Soorten zonnepanelen

Duurzame energie
the_title()

Zonnepanelen zijn een groene energiebron die voor een grote besparing zorgen op je energierekening. Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen. Afhankelijk van jouw specifieke (dak)situatie, wordt bepaald welke soort zonnepaneel het best gebruikt wordt. 

Fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen

Een eerste onderscheid dat gemaakt kan worden, is het onderscheid tussen fotovoltaïsche- en thermische zonnepanelen.

Fotovoltaïsche zonnepanelen

Deze soort zonnepanelen vangen het licht van zonnestralen op om energie te produceren. De omzetting gebeurt door een halfgeleidend materiaal, vaak silicium. Dit bevindt zich in de zonnecel.

Thermische zonnepanelen

Thermische zonnepanelen vangen de warmte van zonnestralen op. Het zorgt voor het verwarmen van sanitair water en wordt dus over het algemeen gebruikt in een zonneboilersysteem. Soms wordt dit ook gebruikt voor andere verwarming, bijvoorbeeld vloerverwarming.

Thermische zonnepanelen hebben een rendement van ongeveer 60%, fotovoltaïsche panelen hebben een rendement van slecht 15-25%. Als de zonnepanelen voornamelijk gebruikt gaan worden voor verwarming, zijn thermische zonnepanelen een betere optie. 

Fotovoltaïsche zonnepanelen: monokristallijn en polykristallijn 

Fotovoltaïsche zonnepanelen kunnen opgedeeld worden in 2 grote groepen: monokristallijne (=zwarte) en polykristallijne (=blauwe) zonnepanelen.  

Monokristallijn

Deze soort zonnepanelen hebben één siliciumkristal. Alle kristallen liggen in dezelfde richting, waardoor het er vlak uitziet. Dit soort panelen produceert meer stroom bij rechtstreekse lichtinval. Ze hebben een hoog rendement en zijn geschikt voor kleine daken. Een nadeel is dat deze zonnepanelen iets duurder zijn dan polykristallijne panelen.

Polykristallijn

Deze panelen bevatten verschillende kristallen. De kleur is niet altijd homogeen omdat de kristallen als waaiers naar buiten zijn gericht. Over het algemeen is het blauwachtig. Door de waaierstructuur wordt er makkelijker onrechtstreekse lichtinval opgevangen. Het rendement is goed en ze zijn goedkoper dan monokristallijne zonnepanelen. Hierdoor zijn ze geschikt voor grotere oppervlaktes.

De levensduur van beide soorten zonnepanelen is gelijk.

Andere soorten panelen

De zonnepanelen die hierboven omschreven staan, worden het vaakst gebruikt. Er zijn echter nog enkele andere soorten, die afhankelijk van je noden misschien beter bij je situatie passen.

Amorf zonnepanelen (dunne film)

Deze panelen zijn goedkoop, maar het rendement is eerder laag. Een voordeel is dat ze zeer buigzaam zijn doordat ze geen kristallen bevatten. Ze zijn dus geschikt voor objecten, zoals voertuigen, carports, voorgevels, …

Een andere naam voor dit soort zonnepanelen is CIS of CIGS zonnepanelen. 

Glas-glas zonnepanelen 

Deze zonnepanelen zijn vrij recent ontwikkeld. Het rendement is zeer hoog en ze hebben een lange levensduur. Er is minder plek nodig om een grote hoeveelheid stroom op te wekken, waardoor ze zeer geschikt zijn voor kleinere daken. Een nadeel is dat ze duurder zijn.

Welk soort paneel heeft het hoogste rendement?

Er is weinig verschil tussen de hoeveelheid energie die de verschillende soorten zonnepanelen opbrengen. Het rendement wordt voor een groot deel door andere factoren bepaald. Enkele belangrijke zaken die invloed hebben op het rendement van zonnepanelen worden hieronder besproken:

  • Grootte van het dak

Monokristallijne panelen zijn krachtiger en dus beter voor een klein dak. Polykristallijne zonnepanelen zijn vaak een goede keuze voor grote daken. 

  • Temperatuur

Als de panelen te heet worden, vooral bij een temperatuur van 30°C of meer, gaat de efficiëntie achteruit. 

  • Schaduw

Als er veel schaduw op het dak valt, is het rendement lager. Dit kan onder andere komen door bomen, schoorstenen en andere huizen of gebouwen.

  • Locatie

Op sommige plaatsen zijn er meer zonne-uren dan op andere plaatsen.

  • Hellingshoek

De ideale hellingshoek ligt tussen de 30 en 40 graden. 

  • Oriëntatie van de zonnepanelen

Zonnepanelen die op het zuiden zijn gericht, zorgen voor het hoogste rendement.

Waar plaats je de zonnepanelen?

Over het algemeen worden zonnepanelen op daken geplaatst. Als het dak niet groot genoeg is of een slechte oriëntatie heeft, kan de installatie ook in de tuin geplaatst worden. In dit geval worden de zonnepalen op een aluminium structuur geplaatst. Hiervoor heb je een bouwvergunning en een betonnen fundering nodig.

Naast zonnepanelen in de tuin zijn er nog enkele mogelijkheden. Ze worden weinig toegepast, maar het gebeurt wel. Voorbeelden zijn zonneluifels, zonnecarports en zonnevolgers.

Prijzen per soort zonnepaneel

Zoals hierboven beschreven staat zijn er veel factoren die invloed hebben op het rendement van zonnepanelen en bijgevolg de hoeveelheid geld er bespaard kan worden. De prijs van de zonnepanelen zelf is een belangrijk factor om rekening mee te houden bij de keuze, maar uiteindelijk wordt de terugverdientijd en besparing meer bepaald door andere zaken. 

Soort zonnepaneelGemiddelde prijs
MonokristallijnGemiddeld € 670 per paneel
PolykristallijnGemiddeld € 590 per paneel
Dunne film of amorf Gemiddeld € 390 per paneel
Glas-glasGemiddeld € 1000 per paneel

Er is via netbeheerder Fluvius een premie beschikbaar voor het plaatsen van zonnepanelen.

Welke soort zonnepaneel het best past bij jouw situatie hangt dus af van veel zaken. Onder andere je budget, het type dak waarop de panelen geplaatst worden, het beschikbare oppervlakte, … spelen mee. Voor deze keuze schakel je best een vakman in

Vraag een gratis offerte aan voor zonnepanelen

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.