Wat is de prijs van metselwerken per m²?

Bouwen
the_title()

De prijs van metselwerken per m² is afhankelijk van verschillende factoren. Onder andere het soort metselwerk, de stenen, materialen en eventuele voorbereidende werken spelen een rol. In dit artikel kom je meer te weten over het totale kostenplaatje.

Soorten metselwerken

Een metser houdt zich voornamelijk bezig met het bouwen van muren met bakstenen of andere blokstenen. Je schakelt ze voornamelijk in bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. Naast het metsen van de stenen, bereiden ze de metselwerken voor en kunnen ze je alle nodige informatie geven over verschillende types baksteen, metselverbanden en voegtypes. Ook voor informatie over gevelbekleding en -isolatie kan je vaak op hen rekenen. Heb je bepaalde vragen, wil je meer informatie of heb je behoefte aan advies voor jouw specifieke project? Neem dan contact op met een vakman.

Het soort metselwerk heeft een grote invloed op de totale prijs van de metselwerken. Je kan bijvoorbeeld één muur laten metselen, een binnenmuur, een spouwmuur, een buitenmuur of een volledige woning. Uiteraard zal je meer betalen voor een woning dan voor één kleine muur. Hieronder sommen we kort een aantal veelvoorkomende metselwerken op.

Nieuwbouw metselen

Metselwerken zijn een belangrijk onderdeel van de ruwbouw van een gebouw. Tegenwoordig wordt er vaak een binnenmuur, buitenmuur en spouwruimte gecreëerd. Binnenmuren die niet zichtbaar zijn worden vaak gemaakt van snelbouwstenen, buitenmuren krijgen vaak meer esthetische bakstenen. Bakstenen kunnen ook gebruikt worden om bijvoorbeeld tuinmuren, een scheidingswand, een douchemuur of een schoorsteen te metselen. Heb je een bepaald idee voor de metselwerken van je nieuwbouwproject, maar twijfel je of dit mogelijk is? Contacteer dan een metser.

Aanbouw metselen

Ook voor aanbouw zijn metsers erg belangrijk. Doormiddel van metselwerken kan je makkelijk de stijl van je huidige woning doortrekken naar de aanbouw.

Schoorsteen metselen

Een schoorsteen is onderdeel van het dak én de gevel. Om alles mooi in elkaar te laten doorlopen wordt vaak dezelfde steen van de gevel gebruikt om de schoorsteen te metselen. Dit is een complexe klus omdat er met veel precisie gewerkt moet worden en hoogtewerken een aantal vaardigheden vereisen. De precisie is belangrijk omdat het metselwerk goed moet aansluiten op het dak om vocht- en isolatieproblemen te vermijden en de schoorsteen een goede rookafvoer moet garanderen.

Kleine metselwerken

Veel metselaars komen graag naar je toe voor kleinere werken, zoals een brievenbus, tuinmuur of vijver. Bij kleine metselwerken moet vaak extra precies gewerkt worden, waardoor dit complexe projecten zijn.

Siermetselwerken

Met mooie bakstenen en siermetselwerken kan je een mooie en unieke muur creëren. Denk bijvoorbeeld aan een boogveld boven het raam, vlechtingen of rollagen. Deze constructies zijn vrij complex. Je probeert dit beter niet zelf uit als je geen ervaring hebt.

Herstellingen

Op termijn kunnen gemetselde muren beschadigen. Als je barsten opmerkt in de bakstenen, er scheuren in de muur zitten of de voegen loskomen, is het tijd om je muur te laten renoveren. Kapotte bakstenen worden vervangen door nieuwe bakstenen en de voegen worden vaak opnieuw gezet. Regelmatig wordt er meteen nieuwe gevelbekleding geplaatst omdat het moeilijk is om dezelfde kleurschakeringen te krijgen met een combinatie van oude en nieuwe stenen. Het ideale moment dus om je woning van een nieuwe look te voorzien!

Wat bepaalt de prijs van metselwerken?             

Zoals hierboven al beschreven staat, speelt het soort metselwerk, de complexiteit van het project en het te metselen oppervlakte een grote rol. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken die de prijs mee bepalen: is de locatie van de metselwerken bovengronds of ondergronds? Is het metselwerk dragend of niet dragend? Welk type steen kies je? Is je bodem in orde of moeten er nog voorbereidende werken gebeuren? Moet er geïsoleerd worden, heb je steigers nodig of komt de vakman van ver waardoor je meer voorrijkosten betaalt? Al deze factoren en nog heel wat anderen, zullen het kostenplaatje beïnvloeden.

Doe-het-zelvers proberen soms hun eigen muur te metselen. Fouten worden echter snel gemaakt: een te kleine voegdikte, mortel verkeerd aanmaken, het metselverband niet goed uitvoeren, … Dit kan tot allerlei problemen leiden. Het is dan ook een goed om idee een professionele metser in te schakelen.

Aangezien elk project verschilt en de prijs van zoveel factoren afhangt, kunnen we geen duidelijk prijsoverzicht geven. Voor een precieze prijsschatting voor jouw project, vraag je dus best één of meerdere offertes aan. Hieronder geven we je al een overzicht met richtprijzen.

Prijs metselwerken per m²

voor het metselen van een standaard muur van baksteen betaal je ongeveer 100-125 euro per vierkante meter, inclusief stenen. Voor het voegen van een muur betaal je vaak tussen de 10-15 euro voor standaard voegwerk. In de tabel hieronder zie je een aantal richtprijzen. Onthoud dat de prijs van jouw project hiervan kan verschillen.

MetselwerkenPrijs per m²
Standaard metselwerk exclusief materiaalkosten55-60 euro
Binnenmuur met snelbouwstenen85-100 euro
Buitenmuur115-130 euro
Halfsteens muur met bakstenen100-125 euro
Spouwmuur220-250 euro

Wil je geld besparen? Vraag dan een aantal offertes aan en vergelijk wie je de meest voordelige service kan bieden. Daarnaast kan je een vakman uit de buurt kiezen om te besparen op voorrijkosten, jezelf goed informeren over verschillende steensoorten en eventueel een goedkopere variant kiezen, een deel van de werken zelf doen als je dit kan, nakijken of je recht hebt op premies, …

Heb je nog vragen of wil je de geschikte vakman voor jouw project vinden? Neem dan contact op met een metser.

Vraag een gratis offerte voor metselwerken

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.