Wat is de prijs van zonnepanelen?

Duurzame energie
the_title()

De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren sterk gedaald: in 2020 lagen de kosten 65% lager dan in 2010. Zonnepanelen leveren groene energie en verlagen je energierekening. Investeren in zonnepanelen is niet goedkoop, maar die investering is snel terugverdiend en je haalt er veel voordeel uit. De overschakeling van de terugdraaiende teller naar een digitale meter verandert dit niet. Ook zijn er premies om de kosten te drukken. In dit artikel vind je de gemiddelde prijzen van zonnepanelen, factoren die hier invloed op hebben, de gemiddelde terugverdientijd en extra uitleg over de beschikbare premie. 

Gemiddelde prijs zonnepanelen

Het grootste deel van de installateurs drukken hun prijs uit per wattpiek (Wp). Wattpiek geeft het vermogen van de installatie weer. Je kan er best voor zorgen dat je zonnepanelen niet over produceren: hier heb je zelf niets aan. Als er voldoende geproduceerd wordt voor jouw jaarlijks verbruik, is het goed. Meer vermogen creëren maakt de plaatsing enkel duurder.

Je kan te weten komen hoeveel killowattuur (kWh) je per jaar nodig hebt door naar je energieverbruik te kijken op de eindafrekening van je elektriciteitsleverancier.

De gemiddelde prijs van zonnepanelen per kWp is ongeveer 1484 euro, maar dit verschilt per huishouden. 

Wat bepaalt de prijs van zonnepanelen?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van de installatie van zonnepanelen. 

Type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten panelen. Welk paneel je best kiest, hangt af van jouw dak. Je laat je voor deze keuze best bijstaan door een vakman. Hieronder bespreken we vier types:

  1. Monokristallijne zonnepanelen: deze zonnepanelen hebben een intensief productieproces en zijn hierdoor 5-10 % duurder dan polykristallijne panelen. Ze hebben het hoogste rendement, ongeveer 16-20 % per vierkante meter, en worden hierdoor aangeraden bij beperkte dakoppervlakken.
  2. Polykristallijne zonnepanelen: deze zonnepanelen hebben een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het rendement is iets lager dan bij de vorige zonnepanelen (12-16 % per m²), maar als er ruimte is voor een groter aantal panelen, kan er evenveel energie opgewekt worden. 
  3. Amorfe of dunne-film zonnepanelen: deze panelen zijn het goedkoopst. Ze zijn geschikt voor grote oppervlakken die niet veel gewicht aankunnen. Deze zonnepanelen zijn ongeveer 20 % goedkoper dan kristallijne panelen. Het rendement is wel maar 6-10 %. Er zijn dus veel meer panelen nodig voor hetzelfde aantal energie.
  4. Glasglas zonnepanelen: deze panelen zijn relatief nieuw. Ze hebben de langste levensduur.  Het aanbod is beperkt en de kosten liggen ongeveer 20 % hoger.

Merken

Een andere factor die de prijs mee bepaalt is het merk. De verschillende merken van zonnepanelen zijn opgedeeld in drie segmenten of tiers: tier 1 zijn topmerken. De prijs ligt 10-40 % hoger, maar ze zijn kwalitatief en betrouwbaar. Tier 2 is ook goed. Tier 3 wordt afgeraden.

Prijs van omvormer

Zonnepanelen wekken gelijkstroom op en de omvormer zet dit om naar wisselstroom. Hoe meer de omvormer moet kunnen produceren, hoe hoger de prijs. Het vermogen dat je nodig hebt van de omvormer hangt af van die van je zonnepanelen. Voor een normale installatie is de prijs ongeveer 1200 euro.

Aantal panelen

Hoe meer panelen je nodig hebt, hoe duurder de installatie. De prijs per paneel daalt wel als de installatie groter wordt. Hoeveel panelen je nodig hebt, hangt af van twee elementen:

  1. Het vereiste vermogen
  2. Het piekvermogen

Formule: aantal panelen = vereiste vermogen/piekvermogen

Werkuren montage

Allereerst is er een dak analyse nodig. Een aannemer bekijkt wat het dak precies nodig heeft. Het aantal werkuren hangt onder andere af van de grootte en de complexiteit van het dak.

Plat of hellend dak

Platte daken hebben meer montagemateriaal nodig en zijn hierdoor vaak duurder. Er is materiaal nodig om de panelen in een goede hellinggraad te plaatsen.

Terugverdientijd

In principe is de terugverdientijd belangrijker dan de prijs. De energieprijzen blijven stijgen en je kan dus sterk besparen op je energiefactuur. De gemiddelde terugverdientijd is ongeveer 8-12 jaar. 

Hieronder zie je een overzichtstabel met enkele voorbeeldprijzen van de kosten en besparing van zonnepanelen. Om te weten hoeveel jij zou moeten investeren, raadpleeg je best een specialist. 

Aantal personen in het huishoudenGemiddeld jaarverbruik in kWhGeïnstalleerd vermogen WpAantal panelenGemiddelde prijsGemiddelde besparing per jaar
22.675 kWh3.150 Wp12€ 5.200€ 530
33.100 kWh3.650 Wp14€ 6.000€ 620
43.525 kWh4.150 Wp16€ 6.500€ 705
53.995 kWh4.700 Wp18€ 7.250€ 795

Thuisbatterij

Het is slim om energieverbruik af te stemmen op de piekproductiemomenten. Zonnepanelen combineren met een thuisbatterij zorgt voor nog meer voordeel: Een thuisbatterij kan energie opslaan zodat je het kan gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt. Hierdoor kan de zelfconsumptie verhogen van 30 % – 60 % en is de terugverdientijd korter. 

De investering in een thuisbatterij is echter hoog en niet rendabel voor iedereen

Premie

Bij Fluvius kan je vanaf 2021 een premie aanvragen voor zonnepanelen. Er zijn enkele voorwaarden. Een aantal belangrijke zijn: de woning waar de zonnepanelen geplaatst worden moet uiterlijk op 31/12/2013 aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius, het geldt enkel voor nieuwe installaties, de zonnepanelen moeten geplaatst worden door een installateur met certificaat van bekwaamheid en als de zonnepanelen geplaatst worden op een verwarmd gebouw, moet het dak geïsoleerd zijn.

De geplaatste zonnepanelen moeten uiterlijk drie maanden na indienstname gemeld zijn bij Fluvius.

Het bedrag is begrensd tot 40 % van de investeringskosten inclusief btw. Dit bedrag wordt jaarlijks aangepast: 

  • 2021: maximaal 1500 euro
  • 2022: maximaal 1125 euro
  • 2023: maximaal 750 euro
  • 2024: maximaal 375 euro

Het premiebedrag voor beschermde afnemers is 20 % hoger.

De prijs van zonnepanelen is dus sterk gedaald en het is niet zeker hoe lang de premie blijft. Energieprijzen zullen echter altijd blijven stijgen. Als je er over nadenkt zonnepanelen te plaatsen, is het dus aangeraden dit zo snel mogelijk te doen.

Vraag een gratis offerte aan voor zonnepanelen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.