Onderhoud en reiniging van een rieten dak

Daken
the_title()

Een rieten dak zorgt voor een landelijke en sfeervolle uitstraling. Mos, algen en vuil kunnen er voor zorgen dat je dak minder mooi oogt en de levensduur korter wordt. Het dan is dan ook belangrijk dat je het dak regelmatig onderhoud en reinigt. In dit artikel lees je meer over het onderhoud en reiniging van een rieten dak.

Waarom is het belangrijk om een rieten dak goed te onderhouden?

De belangrijkste reden om je rieten dak goed te onderhouden is om de levensduur van je dak te verlengen. Daarnaast heeft het ook een positief effect op het uiterlijk van je dak: algen, bladeren en ander vuil op je dak oogt immers niet mooi. Riet is erg gevoelig voor vocht en kan zacht worden, ook wel verspochten genoemd, wat er voor zorgt dat het dak minder goed beschermd tegen weersomstandigheden. De droogtijd van riet wordt groter als er vuil aanwezig is op het dak, dit vermijd je dus best. Dit kan je doen door het dak regelmatig te onderhouden

Bij het onderhoud worden vooral algen en mossen verwijderd en ingesleten plekken bijgewerkt. Als je mossen en algen niet verwijderd, vormt er zich na verloop van tijd een dichte laag op het riet. Dit zorgt er voor dat de licht- en luchttoevoer afgesloten wordt. Het riet zal bijgevolg langer nat blijven na een regenbui wat er toe leidt dat het dak sneller rot. 

Wanneer is het nodig om een rieten dak te reinigen?

Het is een goed idee je dak regelmatig te inspecteren. Bladeren en ander grof vuil verwijder je best zo vaak mogelijk. Als je het dak regelmatig inspecteert, zal je algen- en mosvorming ook snel opmerken en zo kan je het tijdig verwijderen.

Als je woning tussen bomen staat of er veel schaduwen op je dak vallen, zal je rieten dak minder snel drogen wanneer het nat geworden is. Hierdoor groeien algen en mossen sneller. Als dit het geval is, bekijk je je dak best nog wat vaker.

Het is aangeraden om zeker om de twee jaar een nieuwe coating aan te brengen, om de vier jaar een rietdekker in te schakelen om je dak te laten nakijken op schade en slijtplekken en om de 8 jaar het dak compleet te laten inspecteren. Veel rietdekkers bieden onderhoudscontracten aan.

Voordelen onderhoudscontract

  • Door regelmatig onderhoud heeft je rieten dak een langere levensduur
  • Je weet de exacte kosten op voorhand
  • Je rieten dak blijft steeds in perfecte staat
  • Je moet zelf niet te veel nadenken over de staat van je dak

Werkwijzen onderhoud en reiniging

Er zijn twee technieken om mossen en algen te verwijderen van je rieten dak:

  1. sprayen

Als er slechts een kleine hoeveelheid algengroei op he rieten dak aanwezig is, kan dit behandeld worden met een algendoder. Er bestaan speciale sprays die specifiek hiervoor ontwikkeld zijn en de algen wel doden, maar het riet niet beschadigen. Als het dak gesprayd is, stopt de algengroei en zal het niet terugkeren na een regenbui.

  • kammen

wanneer je je rieten dak kamt, verwijder je een laagje mos van het dak met behulp van een broodmes of elektrische heggenschaar. Het is belangrijk niet te veel van het dak af te snijden, want dat zou de levensduur verkorten. Nadat het laagje is weggesneden, wordt het riet strak geklopt met een rietklopper. Tenslotte veeg je het dak schoon met een harde bezem.

Prijs onderhoud rieten dak

Er zijn een aantal factoren die invloed hebben op de prijs, bijvoorbeeld de hellingshoek van het dak, de oppervlakte, of er al dan niet steigerwerk nodig is en de kwaliteit van het riet. Ook de leeftijd van je dak, de mate van vervuiling, de ligging van het dak en de mate van eventuele schade bepalen het kostenplaatje mee. Het onderhoud van een rieten dak kost gemiddeld 700-1400 euro per keer.

Denk je er over na om een rieten dak te plaatsen, maar twijfel je door de hoeveelheid en de kosten van het onderhoud? Heb je een rieten dak en heb je vragen over het onderhoud of wil je het dak laten onderhouden? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor een rieten dak

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.