je dus echt een kleine badkamer? Dan kies je vaak best voor een douche.

Waarom een bad?

Een bad voelt al snel als een meer luxueuze optie. Zeker in de winter geven veel mensen aan graag een lang, warm en ontspannend bad te nemen. Ben je iemand die snel last heeft van je spieren of gewrichten? Dan kan een bad vaak ontzettend veel deugd doen.

Ook voor mensen met kinderen kan een bad een extra fijne optie zijn. Kleine kinderen kunnen zich vaak met wat badspeelgoed een tijd vermaken in bad. Je kind wassen in een bad is vaak ook een stuk praktischer dan dit in een douche doen.

Ben je iemand die graag de tijd neemt voor zijn douche of bad? Dan is een bad vaak een ecologisch meer vriendelijke optie. Voor mensen die minder goed te been zijn, maar die toch een bad willen, kan je kiezen voor een bad met een lage instap en een eventuele handgreep. Een antislipmat is ook een must om valpartijen te voorkomen.

Wil je graag een bad, maar heb je een vrij kleine badkamer? Dan kan je kijken naar smallere of kleinere varianten van badkuipen of kiezen voor een hoekbad.

Wat zijn alternatieven?

Een extra bad of douche in de slaapkamer

Steeds vaker zie je woningen of hotels waar een bad of douche in de slaapkamer geplaatst wordt. Is je badkamer te klein voor een bad en een douche, maar wil je echt wel beide opties? Dan kan je overwegen of je een bad of douche in een andere ruimte laat bijplaatsen.

Een bad-douche combinatie

Een bad-douchecombinatie is de ideale optie voor mensen die liever niet kiezen tussen de twee, maar die wel graag ruimte willen besparen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een bad met douchewand. Enkele factoren waar je op moet letten bij het kiezen van een bad-douchecombinatie zijn het soort douchescherm dat je kiest, de vorm en de instap van je bad. Om te voorkomen dat je badkamervloer helemaal nat wordt, wordt er vaak gekozen voor een glazen douchescherm of voor een douchegordijn. Meestal vind je bad-douchecombo terug in de klassieke vorm van het lig- of zitbad, maar ze zijn ook terug te vinden in de vorm van een hoekbad. Een nadeel van een bad en vaak ook van een bad-douchecombinatie is de hoge instap. Dit is vaak lastig voor mensen die niet goed te been zijn. Hierbij kan je ervoor kiezen om een bad-douchecombo met lage instap te laten installeren.

Heb je nog vragen over de keuze tussen bad en douche of over welke bad-douchecombinaties er bestaan? Contacteer dan zeker een specialist voor verder advies.

Vraag een gratis offerte aan voor een douche of een bad

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.