Oorzaken en oplossingen voor water in de kelder

Vocht
the_title()

Water in de kelder leidt tot verschillende problemen. Onder andere schimmels, ongedierte en geurtjes zijn mogelijke gevolgen. Om dit te vermijden, zorg je er best voor dat je kelder zo waterdicht mogelijk is en water snel verwijderd wordt indien nodig. Er zijn meerdere oorzaken en oplossingen voor water in de kelder. In dit artikel lees je meer over de gevolgen, oorzaken en oplossingen.

Gevolgen water in de kelder

Afhankelijk van de hoeveelheid water er in je kelder staat en welke functie je kelder heeft, ben je misschien niet altijd meteen gealarmeerd wanneer er water in je kelder staat. Toch is het een goed idee vocht- en waterproblemen zo snel mogelijk op te lossen om kleine en grote problemen te vermijden. Hieronder sommen we enkele gevolgen van water in de kelder op:

  • Een vochtige kelder trekt ongedierte aan
  • Er ontstaan schimmels, algen en mossen
  • Het is slecht voor de gezondheid
  • Er ontstaan vochtplekken
  • Je energiekosten zullen oplopen
  • De constructie van je woning kan beschadigd worden
  • Er ontstaan vieze geurtjes
  • Verf-, behang- en pleisterlagen brokkelen van de muur
  • Bacterievorming

Oorzaken

Water in de kelder door regen en grondvocht

Bij langdurige of hevige regenbuien, bestaat er een kans dat de riolering al het water niet aankan. Hierdoor kan je kelder onder water lopen. Dit komt vooral voor bij hoge grondwatergehaltes.

De kans op water door regen en grondvocht is groter wanneer er scheuren en spleten in de keldermuur zitten

Door lekkages

Ook lekkages aan de waterleidingen of afvoerbuizen kunnen voor water in de kelder zorgen, net als een beschadigde rioolbuis. Het water dringt in dit geval via de muren of vloeren naar de kelder.

Het is niet makkelijk om te weten te komen of een lekkage de oorzaak is van water in je kelder omdat leidingen vaak niet zichtbaar zijn. Er zijn twee zaken die wijzen op een lekkage:

  1. Het water blijft staan, het gaat niet om terugkerende plassen
  2. Het komt vrij snel in de kelder terecht

Oplossingen

Voorkomen is beter dan genezen: je kan epoxyhars aanbrengen om capillaire opstijging te vermijden en een waterdichte coating aanbrengen. Ook is het belangrijk gaten en scheuren met watervaste reparatiemortel te dichten.

Wanneer de kelder al sterk is ondergelopen, kan je het water verwijderen met een opvoerpomp. De pomp zuigt het water uit de kelder en dumpt het in de tuin of afvalput.

Hieronder bespreken we enkele veelgebruikte technieken om waterproblemen in de kelder op te lossen. De prijzen die vermeld zijn, zijn richtprijzen. De exacte prijs hangt onder andere af van de ernst van het probleem en de grootte van je kelder. Dit vraag je best na bij een vakman.

Kelderdichting via bekuiping

Bij kelderbekuiping worden de muren van de kelder waterdicht gecementeerd. Eerst worden de muren afgekapt om te weten te komen waar het grondwater in de kelder dringt. Nadien worden deze lekken met een aangepast vulmiddel gedicht. Wanneer dit droog is worden er nog cementerings- en fixeerlagen aangebracht om de keldermuren volledig waterdicht te maken.

Geschikt voor: water in de kelder door grondwater

Gemiddelde prijs: kelder bekuipen langs binnen: 15-17 euro per vierkante meter, kelder bekuipen langs buiten: 60 euro per vierkante meter

Muren injecteren

Wanneer men muren injecteert, wordt er net boven het grondniveau gaten gemaakt in de muren. In deze gaten wordt een vochtwerende gel gespoten die uitzet waardoor er een barrière gevormd wordt voor opstijgend grondwater.

Geschikt voor: grondwater

Gemiddelde prijs: 100-150 euro per vierkante meter

Kelderdrainage

Als de druk van het grondwater te hoog is, wordt kelderdrainage vaak toegepast. Er wordt een vochtwerende noppenfolie over de bestaande kelderwanden en/of vloer geplaatst en nadien wordt er een nieuwe vloer en/of wand overheen geplaatst.

Het vocht wordt geabsorbeerd uit de bestaande wanden en vloer via het drainagesysteem. Ook het voorkomt dat er vocht in de nieuwe wanden en vloer komt. Het geabsorbeerde vocht wordt afgevoerd via de riolering.

Geschikt voor: te hoog grondwater

Gemiddelde prijs: 3000-10.000 euro

Lekdetectie & lek dichten

Als je vermoed dat er een lek is, schakel je best een vakman in. Zij hebben het juiste materiaal om het lek te detecteren en dichten. De manier waarop dit gebeurt, hangt af van de ernst van het lek.

Geschikt voor: een lekkage

Gemiddelde prijs: 300-400 euro

Heb je regelmatig water in de kelder staan of vermoed je dat je kelder niet volledig waterdicht is? Laat dit dan zo snel mogelijk oplossen. Je laat deze werken best over aan een vakman. Meer informatie over de oorzaken en oplossingen voor dit probleem kan je ook bij hen te weten komen.

Vraag een gratis offerte aan

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.