Wat is de prijs van een thuisbatterij?

Duurzame energie
the_title()

Zonnepanelen zorgen voor een grote besparing op je energierekening. Er zijn echter ook heel wat momenten dat de zon niet schijnt en je de energie die je nodig hebt niet uit de zon kan halen. Dit valt op te lossen door je energieverbruik af te stemmen op de zonne-uren of door een thuisbatterij te installeren. Een thuisbatterij slaat energie op wanneer zonnepanelen een overschot energie produceren, zodat deze energie gebruikt kan worden op momenten dat de zon niet schijnt. In dit artikel vind je meer informatie over thuisbatterijen, de prijs en de terugverdientijd.

Wat is een thuisbatterij?

Als je zonnepanelen hebt zonder thuisbatterij wordt zonne-energie doorgegeven aan het elektriciteitsnet als er een overschot energie geproduceerd wordt. Deze energie kan je dus niet meer zelf gebruiken, waardoor je op de uren dat de zon niet schijnt zelf energie zal moeten opnemen van het elektriciteitsnet.

Een thuisbatterij slaat het overschot op, waardoor de energie later gebruikt kan worden. Zo kan de geproduceerde energie ook ’s nachts of als het sterk bewolkt is gebruikt worden. Een ander voordeel is dat je zelf in het geval van een stroompanne nog steeds energie hebt. Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij, zorgt er dus voor dat de zonnepanelen rendabeler worden en je energierekening bijgevolg lager. Op deze manier kan je zelfvoorzienend worden op gebied van energie. 

De batterij is eenvoudig te installeren en vergt geen onderhoud. Een nadeel is dat het vrij groot is, maar het is mogelijk een thuisbatterij buiten te installeren als er plaatsgebrek is.

Ook zonder zonnepanelen kan je een thuisbatterij gebruiken. In dit geval kan energie op goedkopere momenten, bijvoorbeeld door het nachttarief, opgeslagen worden zodat er op duurdere momenten energie aan de goedkope prijs gebruikt kan worden. Dit prijsverschil is echter niet groot en de terugverdientijd is in dit geval erg lang. De kans is klein dat je zonder zonnepanelen voordeel haalt uit een thuisbatterij. 

Prijs thuisbatterij en terugverdientijd

Thuisbatterijen zijn relatief nieuw en mede hierdoor aan de dure kant. Een thuisbatterij kost ongeveer 4000 tot 10000 euro.  De prijs wordt bepaald door de capaciteit en de kwaliteit van de cellen. Gemiddeld ligt de capaciteit tussen 3 kWh en 14 kWh. Hoeveel je precies nodig hebt, hangt af van je energieverbruik. De totale prijs wordt berekend op basis van de gemiddelde prijs per opgeslagen kWh verspreid over de totale levensduur van de batterij.

Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is niet rendabel. Een gemiddeld gezin bespaart hier slechts 100 euro per jaar mee. In dit geval is het de investering dus niet waard.

Als je wel zonnepanelen hebt, is de terugverdientijd korter. Met een thuisbatterij kan de zelfconsumptie stijgen van 30 % tot 70 %. Of een thuisbatterij rendabel is, hangt af van verschillende factoren. Onder andere de capaciteit van de batterij, de levensduur, de hoeveelheid energie die verbruikt wordt, de opbrengst van de zonnepanelen en of je al dan niet gebruik kan maken van een premie.

Gemiddeld is de terugverdientijd van een thuisbatterij die gecombineerd wordt met zonnepanelen minstens 10 jaar, maar het kan ook veel langer duren. Dit kan verschillen afhankelijk van de prijs van de thuisbatterij en je verbruik. Over het algemeen wordt er tussen de 200 euro en 1000 euro per jaar bespaard. 

Op termijn zal de plaatsing van een thuisbatterij waarschijnlijk nuttig worden voor meerdere mensen: energieprijzen blijven stijgen en de plaatsing zal waarschijnlijk goedkoper worden. Of een thuisbatterij in jouw geval nu al voor een besparing kan zorgen, hangt dus af van verschillende factoren. Je laat dit best bekijken door een expert.

Premie

Er zijn een paar manieren om de kosten te drukken. Als je woning ouder is dan tien jaar, heb je recht op een verlaagd btw tarief: je betaalt dan slecht 6%. 

Daarnaast is het tot eind 2021 mogelijk om een premie aan te vragen wanneer je een thuisbatterij koopt of leaset. Hier zijn enkele voorwaarden aan verbonden. Onder andere:

  • De premie moet uiterlijk 6 maanden na datum van de eindfactuur aangevraagd worden.
  • De thuisbatterij moet aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet in Vlaanderen.
  • Een elektrotechnisch installateur moet de batterij plaatsen.
  • Je moet eigenaar zijn van zonnepanelen met een maximaal omvormvermogen van 10 kVa of van een decentrale productie-installatie voor elektriciteit met een maximaal vermogen van 10 kW.
  • De batterij moet zeker tien jaar aangesloten blijven op hetzelfde EAN-nummer.
  • Je moet een digitale meter hebben.
  • Het batterijsysteem moet aangemeld zijn bij de netbeheerder voor eind 2021.

Vanaf 1 april 2021 kan de aanvraag online gebeuren via de website van het Vlaamse Energie- en klimaatagentschap. 

Is een thuisbatterij rendabel voor mij?

De prijs is zelfs met een premie een grote investering. De terugverdientijd is lang en niet iedereen haalt hier voordeel uit. Afhankelijk van je verbruik en de prijs van de batterij die je nodig hebt, zal het al dan niet rendabel zijn. Het is belangrijk om goed uit te zoeken of een thuisbatterij op termijn voor een besparing kan zorgen in jouw situatie. Om dit te weten te komen schakel je best een expert in.

Vraag een gratis offerte aan voor thuisbatterij

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.