Wat is de prijs van een nieuwe voordeur?

Ramen en deuren
the_title()

Je voordeur vervult een erg belangrijke functie: inbrekers buitenhouden. Daarnaast draagt het bij aan een goede isolatie van je woning en bepaalt het de esthetiek van je gevel mee. Een kwalitatieve deur is dus belangrijk. In dit artikel vertellen we je alles over de prijs van een nieuwe voordeur.

Welke factoren spelen een rol bij de prijsopbouw van een nieuwe voordeur?

Gemiddeld kost een nieuw voordeur zo’n 180-1100 euro, de prijs kan dus duidelijk sterk variëren. Een belangrijke factor die meespeelt is het materiaal. Hoe kwalitatiever, hoe duurder. Daarnaast heeft het formaat van je voordeur invloed. De standaardafmetingen van een voordeur zijn 150×90 centimeter. Wijkt je deur hier van af? Dan moet je een deur op maat laten maken, wat duurder is. Ook de afwerking speelt een rol: de kleur, beglazing of eventuele versieringen.

Naast de bovengenoemde factoren, heb je nog andere keuzes te maken. Je kan je voordeur bijvoorbeeld extra beveiligen tegen inbrekers of een brandwerende deur plaatsen. Dit is zeker een meerwaarde, maar zal je ook meer kosten. Tot slot moet je natuurlijk ook nog rekening houden met een aantal andere kosten, zoals arbeidskosten.

Hieronder gaan we dieper in op een aantal zaken.

Materiaal

Het materiaal en de kwaliteit van dit materiaal spelen een grote rol. Hieronder bespreken we de kenmerken van PVC, hout en aluminium, gevolgd door een de goedkoopste prijs waarvoor je een deur kan vinden per materiaal en de gemiddelde prijs. Deze prijzen zijn richtprijzen en kunnen sterk variëren afhankelijk van de overige keuzes die je maakt.

PVC

Pvc voordeuren bevinden zich in de goedkopere categorie. Dit materiaal heeft een aantal voordelen: het gaat lang mee en je kan verschillende kanten op met het uiterlijk. Daarnaast vereist een pvc-deur weinig onderhoud en is de isolatiewaarde hoog. Nadelen zijn dat het een krasgevoelig materiaal is en het niet goed tegen hoge temperaturen kan.

Hout

Ook met een houten deur kan je verschillende kanten op qua uiterlijk. Hout is stevig en isoleert goed. Een mogelijk nadeel is dat houten voordeuren meer onderhoud nodig hebben, onder andere om verkleuring door de zon te vermijden.

Aluminium

Aluminium voordeuren passen qua uiterlijk perfect bij een modern ogende woning. Aluminium is bestand tegen hoge temperaturen, gaat lang mee en heeft weinig onderhoud nodig. Een nadeel aan aluminium voordeuren is dat ze krasgevoelig zijn en duurder dan de andere materialen.

MateriaalStartprijsGemiddelde prijs
PVC voordeur€ 180€ 550
Houten voordeur€ 450€ 900
Aluminium voordeur€ 800€ 1100

Aarzel niet om contact op te nemen met een plaatser ramen en deuren voor meer informatie of een offerte.

Hang- en sluitwerk

De belangrijkste functie van een voordeur is er voor zorgen dat mensen niet zomaar in je woning kunnen. Een kwalitatief hang- en sluitwerk is om deze reden erg belangrijk. Een veiligheidsslot vind je al vanaf 13 euro, maar de prijs kan evengoed oplopen tot 300 euro. De duurdere opties beveiligen logischerwijze beter dan de goedkopere. Ook kwalitatieve veiligheidsscharnieren zorgen er voor dat je deur minder snel opengebroken wordt.

Energieprestatie

Om warmteverlies in je woning te vermijden, moet je goed isoleren. Ook bij deuren is dit van belang. De isolatiewaarde van PVC is uitstekend en die van hout is ook goed. Aluminium isoleert minder goed van zichzelf, maar de profielen kunnen makkelijk geïsoleerd worden. Als er beglazing in je deur zit, moet je ook rekening houden met de isolerende eigenschappen van het glas.

Afwerking

Met de afwerking van een voordeur kan je allerlei kanten op. Beglazing, kleuren, versiering, reliëf of een speciale klink, het kan allemaal. Je kan je voordeur simpel houden, maar even goed voor een unieke deur kiezen. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de prijs van je voordeur. Heb je vragen over de afwerking van je deur? Neem dan contact op met een schrijnwerker of plaatser van ramen en deuren.

Premies

Wil je graag een kwalitatieve, veilige en mooie nieuwe voordeur, maar is je budget beperkt? Geen zorgen, misschien heb je wel recht op een premie. Hieronder sommen we twee premies op waar je mogelijk recht op hebt.

Vlaamse overkoepelende renovatiepremie

Vervang je het glas en het schrijnwerk van je buitendeur? Is je woning ouder dan 30 jaar en bezit je geen andere woningen? Dan kan je misschien gebruik maken van deze premie. Je moet minstens 2500 euro aan facturen voorleggen, exclusief BTW. Als je een simpele voordeur vervangt, is dit bedrag meteen erg hoog, maar de premie is ook van toepassing op ramen. Zijn je ramen ook aan vervanging toe? Dan is dit ideaal. Je krijgt 20-30 procent van het totale factuurbedrag exclusief BTW terug. Het exacte percentage hangt af van je belastbaar inkomen.
Je kan de premie aanvragen nadat de werken zijn uitgevoerd. Dit doe je via het aanvraagformulier dat je terugvindt op de website van de Vlaamse overheid. Controleer voordat je aan de werken start zeker of je aan alle voorwaarden voldoet om recht te hebben op de premie. Een plaatser ramen en deuren ken je hier eventueel bij helpen.

Verlaagd BTW-tarief voor nieuwe ramen en deuren

Is je woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je slechts 6% BTW in plaats van de gebruikelijke 21%. Ook hierbij zijn er, naast de ouderdom van je woning, een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen.
Heb je nog vragen, nood aan advies of wil je offertes? Aarzel niet om een aanvraag te doen bij TrustUp.be, zo kan je meerdere plaatsers van ramen en deuren of schrijnwerkers met elkaar vergelijken.

Vraag een gratis offerte voor een nieuwe voordeur te laten zetten

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.