Soorten schilderwerken

Schilderwerken
the_title()

Zijn je muren aan een opknapbeurt toe of wil je de deuren in je woning een nieuwe look geven? Een nieuw laagje verf doet al veel. In dit artikel vind je meer informatie over verschillende soorten schilderwerken, het onderscheid tussen binnen- en buitenschilderwerken en de prijzen ervan. 

Soorten schilderwerken

Een groot onderscheid dat gemaakt kan worden is het verschil tussen binnen- en buitenschilderwerk. We bespreken kort beide soorten schilderwerken.

Binnenschilderwerk

Binnenschilderwerk gaat over alle soorten schilderwerken die binnen in huis gebeuren, zoals binnenmuren, deuren, de trap, ramen of kasten. In principe kan je elk oppervlak in je woning schilderen. 

Buitenschilderwerk

Buitenschilderwerken zijn de schilderwerken die aan de buitenkant van je woning gebeuren, zoals de gevel, deuren, het tuinhuis of je raamkozijnen.

Hieronder spreken we enkele specifiekere soorten schilderwerken wat uitgebreider. 

Veelvoorkomende soorten schilderwerken

Muur 

Wanneer je een muur gaat schilderen, is het belangrijk de werken goed voor te bereiden. Zorg er voor dat meubels aan de kant staan of afgedekt zijn zodat er geen verfspatten opkomen en repareer eventuele beschadigingen aan je muur.

Voor binnenmuren wordt vaak een verfsoort op waterbasis gebruikt, bijvoorbeeld acrylaatverf. Een alternatief voor schilderen is je muur spuiten. Dit gaat sneller en is in veel gevallen dus ook goedkoper.

Plafond

Om verfspatten te voorkomen, dek je vooraleer je het plafond begint te schilderen best de muren, vloeren, meubels, … af.

De meest gebruikte verfsoort voor plafonds is latexverf. Dit is een relatief goedkope verfsoort

Gevel

Buitenmuren krijgen heel wat meer te verduren dan binnenmuren. Het is belangrijk dat de verf die je kiest voor je gevel goed bestand is tegen allerlei weersomstandigheden. Vooraleer je de gevel schildert, kan je beschadigingen best repareren en de gevel goed schoonmaken.

Deur

Ook bij het schilderen van een deur is een goede voorbereiding belangrijk. De deur moet schoongemaakt worden, beschadigingen gerepareerd en de handgrepen moeten tijdelijk verwijderd worden.

Verfsoorten voor buitendeuren moeten de deur beschermen tegen verschillende weersomstandigheden, ideaal hiervoor is bijvoorbeeld verf op basis van terpentine. Voor binnendeuren is deze extra bescherming niet per se nodig. Vaak wordt er in dit geval acrylverf gebruikt.

Raam

Vooraleer je begint met schilderen, moet je er voor zorgen dat de ruiten en het hang- en sluitwerk goed afgedekt zijn en het raamwerk goed geschuurd wordt. Ramen zijn heel gevoelig voor onder andere weersomstandigheden. Om je ramen mooi te houden, is het aangeraden het schilderwerk jaarlijks te onderhouden. 

Trap

Om een trap voor te bereiden op schilderwerken, maak je hem goed schoon en schuur of repareer je de treden als dit nodig is. Trappen worden vaak gebruikt en zijn bijgevolg gevoelig voor slijtage. Hierdoor wordt er vaak een 2-component vloercoating gebruikt. 

De verfsoorten die hierboven beschreven staan, zijn slechts voorbeelden. Er zijn veel meer mogelijkheden. Afhankelijk van je situatie of wensen is een andere soort verf misschien beter. Voor meer informatie over verschillende soorten verf of andere zaken die komen kijken bij schilderwerken, kan je je laten bijstaan door een vakman.

Zelf schilderen of laten schilderen?

In principe kan je schilderwerken zelf uitvoeren. Een schilder inschakelen heeft echter heel wat voordelen: ze hebben de nodige kennis om de schilderwerken goed uit te voeren en kunnen je bijstaan bij de verfkeuze. Zo weet je zeker dat je een verf kiest die past bij je behoeften en is kwaliteit verzekert. bovendien betaal je slechts 6% btw als je een professional inschakelt. Wanneer je zelf schildert en dus ook je eigen materialen en verf aanschaft, betaal je de gebruikelijke 21%.

Prijzen schilderwerken

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs van je schilderwerken. Het type schilderwerk, de te schilderen oppervlakte, materialen en verfsoorten, voorbereidende werken, de complexiteit van de werken, voorrijkosten, … zijn allemaal zaken die het kostenplaatje mee bepalen.

Schilders kunnen hun prijs per uur of per vierkante meter berekenen. Voor kleine werken of detailwerk wordt vaak een uurprijs gebruikt: gemiddeld is dit 35-40 euro voor binnenschilderwerk en 40-50 euro voor buitenschilderwerk.

Voor grote oppervlakte wordt de prijs vaak uitgedrukt per vierkante meter. In de tabel hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijs voor een aantal soorten schilderwerken.

Type schilderwerkenGemiddelde prijs 
Binnenmuur12-20 euro per vierkante meter
Plafond12-20 euro per vierkante meter
Gevel20-40 euro per vierkante meter
Deur70-110 euro per deur
Raam15-25 euro per raam
Trap 15-20 euro per trede

Heb je zin gekregen om schilderwerken te laten uitvoeren in je woning of is een opfrissingsbeurt al langer nodig? Heb je behoefte aan meer uitleg over verschillende soorten schilderwerken, verfsoorten of de kosten? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan bij een schilder

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.