Wat is de prijs van chapewerken?

Schilderwerken
the_title()

Bij het leggen van nieuwe vloeren ga je de term chape hier en daar tegenkomt, maar wat is dit nu eigenlijk? En wat gaat chape je eigelijk kosten? Chape, ook wel een dekvloer of ondervloer, is een stevige ondergrond voor je vloer. Dit is een verplichte laag in je vloer die verschillende functies heeft, zoals stevigheid bieden zodat de meubels die op de vloer komen gedragen kunnen worden, het beschermen van leidingen, een extra laag vloerisolatie en een egalere ondergrond om je vloer op te leggen. Chape wordt meestal over een betonnen draagvloer of vloerisolatie gegoten. Bovenop de chape komt je finale vloerbedekking.

Je kan chape in veel variaties vinden. Welke soort je best kiest, hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld de gewenste droogtijd, de grootte van het oppervlak, of het gaat over nieuwbouw of renovatie enzovoort. In dit artikel vind je informatie over de verschillende soorten chape en de gemiddelde prijs van chapewerken.

Soorten chape

Traditionele chape

Traditionele chape is gemaakt op basis van cement, water en zand. Deze chapes hebben een hoge droogtijd die kan oplopen tot 4 weken. Als je voor deze chape kiest, moet je daar dus zeker rekening mee houden. Hoe lang deze droogrijd uiteindelijk oploopt, hangt af van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld hoe dik de chapelaag gegoten wordt en de temperatuur van de ruimte. Deze chapes kunnen gebruikt worden in zowel nieuwbouwprojecten als in renovaties.

Voor deze chape betaal je gemiddeld 12 tot 15 euro per vierkante meter.

Soorten chape: Sneldrogende chape

Sneldrogende chape is gelijkaardig aan traditionele chapes. Het enige verschil is dat hier droogversnellers aan toegevoegd worden. Deze chape wordt vaak gebruikt voor bouwprojecten die enige snelheid vereisen.

De prijs die je hiervoor betaalt is sterk afhankelijk van welk type droogversneller er wordt toegevoegd en dus in welke mate de droogtijd verkort wordt. Wanneer de droogtijd ingekort wordt tot een aantal dagen betaal je gemiddeld 23 tot 29 euro per vierkante meter.

Anhydriet vloeichape

Bij deze chapes wordt cement vervangen door anhydriet. Dit is een soort gips die dient als bindmiddel die een stevige ondervloer creërt. Het voordeel van deze chape is dat het een veel dunnere laag vereist dan bijvoorbeeld cementchape. Omwille van de stevigheid van deze chape en de relatief lage prijs wordt deze chape vaak gebruikt voor grote oppervlaktes. Daarnaast kan deze soort dekvloer gemakkelijk gecombineerd worden met vloerverwarming. Wanneer er rekening moet gehouden worden met vloerdikte, is deze chape eentje om zeker in de overweging te nemen aangezien deze veel dunner gegoten kan worden dan traditionele chape en ze toch dezelfde stevigheid behoudt.

Voor anhydrietchape betaal je per vierkante meter gemiddeld 12 to 15 euro.

Soorten chape: Isolerende chape

Bij isolatiechape combineer je zowel de uitvullaag van je vloer als de chapelaag. In deze chape zitten isolerende substanties vermengd. Welke substanties dit zijn kunnen verschillen. Meestal zijn dit PUR granulaten of EPS korrels. Het is belangrijk om te weten dat isolerende chape niet voldoende is op vlak van vloerisolatie en deze nog steeds gecombineerd moet worden met andere isolatiemethodes.

Voor isolerende chape betaal je gemiddeld 18 tot 25 euro per vierkante meter.

Plaatsing van de chape

Naast de samenstelling van de chape, moet je ook rekening houden met de manier van plaatsing. Hieronder vind je een kort overzicht van chapesoorten op basis van hun plaats in de vloeropbouw.

Hechtende chape

Hechtende dekvloeren worden rechtstreeks op de draagvloer gelegd. Deze chape heeft best een dikte van minstens 5 centimeter. Bij hechtende chape moet er rekening gehouden worden dat de ondergrond zeker droog en stabiel is.

Zwevende chape

In de plaats van de chape rechtstreeks op de draagvloer te laten plaatsen, wordt er bij zwevende chape nog een laag tussen draagvloer en dekvloer aangebracht. Meestal in de vorm van een soort isolatie of waterkerende folie.

Gewapende chape

Gewapende chape wordt vaak gebruikt om latere barsten te voorkomen, dit is voornamelijk van toepassing als het gaat over zwevende chapes. Het wapenen van chape gebeurt met netten van ijzerdraad of nylon vezels. Deze dekvloer is ideaal voor vloeren met vloerverwarming aangezien de vloerverwarming door deze elementen beschermd wordt.

Uitvullingschape

Uitvullingschape heeft als voornaamste doel om oneffenheden in je vloer te voorkomen. Deze chape is voornamelijk een laag tussen eventuele leidingen en verdere chape. Daarnaast kan deze chape ook een isolerende functie hebben of zorgen voor een ophoging van de vloer. Voor deze laag wordt vaak schuimbeton gebruikt. Dit is een mengsel van cement, water, zand en schuim. Voor een laag schuimbeton van ongeveer 10 cm dik betaal je gemiddeld 10 tot 15 euro per vierkante meter.

Voor het laten plaatsen van chape of voor verder advies over welke chape het beste aansluit bij je noden kan je steeds een vakman contacteren.

Vraag een gratis offerte aan voor het laten plaatsen van je chape

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.