Raamkozijnen schilderen

Ramen en deuren Schilderwerken
the_title()

Om je raamkozijnen mooi te houden, moet je ze af en toe schilderen. Wil je graag weten hoe je dit aanpakt? Hieronder vertellen we je alles over raamkozijnen schilderen.

Raamkozijnen schilderen of vernieuwen?

Oude raamkozijnen ieder jaar opnieuw schilderen is niet altijd de beste oplossing. Raamkozijnen verslijten op termijn. Je ziet dit aan het uiterlijk, maar ook de gebruiksvriendelijkheid en de isolerende waarde verslechtert. Er zijn een aantal momenten waarop het misschien een beter kan zijn om je raamkozijnen te vernieuwen:

  • Je hebt nog enkel glas
  • De uitstraling van je raamkozijnen past niet meer bij je meer recente gevel
  • Je raamkozijnen zijn niet stevig en zijn makkelijk te forceren
  • Je raamkozijnen vragen veel onderhoud

Nieuwe raamkozijnen hebben een aantal voordelen. het bespaart je schilderwerk, het is veiliger omdat inbrekers minder makkelijk binnen kunnen, je isolatie verbetert waardoor je energierekening lager zal zijn én je wooncomfort stijgt. Een nadeel is dat het meer kost dan enkel een nieuw laagje verf.

Zijn je raamkozijnen nog in goede staat, maar wil je het uiterlijk wat opfrissen? Dan is het waarschijnlijk voldoende om je raamkozijnen te schilderen. Als je twijfelt kan je steeds advies vragen aan een professionele schilder.

Raamkozijnen schilderen: wat heb je nodig?

Er zijn een aantal  zaken die je nodig hebt om je kozijnen te schilderen: Fijn en middelgrof schuurpapier, vochtige doek, afplaktape, zachte borstel, grondverf, roerhoutje, acrylaatkit, ontvetter, plamuur en plamuurmes, verfkrabber, verfborstels en verfrollers (zorg er voor dat je borstels en rollers geschikt zijn voor de verfsoort die je gaat gebruiken), een verfbak en verf.

Raamkozijnen binnen schilderen

Een ideale verf voor je binnenraamkozijnen is acryllak. Deze verfsoort droogt snel, verkleurt bijna niet, is niet heel milieubelastend en geeft geen vervelende geur af. Ook alkydverf is een optie. Hieronder geven we een stappenplan voor het schilderen van je raamkozijnen in huis:

  1. Repareer en ontvet je raamkozijnen: controleer het kozijn op houtrot. Als eventueel houtrot opgelost is, ontvet je de raamkozijnen met water en ontvetter. Spoel na met schoon water.
  2. Verwijder verf: zitten er losse verfstukjes? Krab deze dan weg met een verfkrabber.
  3. Schuren: schuur je raamkozijnen met grof schuurpapier.
  4. Plamuren: controleer het kozijn op oneffenheden. Je kan deze gladmaken door het raamkozijn te plamuren.
  5. Schuren: na het plamuren schuur je het hele raamkozijn opnieuw op. Nu gebruik je fijn schuurpapier. Als je een raamkozijn met onbehandeld hout hebt, gebruik je beter middelgrof schuurpapier.
  6. Verwijder het stof: na het schuren kan je het stof verwijderen met een zachte borstel en een vochtige doek.
  7. Afplakken: plak het raam en de vensterbank goed af zodat je hier geen verf op morst.
  8. Grondverf: na de voorbereidingen kan je een laag grondverf aanbrengen.  Grondverf zorgt enerzijds voor een goede hechtlaag, maar het maakt kieren en spleten ook zichtbaar.
  9. Opschuren en ontvetten: nadat de grondverf droog is, schuur je het kozijn opnieuw met fijn schuurpapier en ontvet je het weer met water met ontvetter. Ook nu ga je er weer overheen met schoon water.
  10. Kitten: vervolgens werk je de kieren en naden weg met acrylaatkit. Overtollige kit kan je makkelijk verwijderen met een vochtige doek of je vingers. Laat de kit goed drogen vooraleer je start met schilderen
  11.  Schilderen: breng een eerste laag verf aan met een verfborstel. Start met de hoeken en randen langs de ramen, schilder vervolgens de lange delen van het raamkozijn. Vervolgens kan je narollen met een smalle verfroller waardoor de laag egaler wordt.

Raamkozijnen buiten schilderen

Je raamkozijnen buiten krijgen veel te verduren: regen, hagel of hitte. Een goed onderhoud is dan ook belangrijk. Als je beslist om je buitenraamkozijnen te schilderen, doe je dit best op een droge en bewolkte dag. Veel verfsoorten kunnen immers niet goed tegen de zon, maar ook regen is geen goed idee. Reinig je je raamkader met detergent? Spoel het dan goed na met water. Zorg er ook voor dat alles goed droog is vooraleer je start met schilderen. Bij een houten raamkozijn is het bovendien belangrijk om twee grondlagen aan te brengen zodat de verf goed blijft hangen.

Nu je op de hoogte bent van deze zaken, kan je starten met het schilderen van je buitenraamkozijnen. Hieronder geven we je een stappenplan:

  1. schoonmaken en ontvetten: ontvet de ondergrond met water en een ontvetter
  2. oude verf verwijderen: vuil en losse verf kan je verwijderen met een borstel en een verfkrabber. Verf die nog goed vastzit, kan je losmaken met een verfkrabber.
  3. Raamkozijn schuren: vervolgens schuur je het raamkozijn. Nadien borstel je het schoon met een zachte borstel en ga je er overheen met een vochtige doek.
  4. Raam afplakken: plak de raamglazen af met geschikte tape. Laat de tape niet langer dan twee dagen zitten om te vermijden dat de tape vast blijft plakken aan het raam.
  5. Grondverf aanbrengen: nu de  voorbereidingen klaar zijn, kan je een grondlaag aanbrengen.
  6. Oneffenheden wegwerken: nadat je de grondlaag plaatst, worden oneffenheden zichtbaar. Je kan deze plekjes behandelen met plamuur in laagjes van 1 mm.
  7. Grondverf en schuren: op de gekitte delen breng je een extra laag grondverf aan. Laat dit drogen en schuur het raamkozijn opnieuw met fijn schuurpapier. Verwijder het stof weer met een borstel en vochtige doek.
  8. Lak: vervolgens moet je het raamkozijn lakken. De eerste laag verf breng je met een verfborstel aan, grotere oppervlakken kan je met een verfborstel schilderen.
  9. Tweede laag: om je raamkozijn extra mooi te krijgen, schilder je best twee verflagen. Laat de verf tussen beide lagen drogen en schuur het met fijn schuurpapier.

Je raamkozijnen schilderen kan je in principe zelf doen. Wil je het toch liever overlaten aan een ervaren en professionele? Neem dan contact op met een schilder.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.