Wat is de prijs van een laadpaal voor elektrische auto?

Elektriciteit
the_title()

Een elektrische auto moet natuurlijk ook opgeladen worden. Dit kan via een laadpaal of via een snellaadstation en vaak ook via een standaard stopcontact. Sommige mensen kiezen ervoor om thuis enkel gebruik te maken van de stopcontact-optie en de wagen verder op te laden op specifieke oplaadpunten, maar het is vaak voordelig om te bekijken of een laadpaal bij je thuis een optie kan zijn. Overweeg je om een laadpaal bij je woning of werkplaats te laten installeren? Lees dan zeker even dit artikel over de verschillende opties en de prijzen voor het installeren van laadpaal voor een elektrische auto.

Voordelen laadpaal voor een elektrische auto

Het opladen van je elektrische wagen via een laadpaal gaat een stuk sneller dan via een stopcontact. Door het gebruik van een laadpaal kan je soms wel tot 5 uur oplaadtijd besparen. Daarnaast loop je bij een laadpaal ook geen risico op het oververhitten van je stopcontact en moet je dus minder rekening houden met veiligheidsrisico’s. Als je thuis efficiënt je wagen kan opladen, bespaar je vaak ook kosten. Het is goedkoper om gebruik te maken van je eigen stroom dan de stroom van openbare laadpunten.

Soorten laadpaal voor een elektrische auto

Bij een laadpaal kan je kiezen voor een monofasig of een driefasig systeem. Dit gaat voornamelijk over de capaciteit en het laadvermogen van je laadpaal.

Monofasig

Bij een monofasige laadpaal gaat de stroom door twee draden. Dit wilt zeggen dat deze soort laadpaal een lager laadvermogen heeft en je dus ook op een langere oplaadtijd moet rekenen. Een ander nadeel van de 1-fase laadpaal is dat er een risico is op stroomoverbelasting. Dit kan voorkomen worden door je stroom en je laadpaal ‘af te zekeren’ of door voor een 1-fase laadpaal te kiezen met de functie ‘Dynamic Load Balancing’, dit zorgt ervoor dat de stroom van je laadpaal evenwichtiger gebruikt kan worden door bijvoorbeeld een snellere laadsnelheid op momenten dat je weinig stroom verbruikt zoals bijvoorbeeld in de nacht. Een monofasig laadsysteem valt te vergelijken met het gebruik van een standaard stopcontact.

Driefasig

Een driefasige laadpaal werkt met stroom die via vier draden loopt. Het belangrijkste aspect om rekening te houden bij de driefasige laadpaal is dat je moet bekijken of je elektrische auto compatibel is met dit soort laadpaal. Het grootste voordeel aan deze soort laadpaal is dat de oplaadsnelheid zeer snel is.

Prijs laadpaal

Gemiddeld betaal je voor een elektrische laadpaal tussen de 500 en 1500 euro, dit inclusief plaatsingskosten. De prijs hangt af van hoe hoog de plaatsingkosten liggen, welke soort laadpaal je laat installeren en of je voor bepaalde extra opties kiest zoals bijvoorbeeld de ‘Dynamic Load Balancing’ functie of een verbinding met je smartphone.

De prijs is ook afhankelijk van het soort laadkabel waar gebruik van wordt gemaakt. Een laadpaal met een vaste kabel heeft als voordeel dan je niet moet knoeien met losse kabels zoals vaak wel nodig is bij openbare laadstations. Een laadpaal zonder vaste kabel is meestal ook een pak duurder. Hierbij kan je rekenen op een gemiddelde prijs tussen de 500 en de 3000 euro.

De duurste optie die je hebt is de snellader. Dit soort laadpaal kan je elektrische auto opladen in een halfuur of een uur. Daarvoor moet je natuurlijk wel wat geld kunnen neerleggen. De prijs van een snellaadpaal is gemiddeld 3400 euro.

Je goedkoopste optie is een thuislader, ook wel een mobiele laadpaal genoemd. Dit is een lader om aan te sluiten op je standaard stopcontact. Dit tussenstuk kost tussen de 400 en 700 euro.

Naast de kosten van de laadpaal zelf moet je niet enkel rekening houden met de installatiekosten, maar ook met de kosten van de verplichte keuring die eraan vasthangt. Voor deze keuring ben je ongeveer 150 tot 200 euro kwijt. Het is ook mogelijk dat je om een laadpaal te laten plaatsen je eerst je elektriciteitsnetwerk moet verzwaren. Of dit nodig is is afhankelijk van je huidige elektriciteitsnetwerk en -vermogen. De kosten voor de verzwaring van je elektriciteitsnetwerk zijn zeer verschillend en kunnen liggen tussen de 150 en de 1200 euro.

Prijzen zijn natuurlijk sterk afhankelijk van de installateur van de laadpaal. Contacteer en vergelijk meerdere installateurs van laadpalen door een aanvraag te doen bij TrustUp.

Vraag een gratis offerte aan voor het installeren van laadpaal voor een elektrische auto.

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.