Stormschade

Renovatie
the_title()

Zware storm kan ernstige schade veroorzaken. Er is sprake van stormschade als er een windkracht van minstens 100 kilometer per uur is. Er zijn verschillende zaken die je kan doen om schade te vermijden, bijvoorbeeld regelmatig controleren of al je dakpannen goed vast zitten en je tuinmeubels binnen plaatsen als er storm op komst is. Tijdens de storm kan je hulp inschakelen, maar bel het noodnummer enkel als iemand in levensgevaar is. Achteraf kan je de schade melden bij je verzekeraar zodat de herstellingswerken grotendeels vergoed worden. In dit artikel geven we meer tips om stormschade te voorkomen, leggen we uit wie je kan contacteren tijdens de storm en hoe het zit met verzekeringen.

Wat is stormschade?

Stormschade is de schade die je oploopt ten gevolge van een storm. De wet bepaalt dat er sprake is van een storm vanaf een windkracht van 100 kilometer per uur. Sommige verzekeraars dekken de schade al bij een windkracht van 80 kilometer per uur.

Stormschade voorkomen

Er zijn een aantal maatregelen die je kan nemen om stormschade te vermijden. Zorg er voor dat er geen dakpannen los zitten, reinig je dakgoten ieder jaar, plaats een overspanningsafleider om je elektriciteitsnetwerk tegen bliksem te beschermen en laat je schoorsteen regelmatig controleren om instorting te vermijden.

De maatregelen die hierboven besproken zijn, kan je het hele jaar door nemen, maar ook bij de aankondiging van een storm kan je nog een aantal zaken doen: zorg er voor dat zaken die weg kunnen waaien, bijvoorbeeld tuinmeubelen of trampolines, goed vast staan of zet ze binnen, sluit je ramen en deuren, doe rolluiken naar beneden zodat het glas in je ramen niet beschadigd als er iets tegen vliegt,  trek de stekker van je elektrische toestellen uit het stopcontact, …

Wat doen bij stormschade?

Wanneer het hard stormt, hebben veel mensen hulp nodig. Om te vermijden dat de hulpdiensten overbelast worden en mensen in levensgevaar hen niet kunnen contacteren, mag je het noodnummer enkel bellen de situatie levensgevaarlijk is

Dringende hulp

Ben je in levensgevaar? Bel dan altijd 112.

Niet-dringende hulp

Als je last hebt van wateroverlast of stormschade en brandweerhulp nodig hebt, maar niet in levensgevaar bent, hoef je dus niet naar het noodnummer te bellen. In dit geval heb je een aantal opties:

  • Bel 1722: dit (betalend) nummer is er speciaal voor deze situatie. Dit telefoonnummer is enkel actief tijdens storm. Afhankelijk van de hoeveelheid oproepen kan het even duren voor je aan de beurt bent, wacht dan geduldig af.
  • Vraag hulp via het e-loket van 1722: op deze manier moet je niet in de telefoonwachtrij blijven hangen.
  • Neem rechtstreeks contact op met het brandweerkorps van je gemeente: dit kan ook via stormschade.vlaanderen, zo komt je melding automatisch bij hen terecht.
  • Neem contact op met een vakman: als er schade is waar geen brandweerinterventie voor nodig is, kan je een professional contacteren. Zo neem altijd foto’s van de schade en neem contact op met je verzekeraar vooraleer je de werken laat uitvoeren.

Ben je verzekerd bij stormschade?

Of er al dan niet sprake is van stormschade hangt, zoals in het begin van dit artikel uitgelegd, af van de wettelijk vastgelegde normen rondom storm. Dit kan per verzekering licht variëren. Stormschade kan vergoed worden via je omniumverzekering of brandverzekering.

  • Omniumverzekering: deze verzekering komt tussen bij schade aan je auto. Heb je enkel een burgerlijke aansprakelijkheid verzekering voor je auto? Dan moet je waarschijnlijk zelf betalen, behalve als de overheid de storm als ramp erkent.
  • Brandverzekering: je brandverzekering vergoedt stormschade aan je woning en alles wat vastzit aan en rond je woning, bijvoorbeeld een omheining of zonnepanelen. Zaken als tuinmeubels zijn vaak niet verzekerd.

Het is een goed idee voldoende foto’s van de schade te maken en een kostenraming te laten opstellen voordat je contact opneemt met je makelaar. Huur je een woning? Dan is het de taak van de eigenaar om schade aan te geven bij zijn verzekeraar. Als de storm erkent wordt als natuurramp, kan je schade eventueel extra vergoed worden.

Schade bij de buren

Is er schade bij de buren doordat er bijvoorbeeld dakpannen tegen hun raam gevlogen zijn? Dan kan je beroep doen op de burgerlijke aansprakelijkheid van je brandverzekering. Hebben je tuinmeubels of trampoline de schade veroorzaakt? Dan komt de burgerlijke aansprakelijkheid van je familiale verzekering er tussen.

Stormschade is onaangenaam, maar met een goede verzekering hoef je jezelf gelukkig niet al te veel zorgen te maken over het financiële aspect. Het is sterk aangeraden zo veel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Wil je de schade liefst zo snel mogelijk herstellen? Neem dan contact op met een vakman.

Vraag een gratis offerte aan bij een vakman

Vul het volgende formulier in om een ​​gratis, vrijblijvende offerte te ontvangen van gecertificeerde professionals bij u in de buurt.

Deze dienst wordt gratis aangeboden in samenwerking met TrustUp.be - Wij respecteren uw privacy. U heeft het recht om uw gegevens in te zien en te corrigeren. Raadpleeg ons privacybeleid voor meer informatie.