Soorten natuurlijke isolatie

Isolatie
the_title()

Er bestaan verschillende soorten isolatiemateriaal, die elk hun specifieke eigenschappen hebben. Een van deze soorten is natuurlijk isolatiemateriaal. Bij de productie van natuurlijke isolatie wordt er weinig energie gebruikt. Daarnaast is er ook geen uitputting van de energiebronnen, aangezien de grondstoffen die gebruikt worden voor natuurlijke isolatie voldoende beschikbaar zijn. Na hun levensduur kunnen deze materialen ook volledig gerecycleerd of gecomposteerd worden, wat zeker ook een pluspunt is. Daarnaast zijn ze niet irriterend en zijn ze veilig om mee te werken. In dit artikel krijg je meer informatie over de soorten natuurlijke isolatie

Schapenwol 

Schapenwol is een heel bijzonder isolatiemateriaal. Het heeft uitstekende isolerende en luchtzuiverende eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt om holle ruimtes tussen daken, wanden of vloeren op te vullen. Schapenwol is perfect geschikt voor toepassing in houtskeletbouw, omdat de houten structuren in goede staat blijven door de vocht-absorberende eigenschappen van de wol.  Door de elasticiteit van wol werkt het ook zeer geluidsisolerend. Ook is dit het materiaal dat het minst kans geeft op schimmelvorming, omdat het geen voedingsbodem is voor leven. Daarnaast is het stofvrij en dus zeer aangenaam om te plaatsen. Er zijn dus eigenlijk bijna enkel voordelen op te noemen van schapenwol. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat dit wel een vrij duur materiaal is. Voor een isolatie met schapenwol betaal je namelijk zo’n € 20 à € 25 per m². 

Kurk 

Kurk is een natuurlijk isolatiemateriaal met uitstekende isolerende maar ook vochtwerende eigenschappen. Het kan gebruikt worden voor allerlei isolatiedoeleinden. Het is beschikbaar in plaatvorm en in die vorm wordt het vooral gebruikt bij muur-, dak- of vloerisolatie. De korrels zijn dan weer nuttig als isolatiemateriaal in muren, vloeren of als basis om achteraf isolatieplaten op te leggen. Kurk wordt vaak gebruikt in omgevingen waar veel risico op vochtindringing is. Voor kurkisolatie betaal je zo’n € 19 à € 25 per m².

Houtwol

Een derde optie die je hebt, is houtwol. Houtwol isolatieplaten worden gemaakt van Europees dennenhout. De dunne houtvezels worden gemengd met een natuurlijk bindmiddel. De brei die dan ontstaat wordt samengeperst tot een houtwolplaat en uitgedroogd in een oven. Er zijn twee verschillende houtwolplaten die geschikt zijn voor isolatie: stabiele houtwolplaten en flexibele houtwolplaten. De stabiele houtwolplaten dienen vooral als onderdak of als isolatie voor vloeren, wanden of platte daken. De flexibele houtwolplaten worden gebruikt voor dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie. Het is een duurzaam isolatiemateriaal dat makkelijk te verwerken is. Ook is het geluidsisolerend en heeft het een hoge warmteopslagcapaciteit. De prijs voor houtwol bedraagt hetzelfde als de prijs voor kurk: tussen de € 19 en € 25 per m².

Papiervlokken 

Een vierde voorbeeld van natuurlijke isolatie zijn papiervlokken of cellulose isolatie. Dit materiaal is vrij goedkoop ten opzichte van de andere natuurlijke isolatiematerialen. De laatste jaren is het ook steeds populairder aan het worden. Het wordt gemaakt van gerecycleerd krantenpapier dat op zijn beurt verwerkt wordt tot wolachtige vlokken. Papiervlokken of cellulose isolatie wordt ingeblazen met een machine, waardoor je woning op minder dan een dag volledig geïsoleerd kan worden. Papiervlokken zijn vooral geschikt om ingeblazen te worden in daken, vloeren en spouwmuren. Het materiaal voegt zich namelijk goed samen en vormt een perfecte isolatie voor balken, leidingen en andere objecten. De prijs voor dit soort isolatie bedraagt tussen de € 14 en € 20 per m².

Vlasisolatie 

Ook vlas is een zeer geschikt isolatiemateriaal voor daken, plafonds, wanden en vloeren. Het kan dienen als thermische en akoestische isolatie. Tijdens de productie van vlas wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmatige meststoffen of bestrijdingsmiddelen. Ook worden er tijdens de productie van vlas milieuvriendelijke brandvertragers verwerkt, zoals zouten. Voordelen zijn dus dat het vochtregulerend en schimmelwerend is, milieuvriendelijk geproduceerd wordt en gerecycleerd kan worden. Een nadeel is wel dat het lastiger te verwerken is omdat het niet zo vormvast is. Je hebt dus een goed ondersteunende basisstructuur nodig waaraan je de stukken kan bevestigen. Het kost zo’n € 40 euro per m², inclusief arbeidskosten en btw

Perliet 

Perliet is een van de meest veelzijdige en efficiënte natuurlijke mineralen. Het is een korrelisolatiemateriaal, gemaakt van vulkanisch glas. Het witte gesteente wordt door verhitting geëxpandeerd en het is onbrandbaar en vezelvrij en zeer geluidsdempend. Perliet is extreem duurzaam en wordt onder andere gebruikt voor natuurlijke isolatie van open haarden, leidingkokers, schoorsteelkanalen, etc. Door de constante aanvoer uit de natuur zelf en het beperkte mijnen van vulkanische gesteenten, is de voorraad perliet zeer groot en ook vrij goedkoop. Voor perliet betaal je zo’n € 25 voor 100 liter korrels

Dit zijn de bekendste soorten van natuurlijk isolatiemateriaal. Deze materialen zijn wel iets duurder, maar zoals je wel merkt, zijn er voor de rest enkel voordelen aan verbonden en is het dus zeker een goede optie om je woning te isoleren

Vraag een gratis offerte aan voor isolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.