Wat is de prijs van een regenton?

Buiten
the_title()

Een regenton heeft verschillende voordelen. Het zorgt onder andere voor een lagere waterfactuur en het is erg duurzaam. Zeker in de zomer kan het handig zijn extra water te hebben zodat je niet continue kraantjeswater moet gebruiken om planten te besproeien. Bij het kiezen van een regenton heb je verschillende opties qua volume, materiaal en design. In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden en de prijs.

Wat is een regenton?

Met een regenton kan je regenwater opvangen. Dit doe je door de regenton aan te sluiten op de regenpijp waardoor water makkelijk in de ton loopt. Met het opgevangen water kan je bijvoorbeeld planten en gazon bewateren, ramen wassen of je fiets een poetsbeurt geven. Hierdoor verspil je geen kraantjeswater, wat goed is voor het klimaat en je portemonnee.

Voordelen regenton

Hieronder sommen we de belangrijkste voordelen nog eens kort voor je op:

  • Lagere waterfactuur: je hoeft geen kraantjeswater meer te gebruiken planten te besproeien of je fiets te wassen.
  • Gezonde planten: regenwater is beter voor planten dan leidingwater omdat het geen kalk bevat.
  • Schone ramen: doordat er geen kalk in regenwater zit, vermijd je dat er strepen ontstaan na het wassen van je ramen.
  • Hoge grondwaterstanden: het is steeds langer droog. Je tuin voldoende bewateren om grondwaterstanden op peil te houden is dan ook erg belangrijk. Regenwater is hiervoor een ideale optie.
  • Duurzaam: het is goed voor het klimaat.
  • Prijs: er zijn verschillende prijscategorieën. Je kan al een kleine, simpele regenton vinden vanaf 40 euro. Bovendien zie je het verschil snel terug op je waterrekening.

Mogelijkheden

Je regenton moet bij je behoeften, situatie en smaak passen. Gelukkig bestaan er heel wat mogelijkheden en uitvoeringen.

Materiaal

Veel regentonnen bestaan uit kunststof zoals PVC, polystyreen en polyethyleen. Dit materiaal is slijtvast, sterk en hittebestendig. Als je liever een landelijke look wilt, is een houten regenton ideaal.

Volume

Afhankelijk van je waterbehoefte, kies je het volume. Er zijn regentonnen met een volume van 100 liter, maar evengoed één met een volume tot meer dan 600 liter. Als je regenwater enkel gebruikt om een aantal plantjes te bewateren, is een klein model waarschijnlijk voldoende. Wil je een grote tuin bewateren, je fiets wassen en het regenwater gebruiken als poetswater? Dan is een grotere ton waarschijnlijk een betere optie. Twijfel je tussen twee formaten? Dan raden we aan de grotere optie te nemen. Het water gaat sneller op dan je denkt.

Design

Schenk je veel aandacht aan de uitstraling van je tuin en ben je bang dat een regenton hier niet goed bij past? Geen zorgen: er zijn veel verschillende kleuren en designs beschikbaar.

Regenton plaatsen

Hieronder vind je een stappenplan dat je kan volgen voor een vlotte plaatsing. De installatie kan echter verschillen per type aansluiting en regenton. Zorg er voor dat je de bijgeleverde instructies goed doorleest of schakel eventueel een vakman in.

Stap 1: kies een geschikte plek voor de regenton

Je plaatst je regenton best op een stevige, egale ondergrond vlak naast of voor de regenpijp. Om algengroei en verdamping te vermijden, kan je het beter op een schaduwplek zetten.

Stap 2: een vulautomaat aansluiten op je regenpijp

Het regenwater moet van de regenpijp naar de regenton gevoerd worden. Hiervoor gebruik je een vulautomaat. Als het vol is, voert dit onderdeel het water ook weer af naar de regenpijp. Eerst en vooral duid je op de regenpijp en de regenton aan waar je de vulautomaat gaat plaatsen. Nadien boor of zaag je een gat op het gemarkeerde stuk in de regenpijp om de vulautomaat aan te sluiten.

Stap 3: de vulautomaat aansluiten op de regenton

Eens de vulautomaat aangesloten is op de regenpijp, kan je het ook aansluiten op de regenton.  Controleer of alles goed aangesloten is en er geen lekken zijn.

Prijs regenton

Door de vele mogelijkheden, kunnen we geen exacte prijs geven. Het kostenplaatje hangt af van het volume, het design en het materiaal. Een simpele regenton van 100 liter kan je al vinden vanaf 40 euro. Een grotere, mooie regenton kan al snel oplopen tot 400 euro. Wil je de kosten drukken? Je kan ecocheques gebruiken om het te kopen.

Het is duurzaam, regenwater is voedzamer voor planten, je krijgt geen strepen op je ramen bij het wassen en zijn verschillende designs beschikbaar. Alleen maar voordelen dus! Wil je graag meer info of hulp bij de installatie? Een vakman kan je hierbij helpen.

Vraag een gratis offerte aan voor een regenton

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.