Wanneer zijn je kroonlijsten en dakgoten aan vervanging toe?

Gevel
the_title()

Heb je last van een verstopte regenpijp of lekt je dakgoot? Dan is het waarschijnlijk tijd om je kroonlijsten en dakgoten te vervangen. Ook als je opengescheurde naden, barsten of een uitgedroogde goot opmerkt, schakel je best een dakwerker in om een kijkje te nemen. Bij kleine beschadigingen is een herstelling vaak voldoende, maar bij grotere beschadigingen is een vervanging nodig. In dit artikel vertellen we er meer over.

Vervangen van kroonlijsten en dakgoten: wanneer is het nodig?

Een dakgoot heeft een vrij lange levensduur. Als er schade ontstaat, is het echter belangrijk de dakgoot snel te vervangen. Onopgeloste problemen aan je dakgoot kunnen voor ernstige waterschade zorgen. De meest voorkomende redenen om een dakgoot te vervangen zijn lekkages en verstopping. Ook er zijn een aantal kenmerken waaraan je kan merken dat je dakgoot aan vervanging toe is:

  • Er zijn opengescheurde naden
  • Er zijn scheuren en barsten in het materiaal
  • De goot is uitgedroogd

Vervangen of repareren?

Kleine schade kan je vaak herstellen. PVC dakgoten kan je repareren met een reparatiepasta. Dit wordt aangebracht op de beschadigingen en zorgt er voor dat de dakgoot niet meer lekt. Een zinken goot kan je vaak laten solderen. Bij grotere schade is het vaak aangeraden de dakgoot toch te vervangen. Op termijn zal dit ook de goedkopere optie zijn omdat je niet steeds opnieuw herstellingen moet laten uitvoeren. Heeft je dakgoot enkel een herstelling nodig? Dan betaal je ongeveer 100-140 euro.

Dakgoot vervangen: hoe gaat een dakwerker te werk?

Allereerst wordt je huidige dakgoot verwijderd. Dit moet voorzichtig gebeuren om beschadigingen te voorkomen. Daarna zal de dakwerker de juiste plek van de dakgoten bepalen. De dakgoten moeten een beetje schuin lopen omdat het water zo naar beneden kan. Gemiddeld loopt elke meter zo’n 3 millimeter af. Vervolgens plaatst de vakman de dakgootbeugels en hangt hij de goot op. Tot slot wordt de regenpijp aangesloten.

Prijs vervangen van kroonlijsten en dakgoten

De prijs van een dakgoot hangt onder andere af van het soort dakgoot en de afmetingen. Voor een PVC dakgoot betaal je ongeveer 600-900 euro voor een dakgoot van 12 meter lang. Als je kiest voor een zinken dakgoot, betaal je gemiddeld 800-1300 euro voor dezelfde lengte. Een exacte prijsschatting kan je verkrijgen bij jouw vakman.

Als je je dakgoot vervangt, kan je meteen nadenken over eventuele extra opties. Je kan bijvoorbeeld verlichting plaatsen, waardoor je gevel extra in het oog springt. Ook een bladvanger is een extra optie die erg handig kan zijn, zeker als je in de buurt van bomen woont. Bladvangers worden in de goot geplaatst en voorkomen verstopping. Dit kost ongeveer 18-22 euro per drie meter. Het blijft echter belangrijk je dakgoot regelmatig schoon te maken.

Materiaalkosten

Het materiaal is dus één van de factoren die de kostprijs van een dakgoot bepalen. in de tabel hieronder zie je een overzicht van de gemiddelde prijs per meter voor een aantal populaire materialen.

Materiaal dakgootRichtprijs per meter
PVC€ 25-35
Zink€ 30-55
Aluminium€ 30-60
Koper€ 40-45

Welk materiaal kies je best? Dat hangt af van je wensen en noden. PVC heeft weinig onderhoud nodig, is goedkoop en is beschikbaar in verschillende kleuren. Een zinken dakgoot is vorstbestendig en heeft een luxueuze uitstraling. Gemiddeld gaat een zinken dakgoot zo’n 25 jaar mee, wat langer is dan een dakgoot van PVC. Aluminium dakgoten zijn kras- en slagvast, een polyester dakgoot lekt niet en koper geeft je dakgoot een unieke uitstraling. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Wil je meer informatie? Vraag dan raad aan een vakman.

Een dakgoot vervangen laat je best over aan een dakwerker. Zo ben je verzekerd van een kwalitatieve, correcte uitvoering en je brengt je eigen veiligheid niet in het gedrang. Bovendien zal je vaak niet veel minder betalen door het werk zelf uit te voeren omdat je allerlei materialen moet aanschaffen. Meer informatie, advies of offertes kan je bij een dakwerker aanvragen.

Vraag een gratis offerte voor een dakspecialist

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.