Plinten verven

Schilderwerken
the_title()

Wanneer je je huis een opfrisbeurt geeft door bijvoorbeeld je muren een nieuwe laag verf te geven is het altijd een aanrader om ook je plinten op te frissen. Zo blijven je muur en je plinten goed op elkaar afgestemd. Het is aangeraden om eerst je plinten te verven en dan pas je muren. Het is namelijk gemakkelijker om later muurverf van je plinten te verwijderen dan om lakverf van je muren te verwijderen. Wil je je plinten verven, maar weet je niet waar te beginnen? In dit artikel geven we je enkele tips en tricks mee om je plinten te schilderen. Je kan er natuurlijk ook altijd voor kiezen om dit door een schilder te laten doen.

De voorbereiding

Voor je je plinten verft, geef je ze best een goede schoonmaakbeurt. Het is belangrijk dat de plinten goed ontvet worden. Daarnaast check je je plinten best op beschadigingen. Zijn er bijvoorbeeld gaten in de plinten die eerst nog opgevuld moeten worden? Dit doe je best met een universele houtplamuur. Stof je plinten zeker nog een keer goed af.  Als laatste is het belangrijk om je vloer af te dekken en de randen van de plinten af te plakken met tape. Zo voorkom je dat je tijdens het verven alle kleine gemorste druppels verf en kleine foutjes moet opkuisen. Ben je van plan om ook een nieuwe vloerbedekking te laten leggen? Dan verf je best eerst je plinten en je muren en moet je je geen zorgen maken over verf morsen op je oude vloer.

De plinten gronden

Met de plinten gronden bedoelen we dat je eerst een laag grondverf op de plinten aanbrengt. Dit zorgt ervoor dat de uiteindelijke laklaag zich beter hecht en ook een betere dekking krijgt. De grondverf wordt steeds aangebracht in een neutrale kleur. Is je uiteindelijke lakkleur een lichte kleur, dan gebruik je best witte grondverf. Wil je je plinten in een eerder donkere kleur? Dan kies je best voor een grijze grondverf. Voor het aanbrengen van de verf gebruik je voor de randen best een kwast. Hierbij kijk je best even of er geen losse haren zijn in de kwast die je er uit kan halen. Zo voorkom je dat er losse haren in je verflaag komen te zitten. Zowel de grondverf als de laklaag breng je best eerst aan met de houtnerf mee en in een tweede laag tegen de houtnerf in.

De grondverf heeft 1 tot 3 uur droogtijd nodig. Merk je na het drogen dat de grondlaag niet helemaal glad is? Dan kan je deze nog lichtjes bijschuren met een fijne schuurspons. Ook is het belangrijk om je plinten nog een keertje af te stoffen en eventueel nog een keer te ontvetten.

De plinten verven

Na de voorbereiding en het aanbrengen van de grondverf, kan je je plinten de laklaag geven. Hiervoor gebruik je best een houtlak. Voor je begint moet je deze nog even mengen met een roerhoutje. Voor een ideaal resultaat zijn er meestal twee lagen lak nodig, zo maak je je plinten net iets stootvaster. Tussen de twee lagen wacht je best een vijftal uur.

Voor het beste resultaat verwijder je de afplaktape na het schilderen wanneer de verf nog niet helemaal droog is. Zo voorkom je dat je de geschilderde laag beschadigt. De laklaag heeft hierna nog een weekje tijd nodig om goed uit te drogen en vooral om uit te harden om nieuwe scheuren en putten te voorkomen van bijvoorbeeld meubels die tegen de plinten geplaatst worden of stofzuigers die tegen de randen van de plinten botsen.

Een professionele schilder inschakelen om je plinten te verven?

Wil je graag dat het verven van je plinten nauwkeurig gebeurt of wil je er zelf de tijd niet in steken? Dan kan je altijd een schilder contacteren. Je kan er ook voor kiezen om afgelakte plinten te bestellen en te laten plaatsen.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.