Meubels schilderen

Schilderwerken
the_title()

Je kan verouderde meubels vaak gemakkelijk een nieuw leven geven door ze te schilderen. Zo bespaar je ineens geld doordat je geen nieuwe meubels moet aanschaffen. Je kan zelfs heel creatief aan de slag gaan hiermee, niet enkel met kleur, maar ook met de mate glans die je bijvoorbeeld in verschillende laksoorten terugvindt. Je kan experimenteren met verschillende soorten speciaalverf of structuurverf. Je kan er ook voor kiezen om decoratieve schildertechnieken toe te passen op je meubel.

In dit artikel overlopen we de verschillende stappen die je best doorloopt als je een meubel wilt schilderen en welke soorten verf je hier best voor gebruikt. Wil je echt vakwerk laten uitvoeren? Contacteer dan een ervaren en professionele schilder.

De voorbereiding

Als het gaat over het schilderen van een houten meubel, begin je best bij het meubel te controleren op beschadigingen. Zijn er gaten of scheuren in het houtoppervlakte? Dan maak je deze best eerst terug egaal met houtplamuur.

Een houten meubel of een meubel van een ander materiaal, het begint in alle gevallen bij het schoonmaken van het meubel. Het is belangrijk om je meubel stevig te ontvetten, liefst met een ontvetter die specifiek dient voor het materiaal van je meubel, en het ontstoffen van je meubel.

Hierna moet je meubel geschuurd worden. Door je meubel eerst te schuren, gaat de verf zich beter hechten aan de oppervlakte. Zitten er nog oude verfresten die niet meer in goede staat zijn op je meubel? Dan moet je zeker zorgen dat deze stevig bijgeschuurd worden. Is er een oude verflaag op het meubel die wel nog stevig gehecht is aan de oppervlakte van je meubel? Dan moet je deze enkel schuren met een fijnere korrel zodat de oppervlakte wat ruwer wordt. Na het schuren moet je je meubel nog eens stofvrij maken.

Het schilderen van je meubels

Voor het schilderen van je meubel kies je best voor een stootvaste lak die geschikt is voor het materiaal waar je meubel uit bestaat. Deze informatie vind je meestal terug op het label van verfpotten. Afhankelijk van welk meubel je schildert houd je best ook rekening met in welke mate je lak bijvoorbeeld waterbestendig moet zijn. Er zijn ook verschillen tussen binnen- en buitenlak, ook daar hou je best rekening mee.

Bij het schilderen van meubels begin je eerst met een grondlaag aan te brengen. Zo voorkom je bijvoorbeeld bij houten meubels waar kleurstoffen in het hout zitten dat deze kleurstoffen doorbloeden in je nieuwe laklaag. Kijk dus zeker ook eens na uit wat voor hout je meubel bestaat en of dit een bloedende houtsoort is.

Het aanbrengen van de grondlaag doe je best met een kwast. Het is belangrijk dat er geen overvloed aan verf op je kwast zit en dat je deze eerst even afstrijkt aan de randen van bijvoorbeeld je verfpot. Zo voorkom je oneffenheden en druipers. Bij meubels wordt er aangeraden om in het midden van het meubel te beginnen schilderen naar de buitenkanten toe. Als je meubel grote oppervlaktes heeft, kan je deze natuurlijk ook met een verfrol schilderen. Bij het verven met een roller wordt aangeraden om eerst in verticale strepen te verven en deze dan horizontaal uit te rollen voor een zo egaal mogelijk resultaat. Nadat je grondlaag gedroogd is, kan je deze best nog een keer schuren en daarna ontstoffen.

Voor het lakken van je meubels gebruik je dezelfde technieken die je toepaste bij het aanbrengen van de grondlaag. In de meeste gevallen is het nodig om twee laklagen aan te brengen voor een zo goed mogelijk effect. Laat tussen de twee lagen door de lak zeker voldoende drogen.

Een unieker effect

Wil je niet gewoon je meubel een nieuw kleurtje geven, maar wil je iets meer of iets origineler? Dan kan je eens kijken naar de verschillende decoratieve verftechnieken die er bestaan. Voor meubels wordt bijvoorbeeld vaak gekozen voor een color-blocking of tie-dying effect. Ook patineren is een vaak gebruikte techniek op oude meubels. Zo zet je de authenticiteit van het meubel extra in de verf.

Je kan ook kiezen voor een specialere verfsoort, zoals een metallic verf, krijtverf of zelfs een glitterverf. Er is in verfwinkels meestal een breed aanbod te vinden van soorten lak met verschillende soorten effecten.

Een professionele schilder inschakelen om je meubels te schilderen?

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het schilderen van je meubels uit te besteden aan een professionele schilder. Hierbij heb je garantie op een kwalitatief resultaat. Klik hier om een professionele schilder in je regio te vinden. Wil je meerdere schilders vergelijken met elkaar? Doe een aanvraag via TrustUp.be waardoor je in contact gebracht wordt met enkele betrouwbare schilders.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.