Spouwmuurisolatie: voor- en nadelen

Isolatie
the_title()

Spouwmuurisolatie is een vorm van isolatie waarbij de spouw (de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur) wordt gevuld met isolatie. Dit zorgt ervoor dat er geen warmte verloren gaat, wat leidt tot een verhoogd wooncomfort en een lagere energierekening. In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over spouwmuurisolatie: de voor- en nadelen, de prijs en premies, wat het precies is en wanneer het gebruikt wordt.

Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is een vorm van muurisolatie waarbij de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, de spouw, geïsoleerd wordt. 

Om spouwmuurisolatie te plaatsen, is er natuurlijk een spouwmuur nodig. Er zijn verschillende manieren om te ontdekken of een woning een spouwmuur heeft:

  • Bouwplannen

Als er op het bouwplan van een huis een ruimte tussen de buiten- en binnenmuur te zien is, heeft dat huis waarschijnlijk een spouwmuur.

  • Bouwjaar 

Woningen die gebouwd zijn voor 1920 hebben meestal geen spouwmuur. Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 vaak wel, maar meestal zijn ze niet geïsoleerd. Als een woning gebouwd is na 1975 is er waarschijnlijk een geïsoleerde spouwmuur. 

  • Dikte van de muren

Bij de voordeur of achterdeur kan de afstand tussen de buitenmuur en binnenmuur gemeten worden: als de afstand 25 cm of meer is, dan is er waarschijnlijk een spouwmuur.

  • Verluchtingsroosters en open stootvoegen

De aanwezigheid van verluchtingsroosters of open stootvoegen in de gevel wijzen op een luchtruimte, dus een spouwmuur, achter de buitenmuur.

  • Type gevelstenen

Bij woningen met een steense muur, een metspatroon waarbij volledige stenen gewisseld worden met dwars gemetselde stenen, is er meestal geen spouw aanwezig.

De manier waarop een spouw geïsoleerd wordt, verschilt bij nieuwbouw en renovatie:

  • Nieuwbouw

In dit geval wordt de spouw geïsoleerd bij het opbouwen van de muren. Het isolatiemateriaal komt tegen de binnenmuur en wordt vervolgens afgewerkt met een gevelbekleding.

  • Renovatie

Een bestaande spouw isoleren is niet moeilijk. Er worden gaatjes in de voegen gemaakt waarin isolatiemateriaal geblazen of gespoten wordt. Nadien worden de gaatjes weer dichtgemaakt. Dit kan snel en er komen geen grote werken aan te pas.

Wanneer kan een spouw geïsoleerd worden?

Niet elke spouwmuur kan geïsoleerd worden. Zowel de spouw als de gevel moeten aan enkele voorwaarden voldoen:

  • De spouw moet dik genoeg zijn
  • De spouw mag niet vervuild zijn
  • De gevel moet in goede staat zijn 
  • Gevels die blootgesteld zijn aan slagregens moeten eerst geïmpregneerd worden. Er wordt hierbij een transparante beschermingslaag op de gevel geplaatst, waardoor vocht niet naar binnen kan.

Spouwmuurisolatie: voor- en nadelen

Voordelen:

  • Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat warmte in huis blijft. 
  • Het vermindert geluidsoverlast. 
  • Het zorgt voor een hoger wooncomfort.
  • Het leidt tot een besparing van 25% op je energierekening.
  • Het is goed voor het milieu.
  • De woning wordt zuiniger en krijgt een beter energielabel: dat is aantrekkelijk bij verkoop.
  • De werken gebeuren snel en zonder al te veel gedoe.
  • De investering is relatief snel terugverdiend. 

Spouwmuurisolatie heeft dus heel wat voordelen. Er zijn echter ook enkele nadelen. Deze ontstaan vooral als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan:

  • Er kunnen vochtproblemen ontstaan. Spouwmuurisolatie zorgt er namelijk voor dat warmte moeilijker ontsnapt, maar ook woonvocht kan moeilijker uit de woning. Dit is een probleem bij slecht geventileerde huizen.
  • Als er spouwmuurvervuiling is, wat regelmatig voorkomt bij oudere woning, kan het isolatiemateriaal niet gelijkmatig verdeeld worden in de spouw. Dit zorgt voor een minder goede thermische isolatie en kan leiden tot vochtplekken op de binnenmuur. Het is dus belangrijk om de spouw eerst schoon te maken.

Als je woning geen spouw heeft of als de spouw niet geïsoleerd kan worden, zijn er alternatieve vormen van muurisolatie: 

  • Muurisolatie langs buiten

Een voordeel hiervan is dat er binnen geen ruimte verloren gaat. 

  • Muurisolatie langs binnen

Een voordeel van deze methode is dat er geen nieuwe gevelbekleding geplaatst moet worden, wat bij isolatie langs buiten wel nodig is. 

Prijs, premies en terugverdientijd

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs: de dikte van de spouw, het te isoleren oppervlakte, het isolatiemateriaal en de bereikbaarheid.

Gemiddeld komen de kosten op € 15-30 m², exclusief btw. Om de spouwmuur van een gemiddelde rijwoning te isoleren, betaal je € 1450 – 2900. Een halfopen woning kost in totaal ongeveer € 1600 – 3200. En de kost voor een vrijstaande woning bedraagt ongeveer € 2100 – 4200. Om de precieze kosten van jouw woning te weten te komen, schakel je best een specialist in.

Je woning isoleren is niet goedkoop, maar door de besparing op je energiefactuur, verdien je dit vrij snel terug. De terugverdientijd van spouwmuurisolatie is gemiddeld ongeveer 2 tot 7 jaar. 

Daarnaast is het onder bepaalde voorwaarde mogelijk een premie aan te vragen bij elektriciteitsnetbeheerder Fluvius. het bedrag van deze premie is € 5 per m². Als de woning ouder is dan 10 jaar, moet er maar 6 % btw betaald worden. Het is wel belangrijk dat de werken uitgevoerd worden door een aannemer

Nu weet je alles over spouwmuurisolatie: de voor- en nadelen, of het geschikt is voor jouw woning en de prijs en eventuele premies. Weet je niet zeker of je woning een spouwmuur heeft, twijfel je of spouwmuurisolatie de beste optie is voor jouw woning of wil je graag meer informatie? Raadpleeg dan zeker een vakman.

Vraag een gratis offerte aan voor spouwmuurisolatie

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.