Wat is de prijs van tuinafsluiting?

Buiten Tuin
the_title()

Als je op zoek bent naar een tuinafsluiting zijn er verschillende mogelijkheden om te bekijken. In dit artikel vind je een overzicht over de verschillende soorten tuinafsluiting, de daarvoor gebruikte materialen en de daaraan verbonden prijzen.  Moest je in dit artikel je ideale optie tegenkomen, twijfel er dan zeker niet over om een vakman te contacteren voor verdere informatie.

Een tuinomheining biedt verschillende voordelen. Het biedt privacy en bakent je terrein af. Het kan inbrekers buitenhouden of huisdieren binnenhouden. Ook het kan er mooi uitzien of dienen voor klimplanten.

Soorten tuinafsluiting

Er zijn verschillende opties om te overwegen qua materiaal. De meest voorkomende opties zijn draadafsluitingen, houten omheiningen, een betonnen afsluiting, een groene omheining, steenkorven en tuinschermen van onder andere kunststof. Hieronder vind je een kort overzicht van de soorten en de prijs van de verschillende tuinafsluitingen.

Draadafsluitingen

De standaard draadafsluiting is een van de meer goedkope en snelle opties op vlak van tuinomheining. Deze afsluitingen worden gemaakt van metaalgaas. Het wordt vaak als een minder esthetische optie bekeken, maar daartegenover is deze afsluiting heel gemakkelijk om te doen begroeien met klimplanten. Daarnaast is een draadafsluiting een best duurzame optie die gemiddeld een 30 à 50 jaar meegaat. Deze afsluiting heeft ook geen onderhoud nodig. Een draadafsluiting kan verstevigd worden door het laten bijplaatsen van een bovenbuis of betonplaten.

Een draadafsluiting in zijn meest eenvoudige vorm kost per lopende meter gemiddeld 30 à 45 euro, dit inclusief de plaatsing door een erkend vakman. Kies je ervoor om je afsluiting te laten verstevigen met een bovenbuis of betonplaten, dan betaal je gemiddeld per lopende meter 10 euro meer.

Houten tuinafsluiting

Op vlak van houten tuinomheiningen is er heel wat variatie te vinden. In dit artikel bekijken we kastanje treillages, hardhouten afsluitingen, gevlochten tuinschermen en geïmpregneerde houten afsluitingen.

Kastanje treillages

Deze afsluiting is heel eenvoudig te plaatsen en een van de goedkoopste opties die je kan vinden. Daarnaast bieden ze een natuurlijke look. Een van de nadelen verbonden aan deze afsluiting is de beperkte duurzaamheid. Ook biedt deze optie niet veel privacy.

De gemiddelde prijs van een kastanje afsluiting is 5 à 10 euro per lopende meter.

Hardhouten tuinafsluiting

Een omheining uit hardhout biedt een stevige afsluiting waarbij je zeker kan genieten van privacy. Het materiaal dat hiervoor gebruikt wordt, is meestal van hoge kwaliteit en heeft dan ook een lange levensduur. Het gaat hierbij voornamelijk om tropisch hardhout.

De prijzen voor een schutting van hardhout starten gemiddeld rond de 75 euro per lopende meter.

Gevlochten tuinschermen

Gevlochten tuinschermen worden voornamelijk gemaakt van wilgen of hazelaars. Ecologisch gezien is dit een goede optie aangezien hiervoor geen bomen gekapt moeten worden. Daarnaast oogt deze afsluiting ook heel natuurlijk.

Deze tuinschermen zijn verkrijgbaar in panelen en kosten gemiddeld tussen 40 en 60 euro per lopende meter.

Tuinafsluiting van geïmpregneerd hout

Deze afsluitingen zijn in verhouding tot een hardhouten afsluiting iets goedkoper omdat er in plaats van tropisch hardhout eerder gebruikt wordt gemaakt van bijvoorbeeld dennenhout. Dit materiaal is goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden en tegen rot.

Afhankelijk van de hoogte van de omheining betaal je per lopende meter gemiddeld 40 euro.

Betonnen tuinafsluiting

Een betonnen afsluiting heeft een heleboel voordelen. Het is enorm duurzaam, vereist geen groot onderhoud, biedt privacy en kan in drukke stadsomgevingen ook een geluidsdempende werking hebben. Een omheining van beton is ook beschermd tegen alle weersomstandigheden. Vind je beton maar saai overkomen? Dan kan je dit ook steeds opfleuren met klimplanten of bloembakken.

Een betonnen afsluiting plaatsen is complex. Hiervoor schakel je best een vakman in.

De prijs van dit soort afsluiting kan erg variëren. Gemiddeld kan je erop rekenen dat het plaatsen van betonplaten circa 45 euro per lopende meter kosten.

Groene omheining

Bij een groene omheining spreken we over een haag die als tuinomheining dient. Hierbij kan het gaan om een beukenhaag, een laurierhaag een taxushaag of zelfs een kunsthaag. Deze soort omheiningen ogen en zijn heel natuurlijk en bieden privacy. Daarnaast vereist een groene omheining van een echte haag wel wat meer onderhoud.

De prijzen voor een groene afsluiting variëren afhankelijk van de gekozen plant, maar starten al bij een prijs van 5 euro per lopende meter.

Steenkorven

Een steenkorven afsluiting, ook wel schanskorven, wordt gemaakt van gaaspanelen die gevuld worden met natuursteen. Alternatief kunnen ze ook worden opgevuld met boomschors. Deze omheining biedt veel privacy en heeft een lange levensduur. Doordat je zelf kan kiezen met welke steen de panelen worden opgevuld kan je het uiterlijk van je omheining gemakkelijk zelf bepalen. Wanneer je een afsluiting met grotere afmetingen vereist, moet je er rekening mee houden dat de korven ondersteund moeten worden door palen die in de grond verankerd worden zodat de steenkorven niet verzakken. Bij kleinere exemplaren is dit niet vereist en moet er enkel gezorgd worden voor een stevige ondergrond.

Voor de correcte plaatsing van steenkorven, contacteer je best een specialist. De prijs van steenkorven ligt gemiddeld rond de 150 euro per meter. Dit is inclusief basisopvulling.

Tuinschermen van kunststof

Tuinschermen worden gemaakt van verschillende materialen, zoals onder andere van kunststof. Dit biedt een omheining die weinig tot geen onderhoud vereist en ook nog steeds voor privacy zorgt. Deze schermen zijn kant en klaar verkrijgbaar en snel te plaatsen. Deze schermen zijn vaak recycleerbaar en daarbij dus ook milieuvriendelijk.

De prijs van deze tuinschermen is afhankelijk van het soort kunststof dat gebruikt werd. Gemiddeld kan je rekenen op een kostprijs tussen de 65 en 120 euro per scherm.

Heb je inspiratie kunnen halen uit dit artikel en de verschillende soorten tuinomheiningen die er bestaan? Contacteer dan zeker een vakman om je verder op weg te helpen.

Vraag een gratis offerte aan voor een tuinafsluiting

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.