Soorten verftechnieken

Muren Schilderwerken
the_title()

Met het schilderen van je muren kan je verschillende kanten uit. Er zijn heel wat dingen mogelijk. Door de juiste verftechniek te kiezen, creëer je een unieke muur. In dit artikel vind je een overzicht van enkele soorten verftechnieken.

Soorten verftechnieken

Er zijn allerlei verschillende verftechnieken die een speciaal effect creëren op je muur. We bespreken enkele veelgebruikte hieronder. Als je zekerheid wilt van kwaliteit en een goede uitvoering zodat je het gewenste effect krijgt, kan je altijd een vakman inschakelen. 

Kaleien

Kaleiverf bestaat uit rivierzand en kalk. Er worden meerdere lagen aangebracht met een blokkwast. Je krijgt hiermee een landelijke uitstraling. Kaleien is een verftechniek die al eeuwen gebruikt wordt. In het begin werd het vooral toegepast door boeren om hun buitengevels te beschermen tegen vocht. Nu zorgt het naast goede bescherming dus ook voor een mooie look.

Craqueleren

Craquelé is een techniek die er voor zorgt dat de verflaag op de muur gebarsten lijkt. Eerst breng je een laag verf aan. Als deze laag droog is, schilder je er overheen met craqueléverf. Eens die laag droog is, breng je nog een laag in een andere kleur aan. Deze laag zorgt voor het gebarsten effect. 

Patineren

Patineren geeft je muren een doorleefd effect. Er zijn verschillende manieren om een pattinage-effect te bereiken. Een goede voorbereiding is belangrijk. Er bestaat kant-en-klare patina of je kan een pattinage-effect creëren met glaceerverf of verniswas.

Sjabloneren

Door te sjabloneren krijg je decoratieve figuren of tekst op je muur. Dit kan je bereiken door te spuiten, rollen of tamponeren. Je kan je eigen sjablonen ontwerpen of sjablonen kopen. Met sjabloneren kan je allerlei kanten uit. Bovendien is het niet al te duur. Zelf sjablonen maken kost je niets en ook voorgemaakte sjablonen zijn meestal niet al te duur.

Decoratieve verftechnieken

Naast de bovenstaande technieken, zijn er nog heel veel manieren om een unieke muur te creëren. We geven enkele ideeën:

Dip-dye

De dip-dye techniek kan ook worden gebruikt voor muurschilderen, net als bij het kleuren van haar. Het geeft de muur een ombre-achtig effect, met een kleur die van donker naar licht loopt. Om dit te bereiken, kun je een spuitpistool of kwast gebruiken om de muur te schilderen met een kleurstof. 

Vervolgens kun je de kleur vervagen door met een doek of kwast over de muur te wrijven. Je kunt ook een gradiënt maken door de muur in lagen te schilderen, met elke laag een andere kleur of intensiteit. Dit kan een mooi effect geven aan een kamer en kan een opvallend accent toevoegen aan de ruimte. 

Zoals bij elk schilderproject, is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen en professioneel materiaal te gebruiken om het beste resultaat te behalen.

Structuurverf

Structuurverf is een korrelige verf die een zand- of steeneffect op je muren kan creëren. Een voordeel van deze soort verf is dat het imperfecties op je muren minder laat opvallen. 

Geometrische stempels

Geometrische stempels kunnen worden gebruikt om patronen op een muur te maken tijdens het schilderen. Dit kan een leuke manier zijn om een uniek en opvallend accent aan een kamer toe te voegen. Er zijn verschillende manieren om geometrische stempels te gebruiken bij het muurschilderen. Je kunt bijvoorbeeld een muur volledig bedekken met een patroon door de stempels herhaaldelijk op de muur te drukken. 

Je kunt ook een achtergrondkleur op de muur schilderen en vervolgens het patroon toevoegen door de stempels te gebruiken. Het is ook mogelijk om het patroon als accent toe te voegen, bijvoorbeeld door alleen bepaalde delen van de muur te stempelen of door het patroon in te vullen met een andere kleur. 

Het is belangrijk om goed te oefenen en een aantal proefdrukken te maken voordat je de stempels op de muur gebruikt, natuurlijk kan je ook een professionele schilder inschakelen zodat je het beste resultaat zult bereiken.

Zigzag Chevron

Het zigzag Chevron patroon is een populair patroon voor muurschilderingen, en het kan een opvallend accent aan een kamer toevoegen. Het patroon bestaat uit rijen van diagonale strepen die een zigzagvorm maken, en het kan in verschillende kleuren en stijlen worden gedaan. 

Om een zigzag Chevron patroon op een muur te schilderen, kun je een aantal verschillende methoden gebruiken. Een optie is om een sjabloon te gebruiken, die je kunt aanbrengen op de muur en vervolgens de kleur overheen kunt schilderen. Dit kan gemakkelijk worden gedaan met behulp van een muursticker of -beschermer, die je op de muur kunt plakken en vervolgens de kleur overheen kunt aanbrengen. 

Een andere optie is om het patroon te tekenen op de muur en vervolgens de lijnen te volgen met een lijn tempera of verf op een kwast of roller. Het is belangrijk om het patroon zorgvuldig op te meten en te markeren voordat je begint met schilderen, zodat je een gelijkmatig resultaat kunt behalen.

Distressing

Distressing zorgt voor een authentieke vintage look. Het wordt vooral toegepast om meubels te schilderen Om deze techniek uit te voeren heb je twee kleuren verf, schuurpapier, een verfborstel en een schuimverfborstel nodig. Om te beginnen breng je de donkerste kleur aan met de gewone verfborstel. Nadien brengt je een verflaag in de lichtere tint aan met de schuimverfborstel. 

Heb je een ander idee, maar weet je niet goed waar te beginnen? Neem dan contact op met een vakman.

Tips

Het juiste materiaal

Een mooie muur vraagt meer dan een goed idee. Je hebt ook de juiste materialen nodig om het gewenste effect te krijgen.  Om te distressen heb je bijvoorbeeld zowel een traditionele verfborstel nodig als een schuimverfborstel.

De juiste verf

Net als de juister materialen, is het belangrijk dat je een geschikte verf gebruikt. Niet elke techniek is uitvoerbaar met elke soort verf. Bovendien is niet elke soort verf geschikt voor elke ruimte. Sommige verfsoorten zijn bijvoorbeeld niet goed schoon te maken, wat het een minder goede verf maakt om bijvoorbeeld een keuken mee te schilderen. 

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding gaat verder dan het juiste materiaal en een geschikte verf hebben. Als je een bepaalde techniek op een goede manier wilt uitvoeren, is het belangrijk dat je precies weet hoe je deze moet uitvoeren zodat je niet voor verassingen komt te staan. 

Schakel een vakman in

Het is mogelijk om je muren zelf te schilderen. Met een goede voorbereiding, tijd en een beetje handigheid kom je al ver. Toch is het een goed idee om een vakman in te schakelen. Dit bespaart je tijd, stress en gedoe. Bovendien ben je er zeker van dat een schilder, met al zijn ervaring, de techniek goed uitvoert en er kwaliteitsvolle materialen en verf gebruikt worden.

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.