Wat is de prijs van een airconditioning?

Airconditioning
the_title()

Nu de zon vaker schijnt en de temperatuur stijgt, kan het ook in huis erg warm worden. Een te warme temperatuur in huis is onaangenaam. De meest effectieve manier om de temperatuur dragelijker te maken, is een airco installeren. Op deze manier kan je de temperatuur in huis makkelijk controleren zodat je ook tijdens de zomer een aangename woonomgeving hebt. Bij onze werkmannen vindt je zeker meer informatie over verschillende soorten airco’s en de prijs van airco.

Waarom een airco?

Het belangrijkste voordeel van een airco is dat het de temperatuur in huis tijdens hete zomerdagen laat dalen. Sommige airco’s kunnen je woning in de winter ook verwarmen. Daarnaast hebben een groot deel van de aircosystemen een vochtregelaar die het vochtgehalte in je woning op peil houdt en filtert het de lucht. 

Airco kan dus bijdragen tot een warm of fris huis. Het is echter ook belangrijk je woning goed te isoleren: zo zal de hitte minder snel in je huis komen in de zomer en zal de warmte binnenblijven in de winter. Met een goede isolatie zal je minder snel airco moeten gebruiken. Dit is goed voor het milieu en je portemonnee.

Soorten airco

Er bestaan een aantal verschillende soorten airco. Hieronder worden de belangrijkste soorten en hun voor- en nadelen kort besproken:

Split airco

Dit is de meest gebruikte airco. Het bestaat uit een binnen- en buitenunit en is geschikt om één ruimte te verkoelen.

Een voordeel van dit type airco is dat het weinig geluidshinder veroorzaakt. Daarnaast neemt het ook niet veel ruimte in beslag. Nadelen zijn dat het niet verplaatsbaar is en de prijs van de installatie aan de hoge kant kan is.

Multisplit airco

Een multi-split airco kan meerdere ruimtes verkoelen. Er kunnen tot vijf binnenunits (airconditioners) op één buitenunit (de motor) aangesloten worden.

De nadelen van dit type airco zijn dezelfde als die van de split airco: het is niet verplaatsbaar en de installatiekosten zijn hoog.

Airco zonder buitenunit

Het voordeel van deze airco is duidelijk: er is geen buitenunit nodig. De nadelen bij deze soort zijn het feit dat het niet verplaatsbaar is en de installatiekosten. Ook is de prijs van de airco zelf hoger.

Mobiele airco

Deze soort airconditioner is ideaal als je de airco niet vaak nodig hebt. Er bestaan twee soorten: monoblock mobiele airco en split airco. Deze airco is wel verplaatsbaar en eerder goedkoop. Een nadeel is dat het weinig vermogen heeft. 

VRF systeem

Een VRF-systeem kan gebruikt worden om verschillende ruimtes te koelen of verwarmen. Het is geschikt voor grote ruimtes. Nadelen zijn dat het systeem duur is, de installatiekosten hoog zijn en het veel energie verbruikt.

Prijs airco

De prijs van een airconditioning hangt af van verschillende factoren. De uiteindelijke prijs wordt onder andere bepaald door de oppervlakte die gekoeld moet worden, het vermogen dat je nodig hebt, de soort airco, de installatiekosten, het merk, het btw-tarief (als je woning ouder is dan tien jaar en je de airco laat plaatsen door een professional, betaal je slecht 6% btw in plaats van 21%) en extra opties zoals een afstandsbediening, onderhoudscontract, … 

Over het algemeen wordt zo’n 60% van de prijs bepaald door materiaalkosten, 25%  gaat naar installatiekosten en ongeveer 5% zijn voorrijkosten. De overige 10% zijn extra opties.

De gemiddelde prijs per soort airco:

Soort aircoGemiddelde prijs airco inclusief installatie, btw en voorrijkosten
Split airco€ 1250-2250
Multi-split airco€ 2000-2950
Airco zonder buitenunit€ 1300-2150
Mobiele airco€ 300-650

In de tabel hieronder worden de gemiddelde prijzen van een airconditioner die een woonkamer of slaapkamer kan verkoelen weergegeven, afhankelijk van de grootte van de ruimte en het vermogen:

Soort aircoAantal kubieke meter VermogenPrijs airco
Inbouw airco systeem voor een woonkamerTot 70 kubieke meter

Tot 170 kubieke meter

Tot 240 kubieke meter
2,5 kW

5 kW

7 kW
Ongeveer € 755

Ongeveer € 1455

Ongeveer € 1755
Mobiele airco voor een woonkamerTot 70 kubieke meter1,5 kWOngeveer € 200-450
Airco voor een slaapkamerTot 70 kubieke meter

Tot 120 kubieke meter

Tot 170 kubieke meter
2,5 kW

3,5 kW

5 kW
Ongeveer € 755

Ongeveer € 1255

Ongeveer € 1455

Een goed onderhoud is belangrijk om het functioneren van je airco op peil te houden. Dit doe je daar de filter van je airco regelmatig schoon te maken. Het is ook aangeraden jaarlijks een onderhoud te laten uitvoeren door een specialist.

Ben je overtuigd van de voordelen die een airco kan bieden en wil je graag weten welke soort het best bij je pas of wil je graag meer informatie? Neem dan contact op met een vakman. 

Vraag een gratis offerte aan voor een airconditioner

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.