Mogelijkheden en prijs van dakreiniging?

Daken
the_title()

Door je dak regelmatig te laten reinigen, voorkom je schade en vochtproblemen. Bovendien ziet een goed onderhouden dak er beter uit. De manier waarop je dak gereinigd moet worden, hangt af van verschillende zaken. Onder andere het type dak, de graad van vervuiling en de soort vervuiling hebben invloed op de reinigingsmethode. In dit artikel bespreken we de mogelijkheden en prijs van dakreiniging.

Waarom je dak laten reinigen?

Een schoon en goed onderhouden dak heeft allerlei voordelen. Door je dak te reinigen kan je grotere, onherstelbare schade voorkomen. Als er te veel vuil, mossen en algen op je dak liggen, wordt de dakbedekking poreus. Hierdoor kunnen er scheurtjes ontstaan, waardoor er sneller vochtproblemen zullen ontstaan. Daarnaast laat een reinigingsbeurt je dak er langer mooi uit zien.

Mogelijkheden dakreiniging

Er zijn veel zaken die je dak kunnen vervuilen. Allemaal hebben ze een andere reinigingsmethode nodig. De manier waarop je dak best gereinigd wordt, hangt ook af van verschillende factoren, bijvoorbeeld de soort vervuiling, de graad van vervuiling en je daktype. Een vakman heeft voldoende kennis om de juiste techniek voor je uit te kiezen. Zij weten wat je dak nodig heeft om op een veilige en effectieve manier weer schoon te worden.

Ontmossen

Mos en algen kunnen schade en een lelijk uiterlijk van je dak veroorzaken. Deze schade kan op termijn tot waterschade leiden en voor ernstige vochtproblemen en energieverlies zorgen. Het is belangrijk je dak zo snel mogelijk te laten ontmossen als er sprake is van een vrij grote hoeveelheid mosvorming.

Algemene reiniging

Andere vervuiling kan je schoonmaken door een algemene reiniging van je dak te laten uitvoeren. Ook dit voorkomt schade. Afhankelijk van je type dak zijn er bepaalde mogelijkheden. Dakpannen kan je zonder problemen reinigen onder hoge druk, maar met een rieten dak ben je best wat voorzichter. Voor de juiste schoonmaaktechnieken kan je raad vragen bij een vakman. Zij kunnen je vertellen wat je best doet met jouw type dak om geen schade te veroorzaken.

Dakgoot reinigen

Daarnaast is het belangrijk je dakgoot regelmatig te reinigen zodat het niet verstopt raakt door vuil, bladeren of mos. Met een verstopte dakgoot loop je immers het risico dat de voegen van de gevel lostrekken. Als de dakgoot hoog en moeilijk bereikbaar is, kan het gevaarlijk zijn om dit zelf te reinigen. Ook hierbij is het een slim idee om een vakman in te schakelen.

Beschermende coating

Na het schoonmaken, is het een goed idee om een beschermende coating te laten aanbrengen. Dit werkt vuil- en waterafstotend. Hierdoor zal je dak minder snel vuil worden en zal er minder snel schade ontstaan.

Dakreiniging: een stappenplan

Stap 1: analyse dakbedekking

Vooraleer je van start gaat met het reinigen van je dak, moet je dak goed geanalyseerd worden. de manier waarop je het dak reinigt, hangt af van het type dakbedekking en de aard van vervuiling. Om schade aan je dakbedekking te vermijden, moet je de juiste methode kiezen. Niet elk daktype is geschikt voor elke reinigingsmethode en elk product.

Stap 2: reinigen dak

Als je de juiste reinigingsmethode hebt uitgekozen, kan je het dak (laten) schoonmaken. Het is aangeraden zowel het bepalen van een geschikte methode als het reinigen zelf over te laten aan professionals. Zo gebeurt de reinigingsbeurt op een goede en veilige manier en zal je dak zeker niet beschadigd raken.

Stap 3: afwerking en bescherming

Tot slot wordt je dak nog ingespoten met een desinfecterend middel. Hierdoor blijft het langer schoon. Het is ook een goed idee een beschermende dakcoating te gebruiken. Hierbij wordt een beschermende laag op je dak aangebracht, waardoor je dak beter beschermd is en er nieuwer uit ziet.

Prijs van dakreiniging

De exacte prijs van de reiniging van jouw dak hangt af van verschillende factoren: het type reiniging, de bereikbaarheid van je dak, de graad van vervuiling, het soort dakbedekking, … In de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen. Een juistere schatting voor de reiniging van jouw dak kan je verkrijgen bij een vakman.

Type reinigingGemiddelde prijs per vierkante meter
Dak ontmossen€ 9-15
Dak reinigen€ 9-15
Dakgoot reinigen€ 3-5 per lopende meter
Dak reinigen en coaten€ 30-45

Weet je niet meer wanneer je dak voor het laatst gereinigd is of heb je al opgemerkt dat er heel wat mos, algen of ander vuil aan vast zit? Dan is het een goed idee je dak te laten reinigen. Het wordt sterk aangeraden deze reiniging te laten uitvoeren door een specialist. Daken zijn niet altijd even makkelijk te bereiken, waardoor er valrisico is wanneer je het dak zelf gaat reinigen. Bovendien ben je zeker van een geschikte reinigingsmethode en de juiste producten zodat de reiniging op een veilige en kwaliteitsvolle manier kan gebeuren.

Vraag een gratis offerte aan voor dakreiniging

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.