Oorzaken en oplossing schimmel op muren

Vocht
the_title()

Er bestaan ongeveer 100-150 schimmelsoorten die zich binnen in je woning kunnen ontwikkelen. Schimmels hebben een vochtige ondergrond nodig om te kunnen groeien, ze komen dan ook vaak voor als je last hebt van vochtproblemen in je woning. Er zijn verschillende oorzaken die tot schimmels en vochtproblemen kunnen leiden. Elke oorzaak heeft een andere oplossing nodig. Ontdek oorzaken en oplossing schimmel op muren.

Hoe ontstaan schimmels

Schimmels ontwikkelen zich door het verspreiden van kleine schimmelsporen. Ze nestelen zich op oppervlakken, zoals muren, en ontwikkelen zich verder als het oppervlak waarop ze zich bevinden een aantal kenmerken heeft. Allereerst houden schimmels van vocht. Als de ondergrond vochtig is, kunnen schimmels zich erg makkelijk ontwikkelen. Als vocht gecombineerd wordt met één of meer van de volgende kenmerken, wordt het nog makkelijker voor de schimmel:

  • Genoeg voedingsstoffen in de ondergrond
  • Goede vochtconditie
  • Geschikte zuurtegraad
  • Goede temperatuur
  • Genoeg zuurstof

Gevolgen van schimmels

Schimmels kunnen tot allerlei problemen leiden. Afhankelijk van de soort schimmel, zijn er verschillende gevolgen. We sommen een aantal mogelijke gevolgen op:

  • Gezondheidsproblemen: luchtwegproblemen, allergieën, vermoeidheid, ontstekingen, …
  • Schade aan de constructie van je woning
  • Afbrokkelende verf, behangpapier of pleisterwerk
  • Vlekken
  • Vieze geurtjes in huis

Om al deze problemen te voorkomen, laat je vochtproblemen en schimmels dus best zo snel mogelijk oplossen.

Oorzaken schimmel op muren

Schimmels door hoge luchtvochtigheid

Een hoge luchtvochtigheid is een mogelijke reden waardoor schimmels kunnen ontstaan. Dit komt vooral voor in natte ruimtes, zoals een badkamer of keuken. Het vocht dat in deze plaatsen gebruikt wordt moet afgevoerd worden, anders blijft het in de ruimte hangen en stijgt de luchtvochtigheid. Zo wordt het een ideale broeiplaats voor schimmels. Schimmel die ontstaat door een hoge luchtvochtigheid, zie je vooral aan het bovenste gedeelte van de muren en het plafond.

Een hoge luchtvochtigheid maakt zich onder andere kenbaar in de vorm van condensatie. Hierbij hecht het vocht zich aan koude oppervlakken, zoals ramen.

Schimmels op vochtige muren

Een andere oorzaak van schimmels is opstijgend of doorslaand vocht.

  • Opstijgend vocht

Opstijgend vocht komt vanuit een lager gelegen ruimte, zoals de kelder. Als er te veel vocht in deze ruimte is, stijgt het vocht naar hogere ruimtes.

  • Doorslaand vocht

Doorslaand vocht is vocht dat via de buitenmuren naar binnen dringt. Dit komt vooral voor bij gevels die niet genoeg geïmpregneerd zijn of wanneer er geen spouwmuur is.

Koudebruggen

Ook koudebruggen kunnen tot vochtige plekken en bijgevolg schimmels leiden. Koudebruggen ontstaan meestal wanneer de isolatie van je woning niet optimaal is. Je merkt het, net zoals bij een hoge luchtvochtigheid, aan condensvorming.

Lekkage

Ook een lek kan tot vochtproblemen en schimmels leiden. Soms merk je dit op doordat je water- en energierekening plots sterkt stijgt.

Oplossing schimmel op muren

Om schimmels te voorkomen, behandel je best de oorzaak van de schimmel. Soms is de oorzaak duidelijk, soms wat minder. Het is een goed idee om een vakman in te schakelen: zij hebben de juiste apparatuur om de oorzaak van het vochtprobleem op te sporen en kunnen een geschikte oplossing bepalen. Hieronder bespreken we per probleem mogelijke oplossingen. De prijzen die besproken zijn, zijn richtprijzen. De exacte prijs die je moet betalen kan hiervan verschillen.

Hoge luchtvochtigheid: condensatievocht

Bij een hoge luchtvochtigheid is het belangrijk om goed te ventileren. Dit kan je doen door een ventilatiesysteem te installeren. Er bestaan centrale en decentrale ventilatiesystemen. Een centraal ventilatiesysteem kost gemiddeld 3000-8000 euro en een decentraal ventilatiesysteem 550-1500 euro.

Opstijgend vocht

Een veel gebruikte oplossing voor opstijgend vocht is de muren injecteren. Hierbij worden gaten geboord in de muren en in deze gaten wordt een vochtwerend middel gespoten dat een waterkerende laag vormt. Nadien worden de gaten gedicht met een waterdichte mortel. Muren injecteren kost ongeveer 100 euro per lopende meter.

Doorslaand vocht

Voor doorslaand vocht zijn er drie oplossingen die regelmatig gebruikt worden voor doorslaand vocht in buitenmuren:

  1. Muren verven met vochtwerende verf

Als er geen al te grote scheuren in je gevel zitten, is dit een goede oplossing. Gemiddeld betaal je hier 20-40 euro per vierkante meter voor.

  • Nieuwe gevelbekleding

Een tweede oplossing is een nieuwe, waterdichte gevelbekleding plaatsen. Zo verander je meteen het uiterlijk van je woning én het is een ideaal moment om gevelisolatie te plaatsen als je dit nog niet hebt. Hiervoor betaal je minstens 40 euro per vierkante meter.

  • Muren impregneren

Als je muren geïmpregneerd worden, wordt er een transparante beschermlaag op je gevel aangebracht. Dit kost ongeveer 8-12 euro per vierkante meter.

Koudebruggen

Als het vochtprobleem veroorzaakt wordt door koudebruggen, moet je je woning beter laten isoleren.

Lekkages

Een lek is vaak moeilijk op te merken. Vermoed je dat een lekkage de oorzaak is van je vocht- of schimmelprobleem? Dan schakel je best een vakman in. Zij hebben de juiste apparatuur om een lekdetectie uit te voeren. De prijs van een lekdetectie ligt rond de 300-500 euro.

Je kan de zichtbare schimmel laten verwijderen door een vakman. Je betaalt hier ongeveer 75-500 euro voor. Het voordeel hiervan is dat je zelf zeker niet in contact komt met de schimmel en je kan zeker zijn dat de schimmel goed verwijderd wordt. Om de schimmel zelf te verwijderen, kan je met een combinatie van water met bleekmiddel, soda of azijn over de schimmel wrijven tot het verdwijnt. Zorg er voor dat je jezelf goed beschermd zodat je niet in rechtstreeks contact komt met de schimmel. Onthoud ook dat dit geen definitieve oplossing is: pak zeker ook de oorzaak aan.

Voor het oplossen van vochtproblemen en schimmels is het sterk aangeraden een specialist in te schakelen. zij hebben de juiste kennis en vaardigheden om dit op een effectieve en veilige manier aan te pakken.

Vraag een gratis offerte aan voor vochtbestrijding

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.