Lekdetectie

Lekdetectie Vocht
the_title()

Een lekkage kan ernstige gevolgen hebben. waterschade aan je woning, schimmels, een hogere water- en energierekening en gezondheidsproblemen. Wanneer je een lek hebt, laat je dit dus best zo snel mogelijk repareren. De exacte locatie van een lek opsporen is niet makkelijk. Hiervoor laat je een lekdetectie uitvoeren: met speciale apparatuur spoort een specialist de locatie van het lek op.

Wat is een lekdetectie?

Wanneer je een lek hebt, is het vaak moeilijk de exacte locatie hiervan op te sporen. Lekken komen immers voor in onder andere leidingen en afvoerbuizen. Dit zit over het algemeen verstopt achter de muren. De zichtbare gevolgen van een lek komen meestal niet meteen tevoorschijn en zijn vaak zichtbaar op andere plaatsen dan de locatie van het lek zelf. Gelukkig bestaat er speciale apparatuur om een lek op te sporen. Een lekdetectie laat je uitvoeren door een vakman. Hij maakt na het uitvoeren van de lekdetectie een rapport op, waardoor je goed weet wat je moet laten herstellen.

Wanneer is een lekdetectie nodig?

Als je een lek vermoedt, maar de exacte locatie van het lek niet kent, laat je best een lekdetectie uitvoeren. Er zijn verschillende zaken die kunnen wijzen op een mogelijk lek. Vaak zijn deze kenmerken pas na een hele tijd zichtbaar. We bespreken enkele veelvoorkomende kenmerken:

Vochtplekken, schimmel en waterschade

En waterlek gaat over het algemeen samen met waterschade. Leidingen en afvoerbuizen zitten achter de muur, waardoor het water uiteindelijk in de muur, het plafond of de vloer dringt en hier waterschade veroorzaakt. Dit kan zich uiten in vochtplekken of schimmels. Ook kan je last krijgen van vieze geurtjes of loshangend behang.

Hoge waterfactuur

Door een waterlek gaat er heel wat water verloren, waardoor je waterfactuur hoger zal zijn. Als je plots een pak meer moet betalen, is het een goed idee je af te vragen of er mogelijk een lek aanwezig is. Als je vooral ’s nachts plotseling extra water verbruikt is de kans nog groter dat het om een lek gaat.

Hoge energierekening

Wanneer het lek het isolatiemateriaal aantast, zal de isolatie een deel isolatiewaarde verliezen. Hierdoor zal je meer energie verbruiken, wat leidt tot een hogere energierekening.

Soorten waterlekken

Er zijn vier soorten lekkages:

Lekkage in de waterleiding

Waterleidingen in je woning vertrekken vanuit één centraal punt en gaan via verschillende vertakkingen naar de rest van je woning. De vertakkingspunten kunnen gevoelig zijn voor waterlekken. Een klein lek kan al tot een grote hoeveelheid waterverlies zorgen.

Lekkage in de afvoer

Oude rioleringsbuizen kunnen na een tijd plots gaan lekken. Daarnaast kunnen afvoerbuizen per ongeluk geraakt worden wanneer je bijvoorbeeld gaten in de muur boort. Dit merk je vaak niet meteen op.

Lekkage aan het verwarmingssysteem

Lekken aan het verwarmingssysteem komen regelmatig voor. Het lek bevindt zich vooral in de aanvoer- en afvoerbuizen. De oorzaak kan een lekkende koppeling of het boren van gaten in de muur zijn. Als je vaker dan normaal water in je cv-installatie moet bijvullen, zou het kunnen dat er een lek is.

Lek in het dak of de muren

Een kleine opening aan je dak of muren kan tot ernstige schade leiden. Dit is ook niet altijd meteen zichtbaar, maar je laat het best zo snel mogelijk herstellen.

Methodes

Er zijn verschillende manieren waarop een vakman een lekdetectie kan uitvoeren. We bespreken de meest gebruikte methoden kort.

Infraroodcamera

Een infraroodcamera wordt gebruikt om lekken in de warmwaterleidingen op te sporen. Het kan warmteverschillen detecteren in muren of vloeren en dit vervolgens volgen tot aan het lek. Een voordeel van deze methode is dat er geen breekwerk nodig is.

Hygrometrie

Bij hygrometrie, ook wel vochtmeting genoemd, maakt de loodgieter afwijkingen in het vochtgehalte van constructiedelen zichtbaar. Daardoor kan de plaats van de lekkage worden vastgesteld. Hiermee bepaal je ook of een schadebeeld wordt veroorzaakt door vocht. Het is dus zeker een belangrijk onderdeel bij het opsporen van lekkages.

Ultrasone detectie

Bij deze methode worden geluidsgolven gebruikt om lekkages in water- en cv-leidingen opsporen. Akoestisch onderzoek passen we vaak toe om lekkages te bepalen bij leidingen met een mantelbuis. Deze techniek is gebaseerd op het produceren van geluidsgolven.

Druktest

Bij een druktest worden er gekeken als er drukverlies is bij drukhoudende leidingen (water, cv en gas). Dit gebeurt met een drukmeter of perspomp. Hierbij zetten we het leidingwerk onder druk met water, lucht of een speciaal daarvoor bestemd traceergas. Als de druk niet constant blijft wijst dit meestal op aan een lekkage in een leiding. Door iedere leiding afzonderlijk te testen, kunnen we het lek opsporen. De loodgieter combineert daarna andere technieken om zo de locatie van het lek te bepalen.

Elektro-akoestiek

Bij deze techniek wordt er gebruik gemaakt van een correlator, er worden 2 zenders op de lekkende leiding geplaatst. Deze sturen een signaal op de leiding. De loodgieter zal zekere parameters moeten kalibreren (type leiding, diameter leiding en de lengte van de leiding tussen 2 zenders) zo berekent het computersysteem waar het lek zich precies bevindt.

Endoscopie

Bij een endoscopie wordt de ligging van lekken in waterleidingen of holle ruimtes opgespoord. Een endoscoop is een kleine, wendbare camera die bijzonder geschikt is voor het inspecteren van moeilijk toegankelijke ruimtes. Denk hierbij aan de ruimte onder een douchebak of ligbad, leidingkokers, schachten en niet toegankelijke kruipruimtes. Deze techniek voorkomt onnodige schade, wat uw kosten toch wel omlaag zal houden aangezien het ook nog weinig tijd kost om het onderzoek uit te voeren.

Prijs van een lekdetectie

Een grondige lekdetectie kost gemiddeld 300-500 euro. Door dit te laten uitvoeren door een vakman ben je zeker dat het juiste lek opgespoord wordt en het op een goede manier hersteld kan worden. Dit bespaart je uiteindelijk onnodige kosten en breekwerken.

Soms zit waterschade in de brandverzekering van je woning. afhankelijk van de situatie, bestaat er een kans dat de verzekeringsmaatschappij de kosten dekt. Dit vraag je best na.

Heb je last van een lek of een ander vochtprobleem? Neem dan zeker contact op met een vakman. Het is belangrijk dit zo snel mogelijk op te lossen.

Vraag een gratis offerte aan

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.