Natuurlijk zwembad is in de mode

Buiten Zwembad
the_title()

Ecologisch en biologisch

Een natuurlijk zwembad of zwemvijver is de perfecte optie voor mensen die graag zwemmen in een ecologische omgeving. Een natuurlijk zwembad wordt ook wel eens een atypisch zwembad genoemd. Dit komt omdat een natuurlijk zwembad in tegenstelling tot een normaal zwembad niet behandeld moet worden. Het natuurlijk zwembad is volledig biologisch en ecologisch, omdat de zuivering gebeurt door middel van waterplanten en micro-organismen. Het is dus eigenlijk zelfreinigend en chemische producten als chloor zijn hier onnodig.

Maar het is natuurlijk uitermate belangrijk dat je de juiste planten gebruikt, zodat de reiniging goed uitgevoerd wordt. Meestal worden die planten aan een kant van het zwembad geplaatst, en dient die kant dus voor de reiniging (dit wordt ook wel de filtratie- of regeneratiezone genoemd), en blijft de andere kant vrij om te zwemmen. Er wordt meestal van uitgegaan dat deze twee zones even groot zijn. Sommige firma’s werken echter met een 30/70-verhouding (30% voor de regeneratiezone en 70% voor de zwemzone). Maar uiteraard is de regeneratiezone wel extreem belangrijk, dus deze mag zeker niet te klein zijn.

Minpunten van een natuurlijk zwembad

Er zijn wel enkele negatieve zaken aan verbonden. Je kan pas het zwembad gebruiken wanneer het ecosysteem volledig in werking is, omdat je anders de ontwikkeling ervan zou kunnen verstoren. Ook kunnen natuurlijke zwembaden problemen voor de gezondheid met zich meebrengen. Het ecosysteem in het zwembad kan bacteriën en parasieten bevatten die ziekten kunnen veroorzaken. Daarnaast is er voor dit soort zwembaden een maximumtemperatuur van 24°C, wat voor veel mensen toch als vrij koud wordt ervaren. Maar tegenwoordig bestaan er ook wel al wat natuurlijke zwembaden die nog iets verwarmd kunnen worden. Je kan dit zeker eens navragen bij een expert. Er is ook een gemiddelde diepte van 1m70 nodig om een goede werking van de planten te verzekeren.

In de mode en esthetisch

Maar we zien wel dat natuurlijke zwembaden heel erg in de mode zijn. Het is natuurlijk voor mensen vaak een esthetische keuze. Het past vaak mooier in de tuinomgeving dan een gewoon zwembad. In de zomer is het perfect om in te zwemmen en in de winter wordt het vaak dé blikvanger in de tuin. Natuurlijke vijvers bestaan ook in heel veel verschillende vormen en ontwerpen. Het bevat verfrissend en helder water dat de natuur zelf filtert en zuivert. Daarnaast zijn natuurlijke zwembaden gemiddeld ook goedkoper dan gewone zwembaden. Vanaf pakweg 15 000 euro kan je al een zwemvijver vinden.

Verschillende vormen natuurlijke zwembaden

Een natuurlijk zwembad kan verschillende vormen aannemen. Je kan ofwel kiezen voor strakke lijnen die eerder modern ogen, of voor organische vormen die iets natuurlijker tonen. Het is wel zo dat hoe eenvoudiger de vorm van het natuurlijk zwembad is, hoe efficiënter de filtratie ervan zal verlopen. Qua afwerking zijn er ook meerdere opties mogelijk. Het natuurlijk zwembad kan omringd worden met stenen, hout, gras of een combinatie van deze elementen. Samen met een vakman kan je bekijken wat nu het beste in jouw tuin past.

Natuurlijk zwembad : Afmeting, prijs en onderhoud

Wil je na het lezen van dit artikel graag een natuurlijke vijver aanleggen? Denk dan zeker en vast goed na over de volgende zaken. Ten eerste moet je onthouden dat je in een zwemvijver nooit alleen zwemt. Er kunnen namelijk allerlei diertjes zoals kikkers, waterspinnetjes, etc. zich ook in hetzelfde water bevinden. Daarnaast wordt een minimale afmeting van 7×3 meter aanbevolen, denk dus zeker na hoe je de vijver best plaatst in je tuin. Een kleine folievijver is nog wel zelf aan te leggen, maar een zwemvijver is vanwege zijn grote afmetingen een stuk bewerkelijker en kan je dus best door een vakman laten plaatsen.

De exacte prijs voor het aanleggen van een natuurlijk zwembad hangt af van het bedrijf, de bereikbaarheid van de tuin voor de machines, de diepte van de vijver en het aantal en soort pompen. Van zodra je natuurlijk zwembad geplaatst is, hoef jij je er niet heel veel meer mee bezig te houden. Het enige wat je moet doen is af en toe het dode loof van de planten wegplukken, bladeren van het oppervlak wegscheppen en algen verwijderen. Zorg er ook voor dat de waterwaardes altijd in orde zijn. Hierbij helpt het je al fel als je je natuurlijk zwembad vult met regenwater.

Ben je volledig overtuigd en kan je niet wachten om deze zomer in je prachtig natuurlijk zwembad te zwemmen en volop te genieten van de rust? Contacteer dan zeker een vakman die jou verder kan helpen om je droom te vervullen en samen met jou op zoek te gaan naar wat het beste past in jouw tuin. Wij wensen jou alvast heel veel succes met de verdere zoektocht!

Vraag een gratis offerte aan voor een natuurlijk zwembad

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.