Nieuwe vloer leggen: wat moet er gebeuren?

Vloer
the_title()

Voor je een nieuwe vloer legt of een nieuwe vloer laat leggen, zijn er enkele belangrijke keuzes die je moet maken en enkele zaken die zeker moeten gebeuren voor een goed resultaat. In dit artikel vind je verschillende zaken waar je bij stil moet staan en wat er moet gebeuren als je een nieuwe vloer wilt leggen. Te beginnen bij of je je oude vloer eerst uitbreekt of dat je je nieuwe vloer over je oude vloer laat leggen. Ook krijg je een kort overzicht over enkele opties die vaak gebruikt worden bij vloerrenovaties.

Je oude vloer uitbreken

Is je vloer in slechte staat of oneffen? Dan breek je deze best uit. Zo kan je ervoor zorgen dat je nieuwe vloer duurzaam geplaatst kan worden en dat deze zeker egaal ligt. Na het uitbreken van je oude vloer moet je bekijken of laten bekijken of de chape nog in goede staat is. Als deze geen putten of scheuren vertoont kan er een primer aangebracht worden gevolgd door egaliseermiddel. Voor het aanbrengen van de primer en het egaliseermiddel kan u een vakman inschakelen, zodat je zeker bent dat het nauwkeurig en gelijkmatig gebeurt. Als de chape in slechte staat is laat je deze best vervangen voor een zo goed mogelijk resultaat. Wanneer de chape geëgaliseerd of vervangen is, kan je je nieuwe vloer plaatsen.

Als het nodig blijkt om je oude vloer uit te breken, is het best om deze werken goed voor te bereiden en advies of hulp van een vakman te vragen. Zo moet je bijvoorbeeld zeker rekening houden met leidingen die eventueel onder je vloer liggen, de dikte van je nieuwe vloer en of deze nog overeenkomt met eventuele drempels en deuren in de ruimte en vloerisolatie.

Een nieuwe vloer over je oude vloer

Als je ervoor kiest om een nieuwe vloer over je oude vloer te laten plaatsen, is het belangrijk om eerst je oude vloer goed voor te bereiden. Dat betekent dat eventuele kleine putten of scheuren in de vloer opgevuld moeten worden met plamuurmiddel en dat de oude vloer stof- en vetvrij moet zijn. Hierna moet er een dunne laag egalisatiemiddel over de vloer aangebracht worden. Wanneer dit middel droog is, kan de nieuwe vloer geplaatst worden.

Wanneer een nieuwe vloer over een oude vloer gelegd wordt, zijn dit meestal dunne eindvloeren. Hierbij kan je uit verschillende opties kiezen. Hieronder vind je een kort overzicht van 5 verschillende opties. Welke vloer je best kiest hangt af van je smaak qua interieur, je budget, of de vloer bestand moet zijn tegen krassen of tegen vocht en in welke mate je vloer onderhoudsvriendelijk moet zijn.

Gietvloer

Gietvloeren worden in verschillende lagen gelegd. Hiertussen is steeds een droogtijd vereist, waardoor het plaatsen van deze vloer enkele dagen kan duren. Meestal wordt er gebruik gemaakt van polyurethaangietvloeren.

Dunne tegels

Dunne tegels, ook wel renovatietegels, zijn beschikbaar in grote variatie qua afmetingen en qua afwerking. Deze tegels worden op de bestaande vloer gelijmd. Door de grote variatie in hoe deze tegels er uit kunnen zien en het gemak waarmee deze geplaatst kunnen worden, is dit een populaire keuze.

Kurkvloer

Een kurkvloer wordt vaak aangeraden omwille van zijn isolerende eigenschappen, dit zowel thermisch als qua geluid. Kurkvloeren kunnen op verschillende manieren geplaatst worden. Ze zijn verkrijgbaar in tegelvorm die net zoals renovatietegels op de vloer gelijmd kunnen worden, maar ze zijn ook verkrijgbaar met een kliksysteem. Bij een kliksysteem worden de tegels of platen niet vastgehecht aan de ondervloer.

Laminaat

Een laminaat of parketvloer is gemakkelijk te plaatsen over je oude vloer en wordt vaak gekozen voor zijn aantrekkelijke uiterlijk. Laminaatvloeren zijn voornamelijk te koop in planken die je zelf kan leggen of kan laten leggen door een vakman. Deze planken zijn gemakkelijk te onderhouden. Ze zijn minder gemakkelijk te herstellen bij een beschadiging, maar door het vaak toegepaste kliksysteem zijn beschadigde planken gemakkelijk te vervangen.

PVC-vloer

Een PVC-vloer is een kunststofvloer die onderhoudsvriendelijk is en isolerend werkt. Deze soort vloer kan je in veel verschillende uitvoeringen vinden, waardoor er voor ieders wat wils is. Dit soort vloer is wel wat duurder dan de laminaatvloer. Bij een PVC-vloer is het extra belangrijk dat de ondervloer egaal is, aangezien deze vloer heel dun is en oneffenheden dus snel te zien zijn.

Wil je graag nog advies over of je je oude vloer moet uitbreken of niet of over wat voor vloer het beste bij je past? Aarzel dan zeker niet om advies of hulp te vragen van een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een nieuwe vloer

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.