Laminaat of parket schilderen

Schilderwerken Vloer
the_title()

Zowel laminaat als parket zijn erg degelijke materialen. Je vloer zal tientallen jaren meegaan. Dit betekent niet dat je vloer al die jaren hetzelfde uiterlijk moet behouden. Houten vloeren, zoals laminaat en parket, kan je perfect overschilderen. Zo krijgt je vloer een volledig nieuwe look, zonder ingrijpende verbouwingswerken en grote kosten. Als je nog andere vragen zou hebben over het leggen van een vloer, bekijk zeker onze andere artikelen. Voor nu gaan we verder moet het beschilderen van een laminaat of parket vloer.

Voordelen laminaat of parket schilderen

Muren of plafonds schilderen is voor veel mensen een vanzelfsprekende zaak. Vloeren schilderen gebeurt minder vaak, terwijl het verschillende voordelen heeft. We bespreken ze kort.

  • Esthetisch

Een nieuw kleurtje geeft je vloer en bijgevolg je gehele interieur een volledig andere uitstraling.

  • Makkelijk

Het schilderen van een vloer vraagt natuurlijk wat werk, maar de hoeveelheid tijd en energie je er in moet instoppen is veel beperkter dan wanneer je een nieuwe vloer plaatst. Je kan dit schilderproject ook steeds overlaten aan een vakman.

  • Kosten

Je vloer schilderen is ook een pak goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe vloer. Ook als je een vakman inschakelt blijft de prijs veel lager omdat het overschilderen van een vloer veel minder arbeidstijd in beslag neemt.

  • Bescherming

Veel verfsoorten beschermen je vloer tegen krassen. Bovendien kan je meteen een antislip product aan de verf toevoegen, zodat je minder snel uitschuift over een gladde vloer.

  • Onderhoud

Een laag glanzende verf maakt het schoonmaken van de vloer makkelijker.

Wil je na het lezen van deze voordelen graag een laagje verf aanbrengen op je vloer, maar heb je geen laminaat of parket? Er zijn verschillende vloersoorten die je kan schilderen. Vraag hiervoor advies bij een schilder, de kans bestaat dat ook jouw vloer geschikt is.

Materialen

Om een vloer in je woning te schilderen, gebruik je best een watergedragen verf. Deze verfsoort bevat minder schadelijke stoffen dan bijvoorbeeld een solventgedragen verf. Daarnaast heb je de keuze uit 1-componbent verf en 2-component verf. Wordt de vloer sterk belast, bijvoorbeeld zoals in een garage? Dan kies je best voor een 2-component verf. Voor andere vloeren is 1-component verf meestal voldoende. Vergeet zeker geen primer of grondlaag aan te brengen.

We raden je aan  om een schilder in te schakelen voor je project. Een vloer krijgt immers veel te verduren. Kwaliteit is dan ook essentieel. Een schilder heeft de beste materialen en de nodige kennis om je advies te geven en de werken uit te voeren. Bovendien heb je garantie op kwalitatief geleverd werk.

Laminaat of parket schilderen: een stappenplan

Allereest bekijk je de huidige staat van de ondergrond. Kan je op naakt hout werken? Dan hoef je niets speciaal te doen. Is de ondergrond al bewerkt? Controleer dan of de behandeling nog in goede staat is. Is de bestaande behandeling laag niet in goede staat, dan moet je de vloer eerst schuren.

  1. Maak de vloer volledig vrij. Verplaats alle meubels tijdelijk naar een andere ruimte en zorg er voor dat de vloer schoon is.
  2. Controleer of er beschadigingen zijn: uitstekende nagels, spleten, losliggende planken, … Herstel dit voordat je start met de schilderwerken.
  3. Ontvet je vloer.
  4. Schuur de huidige verflaag nat met waterbestendig schuurpapier. Zorg er voor dat je vloer nadien goed droog is.
  5. Plak plinten en muren goed af met brede tape.
  6. Schilder de grondlaag. Je werkt steeds in de lengterichting van houten planken. Ben je klaar? Laat dit dan een dag drogen.
  7. Breng een eerste verflaag aan. Verdeel de verf gelijkmatig en laat dit weer een volledige dag drogen.
  8. Is de eerste deklaag volledig droog? Dan kan je een tweede laag aanbrengen.
  9. Verwijder de aangebrachte tape. Dit doe je op een moment dat de verf nog nat is. Als je te lang wacht kan de tape scheuren, waardoor er lijmresten achterblijven en de verflaag beschadigt.
  10. De verf is pas volledig droog en uitgehard na één of twee weken. Wees dus voorzichtig in deze periode zodat je de vloer niet beschadigt.

Zoals we hierboven al zeiden, raden we sterk aan de werken over te laten aan een schilder als je zelf onervaren bent.

Kostprijs laminaat of parket schilderen

De prijs van je schilderproject is afhankelijk van verschillende factoren. De oppervlakte die je moet schilderen, de staat van je huidige vloer, de materialen en de manier waarop een schilder zijn arbeidskosten berekent. Voor een exacte prijsschatting raden we aan om offertes op te vragen via TrustUp. Ook voor andere informatie of advies kan je bij hen terecht.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.